Hlavní obsah

Vážil 197 kilogramů, za pomoci českých lékařů z XXL centra zhubl k nepoznání

Novinky, Kristýna Léblová, jdu, das
Praha

V Česku se s obezitou třetího stupně potýká přes 150 tisíc lidí, k tomu stoupá počet osob s váhou nad 200 kilo. Extrémně obézní pacienti přitom představují výraznou zátěž pro zdravotnická zařízení a jejich personál. Nově pro ně proto vzniká program XXL center – první z nich bude ve Všeobecné fakultní nemocnici (VFN) v Praze, kde se také podařilo velmi výrazně zhubnout lékaři Štěpánu Budkovi, díky čemuž se mu významně změnil celý život.

Vážil necelých dvě stě kilo. Nyní vážil 85 kilogramů. V pražské nemocnici vzniká první XXL centrum pro zdravotní péči o obézní pacientyVideo: Novinky

 
Článek

Gynekolog Štěpán s extrémní nadváhou bojoval dlouhá léta. Když se v roce 2010 dostal na 3. interní kliniku VFN k docentovi Martinu Matoulkovi, vážil skoro 200 kilogramů.

V té době měl celou řadu zdravotních potíží. Kromě dušnosti, vysokého tlaku či oteklých nohou ho trápilo i spaní, problémy s únavou či deprese a úzkosti.

„Začínal jsem na 197 kilogramech, to byla první váha, kterou jsem u pana docenta měl, poté jsem úspěšně zredukoval svou hmotnost o 120 kilogramů. Nyní vážím plus minus 85 kilogramů a tuto váhu si držím přibližně pět let,“ svěřil se Novinkám.

Cestu za úspěchem nastartovala mladému muži zcela netradiční dieta

Muži

Nejprve u něj lékaři začali řešit problém se spánkovou apnoe, kdy jedinec v noci chrápe, vynechává mu dech a ráno se budí velmi unaven. Po vyřešení tohoto problému zhubl bez jakéhokoliv omezení 30 kilogramů.

V roce 2012 pak podstoupil chirurgické zmenšení žaludku. „Operace vás donutí jíst často a málo. Musíte se ale pořád chovat tak, jako byste byli obézní, a musíte přemýšlet nad tím, co jíte. Člověk, který je jednou obézní, bude vždy obézní, je těžké udržet váhu,“ popsal složitosti, se kterými se bude potýkat i nadále.

Foto: archiv Š. Budky

Zhubnout ho donutila také touha po aktivním životě s dětmi.

Motivací k udržení nižší hmotnosti pro něj představují i jeho dvě děti. „Být takhle hodně obézní, tak nemůžete nic, malému dítěti v ničem nestačíte. Je to úplně jiný styl života, když zhubnete. To si normální člověk, který je hubený, ani nedokáže představit,“ dodal.

Podobně obézním lidem by tak doporučil, aby si hlavně přiznali, že hlavním problémem je jídlo a stravovací návyky.

Připravují XXL centrum

III. interní klinika Všeobecné fakultní nemocnice v Praze se na léčbu extrémní obezity dlouhodobě zaměřuje. Nově přitom nemocnici přibude i první XXL centrum v zemi. Disponovat by mělo speciálními operačními stoly, lůžky s potřebnou nosností, vozíky, přístroji, XXL sanitkami nebo například rehabilitačními přístroji.

Foto: Novinky

Dnes má gynekolog okolo 85 kilogramů.

„Je to připravováno z dotačního program Evropské unie. Informace máme takové, že když vše půjde, tak jak předpokládáme, tak bychom nejpozději v roce 2023 měli mít kompletně vybavené XXL centrum,“ popsal Novinkám ředitel nemocnice David Feltl. VFN se do programu XXL center zapojila jako první, v budoucnu by jich v Česku mělo vzniknout více.

O extrémně obézní pacienty se sice v nemocnici dokážou postarat už nyní, znamená to však výraznou zátěž pro zařízení i personál, a hlavně výrazný diskomfort pro pacienta.

„Jistě, že se o ně umíme dobře postarat, ale pacient určitě nemá nejen tady, ale kdekoliv v českém zdravotnictví takový komfort, jako má pacient třeba osmdesátikilový. To je potřeba říct nahlas,“ dodal ředitel Feltl.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám