Hlavní obsah

Projevy stárnutí může zhoršit poloha při spánku a špatný povlak polštáře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Postupem času se mnozí z nás začínají potýkat s nevítanými hosty na naší pleti – vráskami. Jedním z možných viníků může být přitom věc, kterou s oblibou používáme každý den. Polštář. Důkazy naznačují, že volba správného polštáře může hrát roli v prevenci vrásek.

Foto: Profimedia.cz

Určité polohy při spánku zvyšují pravděpodobnost vzniku vrásek.

Článek

„Řádky vrásek od polštáře jsou dočasné a objevují se v důsledku polohování obličeje nebo těla během spánku, což má za následek nerovnoměrný tlak a skládání kůže,“ vysvětlila dermatoložka Kristina Collinsová pro Huffingtonpost.

„Jsou výsledkem opakovaného tlaku na obličej,“ souhlasí dermatoložka Teresa Songová z Marmur Medical.

Určité polohy při spánku zvyšují pravděpodobnost jejich vytvoření, uvedli odborníci.

„Lidé, kteří spí na boku nebo na břiše, mají největší pravděpodobnost, že se s těmito druhy vrásek budou probouzet,“ říká Collinsová.

„Když vidím kosmetické pacienty na konzultaci, téměř vždy poznám, na které straně svého obličeje rádi spí, protože tam je stárnutí pokročilejší,“ dodává.

„Dlouhotrvající a opakovaný tlak na stejné oblasti obličeje může přispět k předčasnému stárnutí v této oblasti,“ vysvětluje Songová.

Kromě nevhodné polohy ve spánku mohou být součástí problému i další faktory. „Roli hraje i přirozený proces stárnutí. Jak stárneme, naše pokožka ztrácí kolagen a pružnost, takže je náchylnější k tvorbě těchto záhybů,“ řekla dermatoložka Sonia Badreshiaová.

Spaní na zádech i lepší polštář

„Také materiál vašeho ložního prádla může ovlivnit pravděpodobnost vzniku otisků polštářů. Hrubší tkaniny mohou vytvářet výraznější linie, vhodnější jsou hladší materiály jako hedvábí nebo satén.“

 Otisky polštářů mohou být také indikátorem toho, co se děje s vaší pokožkou na hlubší úrovni. „Ačkoli jsou tyto vrásky samy o sobě neškodné, způsob, jakým na ně vaše pokožka reaguje, může být dobrým ukazatelem jejího celkového zdraví a elasticity,“ poznamenala Badreshiaová.

Pomoci může spaní na zádech

„Je to nejlepší poloha, pokud jde o stárnutí, protože když ležíte na zádech, vyhnete se přímému kontaktu pokožky s polštářem,“ řekl dermatolog Joshua Zeichner, ředitel kosmetických a klinických výzkumů pro dermatologii v nemocnici Mount Sinai.

Pomoci může také správná péče o polštář. „Nejlepší je prát povlaky na polštáře pracím prostředkem bez parfemace a barviv. Vonné látky a barviva mohou vyvolat alergické reakce. Aviváže mohou lůžkoviny změkčit, aby se snížilo tření, ale také by měly být bez parfemace a barviv,“ dodává.

Tři zaručené tipy, které fungují v péči o stárnoucí pleť

Styl

Šest základních kroků, které zařadit v péči o pleť do každodenní rutiny

Styl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám