Hlavní obsah

Jednoduché cviky, které uleví od bolesti za krkem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Sezení u počítače či koukání do mobilu, nedostatek pohybu, ale i stres mohou často vést k bolestem zad a krční páteře. Právě ta je často náchylná na přetížení. Jak pomocí jednoduchých cviků, které zvládnete i doma, pomoci od bolesti, Novinkám ukázala fyzioterapeutka Monika Ballýová.

Jednoduché cviky na úlevu od bolesti za krkemVideo: Novinky

 
Článek

„Bolesti krční páteře jsou v dnešní době velice časté, a to z toho důvodu, že hodně sedíme, používáme hodně počítače, koukáme do mobilů a vůbec dnešní způsob života není tak aktivní, jako byl dřív,“ řekla Novinkám fyzioterapeutka Monika Ballýová z karlínské kliniky celostní terapie a sportu VO2MAX v Praze.

„Nejčastější bývá to, že máme obecně zatuhlou hrudní páteř a hrudní koš,“ vysvětlila s tím, že právě krční páteř je často náchylná na přetížení. „Svaly zde jsou hodně tenké, a proto je potřeba se při terapii hrudní a krční páteře nejdřív zaměřit na mobilitu a dostatečné protažení svalů,“ dodává.

Bolesti za krkem ale podle ní také není radno podceňovat, mohou se za nimi skrývat i vážnější zdravotní potíže.

„Další příčinou, proč můžeme mít potíže v oblasti krční páteře, je jakákoliv neurologická potíž, ať už je to vyhřezlá ploténka, nebo dráždění nervů. To určitě patří do rukou odborníka,“ uvedla zkušená fyzioterapeutka s tím, že v takovém případě je potřeba navštívit neurologa a až následně fyzioterapeuta.

Cvičení ovlivňuje téměř každou buňku v těle, nejde jen o hubnutí

Zdraví

Podle Ballýové existuje mnoho způsobů a přístupů, jak s krční a hrudní páteří pracovat. Na základní cviky, které mohou ulevit od bolesti a které snadno zvládnete i doma, se můžete podívat ve videu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám