Hlavní obsah

Indický středoškolák vynalezl chytrou lžíci pro třesoucí se ruce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sedmnáctiletý indický mladík se zálibou v robotice vyrobil prototyp levné chytré lžíce, která s pomocí senzorů eliminuje třes rukou. Nápad na svůj vynález dostal Árav Anil loni, když viděl svého strýce Ardžuna, který má Parkinsonovu chorobu, jak má problém se najíst.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Áravův strýc, kterému je přes 70 let, se snažil zachovat si důstojnost a najíst se sám, ale když mu část jídla vytekla z úst a část se rozlila na šaty, přiměla ho frustrace zavolat ošetřovatelku, aby ho nakrmila.

Pohled na strýce, kterému se nekontrolovatelně třásla ruka, přiměl Árava z Bengalúru v jižní Indii, aby hledal pomoc u robotiky. Zavřel se ve svém pokoji s jednočipovými počítači, senzory, motory a 3D tiskárnou. Vznikl prototyp chytré lžíce, který nyní testuje fakulta fyzioterapie v Bengalúru.

Nápad na chytrou lžíci není originální. Několik amerických společností prodává podobný vynález, který však stojí více než 200 dolarů (asi 4660 korun). Árav ví, že to je pro většinu Indů cenově nedostupné, a odhaduje, že jeho lžíce bude stát asi 80 dolarů (necelých 1900 korun).

Senzory v bateriové lžíci detekují otřesy a aktivují protipohyb, čímž udržují lžíci stabilní. „Návrh jsem ladil na základě zpětné vazby z vysoké školy - že moje pomůcka musí být vodotěsná, aby se dala umýt, aniž by se poškodila veškerá elektronika uvnitř. Lžíce musí být odnímatelná, aby se dala vyčistit a nahradit vidličkou, a také musí být hlubší, aby se na ni vešlo více jídla,“ citoval Árava server The Guardian.

Pro mladíka jde o vyvrcholení jeho desetiletého zájmu o mechaniku, který začal, když mu matka koupila dětskou stavebnici. Indii už reprezentoval na více než 20 robotických soutěžích po celém světě.

Odhaduje se, že Parkinsonovou chorobou, při níž dochází k postupnému poškozování částí mozku a která postihuje především lidi starší než 50 let, trpí v Indii více než sedm milionů osob. Mezi příznaky patří mimovolný třes a ztuhlé svaly. S postupující nemocí může být obtížnější přijímat potravu a nemocní jsou závislí na pomoci druhých.

„Hlavně je nerozbít.“ Po Praze jezdily závodní motorky a formule sestrojené studenty ČVUT

AutoMoto

Reklama

Výběr článků

Načítám