Hlavní obsah

Proti návalům a pocení při menopauze nejlépe pomáhá zdravá strava

Pokud si zralé ženy chtějí uchovat pevné zdraví a energii, nejvyšší čas přejít na zdravý životní styl mají před padesátkou. Rizika a příznaky spojené s menopauzou sice nezmění, vhodnou výživou ale mohou problémům předejít nebo je hodně omezit.

Foto: František Petrák, Právo

Lososová pěna s brokolicí a luštěninami obsahuje železo i vápník, důležité látky pro omezení návalů a pocení při menopauze.

Článek

Dietologové radí začít důkladnou revizí jídelníčku, jež je prvním krokem k prevenci infarktu, mrtvice či řídnutí kostí. Kolem padesátky klesá hladina ženských hormonů, a tak ženy trápí návaly horka a nočního pocení.

Návaly způsobují koření, alkohol a káva

Uleví se jim, když se vyhnou některým druhům potravin a nápojů - z jídelníčku by v tomto životním období měla zmizet silně kořeněná jídla, je také lépe vyhnout se na čas kávě a alkoholu. Naproti tomu pokrmy obsahující izoflavony, rostlinné hormony, mohou příznaky menopauzy zmírnit. Jsou v sojových výrobcích, například tofu a sojovém mléce.

Odborníci rovněž doporučují ženám v tomto věku, aby jedly hodně potravin s obsahem železa a vápníku - dvě až čtyři porce mléčných výrobků denně zajistí dostatečný příjem kalcia. Vápník je také v rybách, jako jsou sardinky a losos, v brokolici a luštěninách. Ženy po padesátce by měly přijímat 1200 miligramů vápníku za den.

Někteří lékaři, zabývající se menopauzou, doporučují, aby ženy s úpravou jídelníčku začaly již po čtyřicátém roce věku, aby se organismus stihl na hormonální změny připravit.

Snížení cholesterolu uleví návalům a pocení

Pro zachování zdraví je důležité kontrolovat si hladinu cholesterolu. I malé snížení uleví od návalů horka a nočního pocení. Ženy by si měly hlídat váhu a omezit v jídelníčku tučné potraviny. Tuk by měl dávat nanejvýš třicet procent denního příjmu energie.

Důležitý je výběr tuků - živočišné tuky jako máslo a sádlo zvyšují hladinu cholesterolu. Tím stoupá i riziko nemocnění srdce. Ženy po padesátce by měly z jídelníčku vyřadit tučné maso, plnotučné mléko, zmrzliny a tučné sýry. Za den by měly přijmout nanejvýš 300 miligramů cholesterolu.

Hormonální změny působí i na chuť

Vysoký cholesterol u žen v přechodu často souvisí se změnou jídelníčku. Chuťové preference žen, a tedy i jídelníček, se začínají během období hormonálních výkyvů měnit k horšímu. Tento fakt je známý z období těhotenství, ale v období předcházejícím menopauzu si jej ženy většinou neuvědomují.

Praktičtí lékaři  tyto otázky řeší především pomocí úprav životosprávy. V případě zvýšené hladiny cholesterolu tak například doporučují omezení živočišných tuků a konzumaci rostlinného tuku obohaceného o rostlinné steroly. Tyto úpravy životního stylu doplňuje gynekolog, pokud je to nutné, ještě medikamentózní léčbou.

Sůl zvyšuje tlak

Omezení platí i pro cukr a sůl, hodně soli ve stravě zvyšuje tlak. Naopak zeleniny a ovoce by ženy měly jíst co nejvíc, a pokud to tak dosud nebylo, po padesátce by se ovocné a zeleninové pokrmy měly stát pravidelnou součástí jejich jídelníčku. Obsahují zdraví prospěšnou vlákninu.

Denně by žena měla sníst dvě až čtyři porce ovoce a tři až pět porcí zeleniny. Vláknina je také v celozrnném pečivu, obilovinách, těstovinách a rýži. Denní příjem by měl činit 20 gramů.

Ženy v menopauze by neměly zapomínat ani na správný pitný režim. Obecné doporučení je vypít osm sklenic tekutiny denně.

Jak bojovat s návaly horka a pocením při menopauze, jaké bylinky a přírodní léky na klimakterium a další tipy najdete ve videu na Stream.cz.

Reklama

Související články

Menopauza vyžaduje terapii ušitou na míru

Snad každá žena by si přála nějaký úžasný lék na nepříjemné problémy klimakteria. Takový však není a ještě dlouho nebude. Proto je pro ně důležité,...

Výběr článků

Načítám