Hlavní obsah

Při problémech s řečí u parkinsona by mohl pomoci domácí stimulátor a online logoped

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

S řečovými problémy by měla pomoci pacientům s Parkinsonovou nemocí nová terapie, kterou úspěšně testují neurovědci z brněnského vědeckého institutu Ceitec Masarykovy univerzity. Využívá se k ní přenosný stimulátor mozku, který lze používat doma. Pacienti mají navíc k dispozici online logopeda.

Foto: Profimedia.cz

Parkinson je degenerativní onemocnění mozku.

Článek

Parkinsonova choroba je neurodegenerativní onemocnění, které se nejčastěji projevuje u lidí starších 50 let. Způsobuje postupné odumírání mozkových buněk, které produkují dopamin, neurotransmiter (přenašeč) zajišťující přenos signálů mezi nervovými buňkami (neurony).

Nedostatek dopaminu způsobuje, že pacient postupně není schopen ovládat nebo kontrolovat svůj pohyb. V Česku onemocněním trpí 20 000 pacientů. Některé příznaky, jako je třes rukou, lze utlumit léky, na poruchy řeči ale nezabírají.

Pacienti tak mají problémy s plynulostí řeči, mluví příliš tiše, mají zhoršenou artikulaci a hůře chápou obsah složitých vět. Potíže lze mírnit transkraniální magnetickou stimulací částí mozku odpovědných za tvorbu řeči. Do mozku jsou při ní vysílány slabé elektrické impulzy.

Šest časných příznaků Parkinsonovy choroby

Zdraví

Aby nemocní nemuseli docházet kvůli této terapii na specializované pracoviště, brněnští vědci vytvořili přenosný stimulátor na bázi slabého stejnosměrného proudu. „V podstatě jde o čepici či čelenku, v níž je kromě vlhčené houbičky i malá krabička vysílající velmi slabý elektrický proud do mozku. Zařízení je přednastaveno odborníkem na dva miliampéry,“ vysvětluje Novinkám vedoucí výzkumného týmu Luboš Brabenec.

Pacient jej používá jen dvacet minut denně, a to pětkrát do týdne při svém domácím cvičení. Plní při něm úkoly předem zadané logopedem. Terapie trvá měsíc. Po celou dobu je pacient v online kontaktu s logopedem, který vyhodnocuje jeho léčbu, pokrok a zadává mu úkoly.

„U testovaných se ukazuje výrazné zlepšení řečových dovedností,“ upozorňuje Luboš Brabenec.

Foto: archiv Ceitecu Masarykovy univerzity

Přenosný stimulátor řeči vysílá do mozku slabé elektrické impulzy.

Vědci terapii testují u dvaceti pacientů a ještě dalších dvacet jsou schopni do terapie zapojit. Další zájemci se tedy mohou přihlásit. „Vše vyhodnotíme v příštím roce. Cílem samozřejmě je, aby byla tato terapie běžně dostupná,“ konstatuje Brabenec. Terapie má v podstatě podobu měsíčního řečového kurzu na dálku.

Pomoc i s pochopením složitějších vět

Neurovědci z Ceitecu Masarykovy univerzity hledají i další způsoby, jak pacientům s parkinsonem pomoci. Ľubomíra Nováková se zaměřuje na to, jak pomoci nemocným chápat složitější věty. Jako problém se ukazuje český jazyk, tedy jeho poněkud uvolněný slovosled. Zatímco v některých jazycích má sloveso, tedy základní činitel děje, ve větě naprosto jasné místo, jako například v němčině na konci věty, v češtině je umístěno téměř kamkoli.

Foto: archiv Ceitecu Masarykovy univerzity

Nová terapie je založena na využití přenosného stimulátoru řeči, který se nasazuje na hlavu, a spolupráci s online logopedem.

Jde o to, najít způsob, jak stimulovat mozek pacienta, aby byl schopen sloveso ve větě, tedy podstatu sdělení, lépe odhalit. Vědci doufají, že i tento problém bude možné řešit novou terapií kombinující domácí stimulátor a online logopedickou péči. Do projektu hledají odborníci také dobrovolníky z řad nemocných. Přihlásit se mohou na Ceitecu.

Experimentální terapie umožnila pacientovi s Parkinsonovou chorobou znovu chodit

Věda a školy

Indický středoškolák vynalezl chytrou lžíci pro třesoucí se ruce

Koktejl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám