Hlavní obsah

Proč se zamilované ženy nestarají o svou váhu

Novinky, ema

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odbornice z Estonska uveřejnila studii, kde tvrdí, že zamilovaným ženám ve většině případů nezáleží na tom, kolik váží kilogramů. Studie říkají, že to, jak žena vypadá, většinou odráží její spokojenost v milostném životě a vypovídá o ní daleko více než číslovka na váze.

Foto: Profimedia.cz

Ne nadarmo se říká, že láska prochází žaludkem.

Článek

Do studie bylo zapojeno více než 250 žen ve věkovém rozmezí mezi 20 a 45 lety. Přibližně dvě třetiny z nich žily se svým přítelem a zbylé ženy byly vdané. Ženy odpovídaly na několik otázek ohledně svého vztahu.

Například, jak jim jejich partner vyhovuje po citové, sexuální i intelektuální stránce, kolik mají společných zájmů. Také byly samozřejmě požádány, aby odpověděly na otázku, jak jsou spokojeny se svou hmotností, případně jaká váha je pro ně ideální.

Odpovědi ukázaly, že ženy žijící v idylických vztazích jsou také nejspokojenější se svou váhou, a to přestože ji neklasifikovaly jako váhu ideální. Právě tyto ženy byly méně sebevědomé, ale zároveň k sobě pociťovaly velkou míru sebeúcty, vyplynulo z průzkumu, který byl citován na Britské psychologické konferenci. Na výsledcích nebylo patrné, že by záleželo na tom, jestli jsou partneři sezdaní, nebo ne.

Nespokojenost ve vztahu se může podepsat na hmotnosti

Studentka Talinské univerzity Sabina Vatterová, která výzkum provedla, v rámci své magisterské práce řekla, že ženy, které jsou samy se sebou spokojeny a lidově řečeno „se mají rády”, věnují daleko menší pozornost své hmotnosti. Naopak nespokojenost a nestabilita vztahu může zapříčit partnerovo rozhořčení a požadavky na změnu fyzického vzhledu.

Sama autorka se k výzkumu vyjádřila: „Tato studie naznačuje, že naše spokojenost s konfekční velikostí, ale i s tvarem těla a jeho hmotností je velmi důležitá. Odráží se například v tom, jak jsme šťastné v důležitých oblastech našeho života, jako jsou vztahy, kdy je to, co ukazuje váha v koupelně, většinou až na druhém místě.”

Ženy v nespokojeném partnerském soužití většinou své citové problémy začínají řešit změnou hmotnosti. Studie zkoumala pouze zadané ženy, ale její autorka je přesvědčena o tom, že „single” ženy, které si se svou postavou dělají starosti, mají snížené sebevědomí.

„Ženy by svou váhou neměly být posedlé. Je mnoho důležitějších věcí než to, kolik váží. Nejvíce stejně dělá zdravá strava a pravidelné cvičení. Právě sport dodává lidem sebevědomí, protože se pak cítí dobře kvůli tomu, že pro sebe něco dělají,” uzavírá Vatterová.

Čtěte také
Manažerka Ewy Farne: Jsem součástí takové továrny na šoubyznys
Více se dočtete ve čtvrteční příloze deníku Právo Café.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám