Hlavní obsah

Očistná kúra organismu pomáhá, ale není to všelék

Právo, Petr Veselý

Představa, jak se na podzim nebo na jaře zbavíme pomocí očistné kúry toxických látek, které se nám nahromadily v těle, je naivní. Takhle to v lidském organismu nefunguje.

Článek

Buď odpadní látky vyloučí a vše je v pořádku. nebo nevyloučí a pak nám hrozí dramatické zdravotní potíže.

Obtížně vylučuje jen těžké kovy a některé další látky. Těch se tělo zbavuje složitě. Nedokáže to ani očistná kúra. Znamená to tedy, že je nesmyslná? Určitě ne. Jen bychom měli vědět, jaký může být její skutečný smysl.

Není složitý. Dovede povzbudit látkovou výměnu v našem těle. Dodá mu dostatek vhodných tekutin, které jsou klíčové pro chod všech orgánů. A v kombinaci s odlehčenou, racionální stravou i pohybem zlepší a vyladí spoustu tělesných funkcí. Abychom ale dosáhli tohoto ideálu, musíme o takové kúře něco vědět.

Nečekané efekty pití

Jejím základem bývá popíjení bylinných čajů nebo rozředěných koncentrátů z léčivých rostlin, které si můžeme koupit v lékárně. Často využívá dva typy bylin. První podporuje vylučování (pampeliška, sedmikráska, slivoň, květ trnky, fenykl apod.). Druhý dodává organismu vitamíny, minerály a další důležité látky (listy černého rybízu, šípky, vrbová kůra, ovesné obilky, plody černého jeřábu aj.).

Popíjení čajů a dalších vhodných tekutin v průběhu dne je důležité i proto, že hodně lidí málo pije. Zhoršují tím fungování svého organismu. Ten tvoří z 60 až 70 % právě voda. Denně bychom měli vypít 2-3 litry správných tekutin. Vedle balených vod a ředěných džusů to jsou ovocné a zeleninové šťávy, které si připravíme na odšťavňovači, případně ovocné čaje.

Ženy středního a vyššího věku, podobně jako školáci nebo učňové, málo pijí. Opakovaně to potvrdily výzkumy Státního zdravotního ústavu v Praze. Spousta žen nezvládne ani polovinu doporučeného denního množství.

Když se naučí dostatečně pít, často se jim zlepší:
- pleť nebo dermatologické problémy
- necítí se tak unavené a lépe se soustředí;
- bolí je méně hlava;
- nejednou se jim zmírní i potíže, které často doprovázejí premenstruační syndrom;
- ustoupí problémy se zácpou atd.

Čím víc bylin, tím víc komplikací

Pokud si čaj z bylin budeme vařit sami, měli bychom se o výběru vhodných rostlin poradit v zelené lékárně.

Odborníci doporučují, abychom jich nemíchali dohromady víc než čtyři až pět. Jinak riskujeme, že mezi nimi může dojít k rušivým, nebo dokonce k protichůdným reakcím.

Něco jiného jsou extrakty a koncentráty vyrobené specializovanými výrobci. Ti si dokážou pohlídat, aby k něčemu takovému nedocházelo i při značném počtu rostlin.

Čaj je dobré uvařit z nechlorované vody, protože chlór může s některými přírodními látkami nežádoucím způsobem reagovat. Stačí třeba kvalitní balená voda bez bublinek. Vhodné není ani hliníkové nádobí. Lepší jsou neutrální nádoby ze skla, porcelánu, keramiky nebo smaltu.

Výplach střev je nesmyslný

Některé ženské časopisy doporučují jako součást očisty speciální diety. Jedním z posledních hitů byla hollywoodská nebo také jablečná dieta. Její autoři slibovali úžasný očistný efekt poté, co ženy budou jíst tři dny jen jablka. Na závěr měly vypít večer půl šálku olivového oleje.

Nic proti jablkům a skvělému olivovému oleji. Ale zkuste se zeptat odborníka, jak nesmyslnou zátěž představuje pro organismus fakt, že mu tři dny dodáváme jenom rychlé cukry. Jablečnou kúru navíc uzavřeme sklenkou oleje.

Po této kombinaci se ženy mohou dočkat v lepším případě průjmu, v horším případě žlučníkového záchvatu.

Lékaři varují před rozšířenou představou, že nás průjem vyčistí. Pravda je taková, že při průjmu ztratíme hodně důležitých tekutin a minerálů. Zdravého na něm není nic.

Stejné je to i s výplachem střev. Odpady, které díky této svérázné formě klystýru vyloučíme z těla, se nám ve střevech zase brzy nahromadí. Předpokládané očištění tedy vezme velmi rychle za své.

Málo známá rizika

Většina lidí netuší ani to, jaká úskalí výplach skrývá. Třeba protržení střevní stěny. To hrozí pacientům s relativně častou komplikací: výchlipkami na střevech. Hlavně tehdy, pokud jim výplach dělá nedostatečně erudovaný člověk.

Rizikové je i to, když ho podstoupí pacient s umělou srdeční chlopní nebo člověk se zanícenou střevní sliznicí. Výplach totiž zbaví střeva přirozené mikroflóry a hlenu, které ho chrání. Pokud tato bariéra padne, mají nežádoucí bakterie daleko větší šanci zhoršit zánět střevní stěny nebo dokonce proniknout skrze ni až do krevního oběhu. Snadno pak vyvolají vážnou infekci v srdci.

A naopak pozitivní efekty očistné kúry může podpořit masáž reflexních bodů, například na plosce nohy. Ale také lymfatická masáž. Ta stimuluje lymfatický systém, který je součástí imunitního systému. Odpovídá za sběr a odplavování odpadních toxických látek z tkání.

Půst nastartoval jejich tloustnutí

Vraťme se k dietám. Existuje jich dlouhý seznam. Stejně jako u hubnutí nemají ani u očistných kúr žádný reálný smysl. Naopak jídelníček, ze kterého vyloučíme některou z jeho přirozených složek, snadno nadělá víc škody než užitku. Rozumné je pouze, pokud se při očistě snažíme jídla odlehčit, jíst rozumné porce a víc dodržovat pravidla racionální stravy.

Jakékoliv extrémy typu půstu způsobí víc škody než užitku. Třeba tím, že organismus vystresují a přinutí ho přepnout na úsporný režim, kdy ukládá do tukových zásob i tu energii, kterou by normálně spálil. Způsobí, že tloustneme, i když nejíme přehnaně moc jídla. To je docela smutný výsledek takové očisty.

Super potraviny

Jsou lidé, kteří jedí během celé očistné kúry červenou řepu kvůli jejímu příznivému vlivu na játra. Další nedají dopustit na kyselé zelí kvůli vitamínům, probiotickým bakteriím a vláknině. Tu obsahuje také květák, kapusta, kedlubny nebo ředkvičky. Spolu s látkami, které jsou prevencí proti rakovině.

Americký lékař Steven Pratt, autor knihy Čtrnáct potravin, které změní váš život, propaguje brokolici, borůvky, čaj, dýni, fazole, jogurt, krůtu, oves, pomeranče, rajčata, sóju, špenát, tuňáka a vlašské ořechy. A vášnivě vysvětluje čtenářům, proč to jsou super potraviny.

Při očistné kúře má smysl jíst jakoukoliv zeleninu. Najdeme v ní obvykle řadu cenných látek, má minimum kalorií a obsahuje vlákninu. Ta nám přirozeně pročistí střevní stěny. A také pomůže zvládnout případné návaly hladu, protože nás na delší dobu zasytí.

Ze sacharidů jsou výhodnější ty delší, které jsou například v celozrnných výrobcích. Z mas potom lehká bílá: kuřecí, krůtí, králičí a zejména maso ryb.

Pohyb jako lék

Jen málokde se dočteme, že efekt očistné kúry hodně podpoří myslí, že je během ní ideální cvičit jógu, taj-či nebo nějaké bojové umění. Nepracují totiž jen s tělem a s dechem, ale také s naší psychikou. Dokážou nás otužit a hlavně uvolnit, dívat se na věci s určitým nadhledem atd.

Ovšem stejně zaujatě lze zdůrazňovat přednosti jiných sportů. Je to jako se super potravinami. Některým lidem asijská cvičení vyhovují a jiní dosáhnou podobné efekty na tenise, při spinningu (jízda na stacionárních kolech), při pilates nebo na tréninku salsy. Neexistuje univerzální sport nebo aktivní pohyb pro všechny.

Lékaři doporučují plavat, chodit na procházky nebo jezdit na kole. Ale pokud nás to nebaví, vydržíme jen omezenou dobu. A naopak. Rádi se budeme vracet k aktivitě, během které se vyřádíme a odreagujeme. Při očistné kúře i po ní.

Sport nepochybně zlepšuje činnost trávicího a vylučovacího traktu. Stejně jako bezpočet dalších tělesných funkcí. Když se podíváme na dlouhý seznam jeho pozitivních efektů na lidský organismus, můžeme mít pocit, že čteme o nějakém senzačním léku. Paradoxní je, kolik lidí v něm vidí nudnou a otravnou banalitu.

Kde vám poradí

Pokud se chcete poradit o bylinách vhodných pro očistnou kúru, můžete to udělat v zelených lékárnách nebo na bezplatné informační lince 800 500 500 . Tam vám poradí, i pokud jde o účinky a využití koncentrátů z bylin, které lze koupit v lékárně.  

Reklama

Související články

Co všechno dokáže očistná kúra

Když populární cvičitelka Hana Kynychová porodila před léty syna, cítila se půl roku po porodu hodně unavená. S obtížemi zvládala domácnost, svého chlapečka...

Výběr článků

Načítám