Hlavní obsah

Přestaňte s hltáním a přejídáním se pomocí jednoduchých triků

Novinky, lin

Vzrůstajícím trendem mezi pracujícími lidmi je rychle zhltnout oběd o polední pauze nebo si ho rovnou přinést z domova a spěšně ho sníst u pracovního stolu. Tím sice možná zvyšujete svou produktivitu, ale zároveň se nemůžete divit, že vás trápí nějaké to kilo navíc.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Nová japonská studie, publikovaná společností BMJ Open, zjistila, že lidé, kteří u jídla nechvátají, ale jedí normálně, mají o 29 % nižší šanci, že budou obézní. „Pomalí jedlíci” pak mají tuto šanci nižší dokonce o celých 42 %.

Ke shodným výsledkům došla i další studie, která sledovala téměř 60 tisíc lidí s cukrovkou druhého typu. Výzkumníci totiž zjistili, že lidé, kteří si dávali pozor na to, aby nejedli zbrkle, měli menší obvod pasu a nižší hodnotu indexu tělesné hmotnosti (BMI) než jejich rychle se stravující protějšky.

Jak ale na to, abychom při jídle nehltali a zbytečně se tak nepřejídali?

Žvýkejte a žvýkejte

„Každé jídlo, které pečlivě rozžvýkáte, se rozdělí na menší částice, a vytváří tak větší plochu pro působení trávicích enzymů. Ty pak lépe absorbují a transportují živiny, které jsou obsaženy v potravě,” říká Desbrow.

Otázkou, na které se ale vědci neshodují, je ta, kolikrát bychom měli jídlo správně žvýkat. Profesor Desbrow například doporučuje žvýkat jídlo šestkrát, zatímco nutriční poradkyně Jessica Sepelová radí každé sousto přežvýkat dvacetkrát. V každém případě ale platí, že čím více jídlo přežvýkáte, tím je to obecně pro vaše tělo lepší.

Udělejte si přestávku

Dalším tipem je udělat si mezi jídlem přestávku. Organismus pak lépe vyhodnotí, kolik jídla byste ještě měli správně přijmout, a vy tak do sebe rychle nenacpete velkou porci jídla. „Klidně si od jídla na chvilku odpočiňte, položte rozložené příbory na stůl a vychutnejte si pořádně vaše poslední sousto,” radí Sepelová.

Profesor z Griffithovy univerzity Ben Desbrow zároveň upozorňuje, že: „Obvykle trvá patnáct až dvacet minut po jídle, než se objeví mechanismy přirozené zpětné vazby, jako jsou fyziologické procesy typu rozpoznání plnosti, pocitu sytosti či spokojenosti s jídlem.”

Nepijte při jídle

„Pokud nechcete jít na oběd vyloženě vyhladovělí, vypijte dvacet minut před odchodem dvě sklenice plné vody. To vás alespoň trochu zasytí, a vy tak nebudete mít při objednávání jídla velké oči. Při samotném jídle ale nepijte vůbec. Voda či jiný nápoj by rozředil enzymy, které se podílejí na rozkládání potravy,” dodává Sepelová.

Pocit hladu

Dietoložka Susie Burrellová říká, že další důležitou taktikou k tomu, abychom se nepřejídali, je učit se rozpoznávat, jestli mám opravdu hlad. Jen se zamyslete, kdy jste naposledy měli opravdový hlad. Díky neustálým svačinkám v podobě tyčinek či ovocných šťáv jsme často spokojeně najedení, ale i přesto jdeme na oběd. To vede ke zbytečnému přejídání, které se pak negativně odrazí na váze. Snažte se proto poslouchat své tělo a jezte jen tehdy, když máte opravdu hlad.

Reklama

Výběr článků

Načítám