Hlavní obsah

Protahovací cvičení, která mohou pomoci od bolesti kyčlí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Patří k největším a nejzatěžovanějším kloubům v těle. Bolesti kyčlí se přitom nevyhýbají ani mladším lidem či sportovcům, a když se projeví, mohou silně zasáhnout do našeho života. Komplikace je přitom vhodné nepodceňovat, mohou totiž vést k trvalým následkům. Fyzioterapeutka Vendula Nováková Novinkám představila sérii jednoduchých protahovácích cvičení, která vaše kyčle ocení.

Protahovací cvičení, která mohou pomoci od bolesti kyčlíVideo: Novinky

 
Článek

„Abychom měli kyčelní klouby v dobré kondici, potřebujeme, aby v každém rozsahu byl kloub silný, zacentrovaný, aby hlavice a jamka kloubu byly v maximálním možném kontaktu a aby svaly okolo kyčelního kloubu fungovaly koordinovaně,“ vysvětluje fyzioterapeutka Vendula Nováková z kliniky celostní terapie a sportu VO2MAX v Praze.

Od bolesti zad i výhřezu ploténky může pomoci Smíškovo cvičení

Zdraví

„Kyčelní klouby mohou trápit širokou škálu lidí. Řešíme to u dospělých, starších lidí i dětí, u sportovců i nesportovců. Potíže mohou mít různé příčiny – ať už funkční, nebo strukturální. Jako fyzioterapeuti se zabýváme převážně funkčními poruchami,“ dodala.

Zatímco strukturální poruchy jsou způsobené přímým poškozením tkání a jsou nevratné, funkční poruchy nedoprovází strukturální změny a při vhodné terapii je tak možné dojít k jejich úplnému odstranění.

Foto: Novinky

Díky správnému cvičení můžete zvýšit mobilitu kyčlí.

Problémy s kyčelními klouby se mohou podle fyzioterapeutky projevovat zejména pícháním přímo v kyčelních kloubech, bolestí v tříslech a v oblasti hýžďových svalů či častým lupáním a pocitem přeskakování v kloubech.

„Dost často to bolí na boku a tam je právě důležité odhalit příčinu bolesti. Jestli je to funkční porucha, která je například zřetězená s dalšími segmenty, nebo je to opravdu způsobené kyčelním kloubem a třeba i nějakou strukturální změnou na kloubu,“ podotkla fyzioterapeutka.

„Vždy je lepší zajít si předtím za nějakým odborníkem, ať už je to ortoped, rehabilitační lékař, nebo třeba i neurolog,“ dodala s tím, že na klinice se zaměřují i na strukturální poruchy.

Jednoduché cviky, které uleví od bolesti za krkem

Zdraví

Ne všechny potíže mohou ale vést až k operaci, záleží vždy na povaze a rozsahu poškození. „Dají se vymyslet protahovací cviky, oblast kyčelního kloubu se dá uvolňovat různými technikami. Takže ne vždy to musí dojít k operaci. Naším cílem je, aby to tam nedošlo,“ tvrdí Nováková.

Pro Novinky připravila sérii pěti protahovacích cvičení, která si na bolesti kyčlí můžete vyzkoušet sami doma a která najdete ve videu.

„Tuto sérii cviků si můžete zacvičit klidně každý den, ráno i večer. Důležité je, aby vás při tom nic nebolelo. Může to táhnout i intenzivně táhnout, ale důležité je necítit žádné píchání, ostrou bolest či jakýkoliv nepříjemný pocit. Pokud by vám tato sestava na bolest kyčelního kloubu nepomohla, určitě vyhledejte pomoc odborníka,“ dodává Vendula Nováková.

Reklama

Výběr článků

Načítám