Hlavní obsah

Přichází čas očisty organismu od jedovatých látek

Novinky, Karolina Zarzycká

Lidské tělo by si se všemi toxickými látkami mělo poradit samo. Ovšem pokud jejich množství překročí nejvyšší hranici, objeví se problémy. Čisticí orgány již samy nezvládají množství jedovatých látek a nedokážou je vylučovat. A právě na podzim přichází doba, kdy sami musíme pomoci organismu toxiny vyloučit. Existuje několik ověřených způsobů.

Foto: Profimedia.cz

K očistě organismu patří postupné zařazování zdravých složek do běžného jídelníčku.

Článek

Již antický otec medicíny Hippokrates řekl, že člověk se narodil zdráv a všechny nemoci přicházejí ústy společně s potravou. Každý organismus každodenně přichází do kontaktu s jedovatými látkami, z nich většina pochází ze vzduchu nebo potravy.

Toxiny obsažené v potravinách

Potraviny prodávané v obchodech jsou mnohokrát upravované, obsahují vysoké množství konzervačních látek, tuků a barviv. Tyto látky jsou potenciálně škodlivé a ve velkém množství dokonce jedovaté. Jejich nahromadění uvnitř lidského těla může ohrozit zdraví a rozkolísat rovnováhu organismu.

Při intoxikaci postižený jedinec cítí celkovou únavu, trápí jej bolesti hlavy, snížení fyzické i psychické odolnosti. K tomu se mnohdy přidávají trávicí problémy, jež nám způsobují zácpy nebo naopak průjmy. Jak se tedy nejjednodušeji zbavit toxinů?

Očistná kúra

Dietologové doporučují vícero očistných kúr. Některé jsou úzce zaměřeny na konzumaci jednoho produktu, jiné na pouhém pití džusů, vody či minerálek. Jako ideální se jeví ta, při níž po dobu asi dvou týdnů do našeho jídelníčku přidáváme zdravé produkty. Během této kúry bychom se měli vyvarovat pojídání tučných jídel, fastfoodové stravy, popíjení alkoholu a kouření cigaret.

Foto: Profimedia.cz

Mezi očistné kúry patří i ty zaměřené na jednostrannou skladbu jídelníčku.

Po absolvování této očistné kúry by se měl každý cítit jako znovuzrozený, tělo se odlehčí, váčky i tmavé kruhy pod očima zmizí, dojde ke změně barvy kůže.

Každý organismus může na očistu reagovat jinak – někdy začne pot nepříjemně zapáchat, na jazyku se často objeví bílý povlak jako známka vylučovaných toxinů. Čím více jich bylo v organismu nahromaděno, tím více jich musí vyloučit. Proto jsou veškeré projevy tolik viditelné. Před každou dietní kúrou je dobré pohovořit si a poradit se s odborníkem, což platí i u očistné kúry.

Zelený čaj – nápoj věčného mládí

Zelený čaj má mnoho nedoceněných předností. Dokáže v těle likvidovat volné radikály, chrání DNA buňky před procesem znehodnocení, minimalizuje vliv UV záření na buňky v těle, redukuje negativní vliv červeného masa nebo cigaretového kouře na organismus.

Bylo objeveno, že obsahuje rovněž vitaminy A, B, B2, C, E, K, minerály a stopové prvky jako fluor, železo, sodík, vápník, zinek. Napomáhá také k samočištění organismu. Dokáže preventivně působit proti vzniku vředů. Japonci tvrdí, že v zeleném čaji tkví tajemství dlouhého života.

Foto: Profimedia.cz

Zelený čaj je orientálními národy nazýván elixírem mládí.

Bylinné kúry

Bylinná kúra pomáhá také vrátit činnost orgánů, které se podílejí na očistě organismu, do normálu. Některé bylinky působí močopudně, jiné podporují metabolickou činnost (látkovou výměnu) organismu nebo ovlivňují pocení, další mají regenerační vliv na činnost vnitřností nebo zvyšují produkci a vylučování žluči.

Mezi diuretika patří bříza nebo lopuch, pampeliška nebo čekanka patří mezi žlučotvorné byliny. Sušená jablka (křížaly), švestky a hrozinky urychlují práci trávicího traktu. Metabolismus organismu podporují zase řasy.

Foto: Miroslava Kubišová, Právo

Sauna

Pobyt v sauně nás nejenom otužuje, ale rovněž na organismus působí očistně. Během saunování dochází k vylučování toxických látek v potu. To způsobuje vysoká teplota, při níž dochází ke zvýšené cirkulaci krve. Během jednoho běžného dne totiž člověk vypotí půl litru až litr potu. Avšak během třicetiminutového pobytu v sauně lze vypotit až několik litrů tekutiny, v níž je pochopitelně obsaženo mnoho nadbytečných toxických látek, jež doposud zatěžovaly náš organismus. Je třeba dodržovat pravidla saunování.

Foto: Profimedia.cz

Během pobytu v sauně organismus vypotí až několik litrů potu, apolu s ním se vyloučí především ve vodě rozpustné toxiny.

Hladovka

Hladovka je především metodou k očistění a omlazení organismu. Samozřejmě také dobrý způsob, jak se zbavit nadbytečných kilogramů. Protože však během této kúry dochází k výraznému úbytku energie a sil, je třeba si ji pečlivě naplánovat, zkonzultovat s lékařem a být pod jeho kontrolou. Organismu se totiž během hladovky nedostává kvalitní výživy a rovněž o hodnotné látky přichází. Nejkratší hladovka trvá 36 hodin, nejdelší tři až pět dní. Avšak opravdovou nazýváme až tu desetidenní.

Foto: Profimedia.cz

Hladovka může trvat 36 hodin až deset dní. Vždy je třeba ji konzultovat s lékařem a být pod jeho dohledem.

Anketa

Jaká kúra vás nejlépe detoxikuje?
1. Hladovka
19,7 %
2. Ovocná
4,2 %
3. Zeleninová
4,3 %
4. Kombinace obou
5,5 %
5. Koupená v lékárně
2 %
6. Sauna
6,9 %
7. Pití zeleného čaje
45,8 %
8. Jiná
11,6 %
Celkem hlasovalo 4205 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám