Hlavní obsah

Experimentální terapie umožnila pacientovi s Parkinsonovou chorobou znovu chodit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pacient s Parkinsonovou chorobou poprvé po letech chodí bez pomoci, a to díky experimentální technice. Volný pohyb mu umožňují elektrody implantované k míše, které do svalů vysílají stejné impulzy jako neurony. O příběhu informovala tento týden agentura AP.

Díky experimentální technice může pacient s Parkinsonovou chorobou po letech opět chodit bez asistenceVideo: AP

 
Článek

Marku Gauthierovi, Francouzi z Bordeaux, bylo teprve 30 let, když mu lékaři diagnostikovali Parkinsonovu chorobu. Jak nemoc postupovala, stávala se pro něj chůze stále obtížnější. Často zakopával nebo padal. V roce 2021, kdy přijal nabídku na novou experimentální léčbu v univerzitní nemocnici ve švýcarském Lausanne, se už bál opouštět svůj domov. Nyní, ve svých 62 letech, je Gauthier schopný užívat si procházek bez pomoci ostatních.

Parkinsonova choroba je onemocnění způsobené degenerací nervových buněk v části mozku, která ovládá pohyb. Tato degenerace neuronů probíhá kvůli úbytku hladiny dopaminu v mozku. Stejně jako většina dalších pacientů se Gauthier dočkal léčby dopaminem a hlubokou mozkovou stimulací. To sice dokázalo zmírnit ztuhlost či třas, nebyl ale schopný chůze a vést tak samostatný aktivní život.

Během nové průlomové operace umístili lékaři na bederní část pacientovi páteře 16 elektrod, které stimulují svaly v končetinách elektrickým proudem. Na průlomové experimentální léčbě se podíleli vědci z francouzského Národního institutu zdraví a lékařského výzkumu a ze Švýcarského federálního technologického institutu.

Ochrnutý muž znovu hýbe rukama díky implantátu v mozku

Věda a školy

Operaci navíc provedli stejní švýcarští lékaři, kteří nedávno znovu rozchodili ochrnutého pacienta vytvořením bezdrátového spojení mezi jeho poškozenou páteří a mozkem.

Stejné impulzy jako ty, které vysílají neurony

„Mým úkolem bylo implantovat elektrody nad míchu zodpovědnou za pohyb. Jedná se tedy o posledních šest centimetrů míchy. A na vrchol míchy jsem aplikovala elektrody, které jsou napojeny na nervový stimulátor umístěný pod kůží v oblasti břicha,“ vysvětlila agentuře AP neurochiruržka Jocelyne Blochová, která zákrok provedla.

Implantát podle vědců vysílá impulzy elektrických signálů do svalů stejným způsobem jako neurony, což pacientovi umožňuje normální chůzi. Novou technologii si Gauthier sám vyzkoušel již tři měsíce po operaci - poté, co daný čas strávil rehabilitacemi. Zařízení může navíc libovolně zapínat nebo vypínat.

Lékaři transplantovali první životaschopnou oční bulvu v historii

Věda a školy

„Po několika měsících rehabilitace Marc znovu získal schopnost samostatné chůze venku a nedochází u něj k pádům jako dříve. Je schopen projít úzkým otvorem, který by před stimulací vyvolal ztuhnutí, a v současné době využívá zařízení po celý den,“ uvádí profesor Grégoire Courtine z nemocnice v Lausanne, kde operace proběhla.

Léčba se rozšíří na další pacienty

Zatímco Gauthierova operace byla unikátním experimentálním zákrokem, švýcarští vědci plánují už v roce 2024 zahájit stejný lékařský proces s dalšími šesti pacienty trpícími Parkinsonovou nemocí.

„Samozřejmě je třeba nenechat se unést očekáváními. Jedná se zatím pouze o jednoho účastníka a nevíme, zda všichni s Parkinsonovou chorobou budou na tuto terapii reagovat stejně,“ uzavírá Courtine.

O aktuálním úspěchu referoval tento týden i článek na webu odborného časopisu Nature.

Čeští vědci rozhýbali potkany. Genová terapie by mohla pomoci i lidem

Věda a školy

Před 25 lety se v Česku poprvé operovala Parkinsonova nemoc. Blanku operace mozku vrátila do života

Zdraví

Reklama

Výběr článků

Načítám