Hlavní obsah

Bolavé klouby nejsou jen záležitostí seniorů

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Artróza je jedno z nejčastějších kloubních onemocnění, které dnes již nepostihuje jen starší lidi, ale stále častěji i třicátníky a aktivní sportovce. Nejčastěji na ni upozorní bolesti kloubů, začínající obtíže s pohybem, problémy při vstávání, citlivost na chlad a počasí či celková ztuhlost kloubů.

Foto: Profimedia.cz

Pokud se u vás objevily zdravotní potíže, zapomeňte na domácí diagnostiku či polykání léků na bolest.

Článek

„Pokud se u vás objevily zdravotní potíže, zapomeňte na domácí diagnostiku či polykání léků na bolest. Nečekejte, že své klouby například s poškozenou chrupavkou rozchodíte či rozhýbáte. Důležité je artrózu podchytit v její počáteční fázi, kdy se projevuje například bolestivostí a ztuhlostí kloubů," vysvětluje MUDr. Michaela Tomanová, primářka Rehabilitačního ústavu Brandýs nad Orlicí.

„Raději zajděte na konzultaci ke svému lékaři, který po vyšetření určí intenzitu i rozsah kloubního onemocnění a odliší, zda se jedná o strukturální změny (artrózu) nebo o funkční problém kloubu,“ dodává primářka Tomanová.

Nejčastějšími příčinami artrózy jsou genetické dispozice, nadváha, abnormální zatěžování kloubů při sportu nebo zaměstnání, úraz, poruchy v molekulární látkové přeměně vazivového aparátu kloubů a v neposlední řadě poškození, které je způsobeno věkem neboli opotřebováním.

Pokrývka kloubu, tzv. chrupavka, se postupně narušuje a to způsobuje bolest. Člověk pak velmi citlivě reaguje na změnu počasí, nepříjemnosti se objevují při každodenním pohybu a postupem času jsou bolestivá místa cítit i v naprostém klidu a mohou narušovat běžnou relaxaci či spánek.

Potíže zmírní i změna životosprávy

Strava by měla být bohatá na omega-3 esenciální mastné kyseliny – ty jsou obsaženy např. v rybách. Dále je důležitý dostatečný přísun beta-karotenu a vitamínu C, které najdeme v čerstvém ovoci a zelenině. Vhodná je také konzumace ořechů nebo slunečnicových semínek s obsahem vitamínu C. Bílé pečivo bychom měli nahradit celozrnným, které obsahuje selen, jenž je rovněž pro naše klouby prospěšný.

Co by měl obsahovat jídelníček
Vitamín A můžete doplnit především konzumací jater (ne v těhotenství), mrkve, meruněk, manga, sladkých brambor a ananasového melounu. Všechny tyto potraviny jsou vynikajícími zdroji beta-karotenu, z něhož si tělo vitamín A samo vyrábí.
Bohatým zdrojem vitamínu C jsou červené a žluté papriky, kiwi, pomeranče, kadeřávek, zelí, šípky a černý rybíz.
Vitamín E se nachází v avokádu, ořeších, slunečnicových semenech a olivovém oleji.
Selen najdete ve všech druzích ryb, mase, celozrnném pečivu, obilninách, vejcích a pivovarských kvasnicích.
Kolagen je nejlepší dodávat ve formě kolagenních peptidů, kterých by mělo být v denní dávce 3000 až 10 000 mg. Kolagenní peptidy dodávají stavební látky, přinášejí informace a tím stimulují tvorbu vlastního kolagenu, který tvoří 30 % všech tělních bílkovin.
Potrava osob, které často trápí zánětlivá onemocnění kloubů, by měla navíc ještě obsahovat potraviny s obsahem omega-3 esenciálních mastných kyselin, neboť účinkují proti zánětům (losos, makrela, sardinky, pstruh a podobně). Zánět může tlumit i rybí tuk.
Klouby v nemalé míře negativně ovlivňuje i stres. Když se svaly upnuté k bolestivému nebo vysazenému kloubu křečovitě stáhnou, zabrání tak návratu kloubu do správné polohy. Ve stresu mohou svaly navíc ztuhnout a tím se celý stav dále zhorší. Napětí lze uvolnit masáží, pomáhá také správné držení těla. K omezení negativního vlivu, který stres přináší, je vhodná třezalka, lecitin, hořčík a vitamín B.
Čemu se raději vyhnout
Je dobré se vyhnout bramborám a ostatním lilkovitým plodinám, jako jsou rajčata, lilek apod. Pokud se ale lilkovitých plodin nedokážete úplně vzdát, doplňte je kmínem, který eliminuje škodlivé účinky solaninu z brambor.Rajčata by měla být vybírána spíše od tuzemských pěstitelů, kteří sklízejí rajčata zralá, zatímco dovozová rajčata jsou sklízena zelená s vysokým obsahem tomatinu a jejich dozrávání je řízeno chemicky.

Pozor na obezitu

Nadváha velmi zatěžuje kloubní aparát celého těla. Někdy tedy lékař nemocnému doporučí zhubnout i nějaký ten kilogram. Nejde jen o to, že se uleví postiženým kloubům, ale také se méně intenzivně ničí chrupavka. Pokud postižený zhubne včas, tedy ještě před tím, než dojde k rozsáhlému poškození chrupavky, může dostatečně využít další skvělou léčebnou metodu. A tou je přiměřený pohyb.

Chrupavka se při něm chová podobně jako houba. Při zatížení intenzívně vypuzuje nitrokloubní tekutinu a při uvolnění ji zpětně nasává. Díky tomu se zlepšuje výživa kloubu a mohou se zmenšit případné problémy.

Musí jít ale o pohyb přiměřený kondici, věku i zdravotnímu stavu konkrétního člověka. Když otylý padesátník začne hrát tenis, případně squash, riskuje, že si klouby při prudkých změnách pohybu spíš poškodí, než že jim prospěje.

Potřebná rehabilitace

Při počátečním stupni artrózy a při změněné funkci kloubu je možné úspěšně snižovat bolest i pomocí rehabilitace.

Pojem rehabilitace je často v povědomí veřejnosti zúžen do představy masáží, elektroléčby, manipulace páteře nebo lázeňské péče, kdy je člověk pouze pasivním příjemcem procedur. Bez spolupráce a interaktivního zapojení jedince to ale nejde.

„V našem zařízení se nám nejvíce osvědčila unikátní metoda Infinity, při níž je využíván tzv. osmičkový pohyb. Kloub se během tohoto cvičení centruje a stabilizuje, zároveň dochází k uvolnění tkání a tím se výrazně zlepšuje funkce kloubu,“ vysvětluje Tomanová.

Velmi příznivě působí i sirné sulfanové přírodní minerální léčivé vody. „Sulfan má stabilizační, protiprogresivní a protidegenerativní efekt u chorob svalů a neurodegenerativních onemocnění. Vstřebává se kůží – nejlépe při teplotě vody 37 až 38 stupňů Celsia. Síra se pak ukládá v pojivové tkáni, díky čemuž se zlepšuje pružnost a mechanická odolnost měkkých tkání. Dále se sulfan podílí na zpomalení nežádoucího úbytku elastinu a kolagenu v chrupavkách a šlachách,“ vysvětluje prim. MUDr. Leoš Sochor, vedoucí lékař Sirnatých lázní Ostrožská Nová Ves.

Velmi důležitý pohyb

Za ideální pohyb se v tomto případě považuje chůze a je jedno, zda se jedná o procházku se psem či o nordic walking. Užitečný je každý krok. Pohyb bývá důležitý i kvůli zpevnění svalů. Ty pak snižují zátěž kloubu, tedy i bolest při normální námaze.

Dobrá je rovněž jízda na kole a plavání. Při nich klouby šetříme. Podobný efekt mívá cvičení na rehabilitačních míčích. Fyzioterapeuti ho často doporučují obézním.

Přijatelnou zátěž představuje třeba jóga nebo taj-či. Nejednou přispějí ke zklidnění člověka a k tomu, že se pak méně přejídá a snáz drží na uzdě přebytečná kila.

Může se vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Vlastní buňky uleví od bolestí kloubů

Využití kmenových buněk se neustále rozšiřuje. Je to především pro jejich jedinečnou schopnost obnovovat se a reagovat na různé signály. Díky svým vlastnostem...

Výběr článků

Načítám