Hlavní obsah

Příznaky, které vás mohou včas upozornit na poruchy plodnosti

Novinky, Dana Sokolová

Věk Češek při porodu prvorozeného potomka neustále stoupá. Aktuálně se průměrný věk maminek blíží k hranici 31 let. Bohužel s rostoucím věkem rodičů se zvyšuje i počet párů, které řeší problémy s plodností, v dnešní době je to asi každý pátý pár. Problém přitom bývá jak na straně žen, tak mužů.

Foto: Profimedia.cz

Problémy s plodností dnes řeší asi každý pátý pár.

Článek

Rizika spjatá s plodností si začíná uvědomovat stále více mladých lidí, mnozí z nich i v okamžiku, kdy ještě nemají žádné problémy. Řeší, jak na tom se svou plodností jsou a do jaké míry si mohou dovolit odkládat početí dítěte na později.

Mladí muži a ženy vyhledávají vyšetření zvláště v případě, když prodělali některé choroby nebo mají jiné příznaky, které zhoršují možnost početí potomka. Existují ale i další signály, které mohou na problémy s plodností upozornit.

Co u žen může předznamenávat poruchy s plodností

Plodnost ženy negativně ovlivňuje nezdravý životní styl a nadváha. V tukové tkáni se totiž tvoří estrogeny, které rozkolísávají ženskou hladinu hormonů a způsobují neplodnost.

„Extrémní obezita navíc může bránit i samotné souloži. Přílišná vrstva tuku může také bránit průniku pohlavního údu až k děložnímu hrdlu. To je hendikep. Pokud se ejakulát dostane přímo k děložnímu hrdlu, vyrazí spermie nejkratší cestou do dělohy a do vejcovodů vstříc vajíčku, což zvyšuje pravděpodobnost oplodnění,” upozorňuje sexuolog Jaroslav Zvěřina.

Problémový může být i pravý opak obezity, tedy extrémní štíhlost, typická zejména pro anorektičky, tedy pro pacientky, které bojují s poruchou příjmu potravy.

„Dostatečné množství tuku je v organismu ženy potřebné k tomu, aby normálně a pravidelně menstruovala. Anorektičkám měsíčky často úplně zmizí,” varuje Zvěřina.

Sedm příznaků cyst na vaječnících, které není radno podceňovat

Zdraví

Jsou však i další varovné projevy, kdy by žena měla včas vyhledat lékaře. „Situaci by měly řešit ženy, u kterých se v rodině vyskytlo předčasné ovariální selhání, jinak řečeno předčasný přechod. Menopauza se může v extrémním případě dostavit ještě před 30. rokem věku. Přechod představuje pro ženy neúprosné biologické hodiny, které překazí jejich možnosti početí potomka,” vysvětluje gynekolog a sexuolog Pavel Turčan.

Problémové jsou i polycystické vaječníky. Ženy s tímto onemocněním mají vaječníky vyplněny velkým množstvím folikulů. Jejich počet je tak vysoký, že nedochází k přirozené selekci a růstu dominantního folikulu, který pak za normálních okolností uvolňuje zralé vajíčko. Žena proto neovuluje a nemůže tedy otěhotnět.

Snížit šance na otěhotnění a donošení zdravého dítěte mohou i děložní myomy. „Jednak deformují dutinu děložní a zároveň způsobují, že nepravidelně dorůstá endometrium. Pokud se ženě otěhotnět přesto podaří, hrozí jí komplikace při porodu i v období šestinedělí, jelikož vyšší množství hormonů progesteronu a estrogenu způsobuje zvětšení myomů,” vysvětluje gynekoložka Blanka Vavřinková z První české lékařské společnosti.

Operace myomů jsou dnes na ústupu

Zdraví

Potíže s otěhotněním mohou nastat i u žen s endometriózou. Tedy onemocněním, kdy se děložní sliznice vyskytuje i mimo dutinu děložní, čímž aktivuje chronický zánět.

Nejproblematičtější je, pokud se sliznice nachází v oblasti vejcovodů, kde může zánět způsobit jejich uzavření. Pokud je ve vaječníku, může zapříčinit růst endometroidních cyst, které nenávratně poškozují zárodečnou tkáň. Může se tedy stát, že i mladé ženy mohou mít ovariální tkáň natolik zničenou, že dojde k předčasnému selhání vaječníků.

Problém může nastat také v případě ložisek v dutině břišní. „Zánět aktivuje bílé krvinky, které jsou ve své obranné funkci velmi nespecifické, pohlcují volnou krev. Jsou také schopny pohlcovat spermie, které tím pádem nemají možnost dostat se k vajíčku,“ vysvětluje gynekolog Ondřej Matěna.

Endometrióza může za bolesti i neplodnost, trpí jí každá desátá žena

Zdraví

Prodělaný zánět slepého střeva v dětství či dospívaní může též značit problémy s otěhotněním. Zánět slepého střeva je zánět v malé pánvi - poměrně častými pooperačními komplikacemi jsou srůsty, které mohou způsobit uzavření vejcovodu.

Komplikace mohou nastat například i po perforovaném žlučníku, po úrazech, ale i dalších operacích prodělaných v dětství, zejména u velmi mladých dívek-dětí, kdy mohou být srůsty v malé pánvi velmi rozsáhlé.

Včasné řešení plodnosti by měly zvážit i ženy s aknózní a mastnou pletí, ale i ty, které se dlouhodobě potýkají s nepravidelnou menstruací. V těchto případech mnohdy pomůže jen úprava jídelníčku nebo užívání přírodních doplňků stravy s fytoestrogeny.

Na plodnost žen má negativní vliv také kouření, přemíra alkoholu, problémy se svalstvem pánevního dna nebo třeba dlouhodobé užívání některých léků, jako jsou například kortikoidy a některá analgetika.

Zmrazení vajíček nezaručuje, že v budoucnu otěhotníte. Úspěšnost je méně než pětinová

Děti

Problémy ohrožující mužskou plodnost

Muži by se o svou plodnost měli zajímat zvláště v případech, když v pubertě či v pozdějším věku prodělali příušnice a pak rovněž, když mají varikokélu, tedy rozšířenou žilku odvádějící krev z varlete, častěji se vyskytující na levé straně. Problémové mohou být i úrazy varlete nebo v minulosti řešené nesestouplé varle.

Mužskou plodnost ohrožuje i nezdravý životní styl, jako je nadváha, nedostatek pohybu, zvýšená míra stresu či nedostatek spánku. Ve spánku se totiž tvoří testosteron a jeho nízká hladina způsobuje neplodnost.

Když muži začnou ztrácet testosteron

Zdraví

Spermie reagují velmi citlivě i na znečištěné životní prostředí. Tedy na přítomnost těžkých kovů a na chemické látky v potravě. Špatné mohou být i toxické látky obsažené v cigaretovém kouři spolu s nikotinem, který způsobuje zúžení cév a snižuje přítok krve do varlat a topořivých těles, což má za důsledek, že kuřáci mívají méně spermií.

Rizikové je rovněž sedavé zaměstnání, nošení nevhodného oblečení a přehřívání varlat, například v sedačce za volantem auta, což je častý problém řidičů z povolání, zejména v teplejších měsících.

Reprodukční mládí končí u mužů po čtyřicítce, pak se kvalita spermií horší

Vztahy a sex

Další riziko představuje i užívání anabolik. Přípravky, které je obsahují, neberou jen kulturisté, kteří se snaží co nejrychleji zvětšit objem svých svalů, ale i spousta mužů, kteří chodí do různých posiloven nebo fitcenter. Mnohdy to ani sami nevědí.

„Nevýhodou anabolických hormonů je to, že tlumí sekreci gonadotropinů z hypofýzy, tedy podvěsku mozkového. Mohou tak podstatně přibrzdit tvorbu spermií. Tento efekt trvá někdy i několik měsíců poté, co muži přestali brát zmíněné přípravky,” upozorňuje Jaroslav Zvěřina.

Nepříznivý efekt na spermiogram mužů mohou mít ale i některé léky na vysoký krevní tlak nebo na žaludeční vředy.

Příčinou neplodnosti může být také neschopnost erekce. Důvody jsou různé, od vysokého tlaku či hladiny tuků v krvi, nízké hladiny testosteronu přes cukrovku až po některé nemoci.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související články

Byliny, které podporují plodnost

Žen, které mají problém s otěhotněním, stále přibývá. Kromě lékařů mohou pomoci i zkušenosti našich předků. I byliny totiž umějí posílit organismus a podpořit...

Výběr článků

Načítám