Hlavní obsah

Překvapivě snadný způsob, jak spálit 100 kalorií

Novinky, ema

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Určitě jste si už někdy říkali, jestli je možné spálit nějaké sladké neřesti bez dřiny a potu. Zkrátka a dobře zhubnout bez námahy je sen každého dietáře. Nová studie nyní přinesla překvapivý objev. Spálit pár kalorií se dá celkem jednoduše, podle odborníků si stačí napustit teplou lázeň.

Foto: Profimedia.cz

Hodina ve vaně spálí 100 kalorií? Podle vědců ano.

Článek

Jak spálit zhruba 100 kalorií? Jednoduše. Napusťte si plnou vanu horké vody, lehněte si do ní a relaxujte. Ve skutečnosti pouhou nečinností a hodinovým ležením ve vaně můžete totiž spálit asi 126 kalorií za hodinu. To je zhruba stejně jako 20-30 minut chůze. A jak je to možné? Odborníci uvádějí, že pasivní zahřívání (například horká vana) zvyšuje proces spalování kalorií.

Objev učinil doktor Steven Faulkner a jeho tým z Lougboroughské a Leicesterské univerzity, a to vlastně zcela náhodou. Původním záměrem bylo určit, jaký typ aktivity je vhodný, když člověk trpí diabetem 2. typu, napsal deník Dailymail.

Nicnedělání překvapilo

Ve své studii tým srovnával dvě aktivity. Hodinovou koupel v teplé vaně a jízdu na kole. Odborníci zjistili, že méně namáhavá činnost vykazovala překvapivě větší zdravotní výhody. Hodina strávená v lázni daleko účinněji snižovala hladinu cukru v krvi než fyzicky náročnější cyklistika.

Experimentu se zúčastnilo několik mužů, kteří se na hodinu „naložili“ do vany s vodou o teplotě 40 stupňů Celsia. Všichni testovaní u sebe měli glukometr, který průběžně měřil změny v hladině krevního cukru v průběhu následujících 24 hodin.

„Všichni, kdo se účastnili pokusu s horkou vanou, vykazovali v průměru o 10 procent nižší hladinu glukózy v krvi než ti, kteří byli ve druhé skupině a věnovali se sportu, konkrétně tedy jízdě na kole,“ řekl vedoucí výzkumu.

Dále uvedl, že nejriskantnější jsou markery cukru v krvi, které stoupají po každém jídle. Cílem výzkumu tak bylo zjistit, co je může udržet takzvaně na „uzdě“ a zlepšit tak zdraví nemocného.

Udržuje cukr „na uzdě”

Horká vana zvyšuje o 80 % energetický výdej, což znamená, že bez problémů můžeme spálit i sto kalorií, zatímco budeme v klidu relaxovat ve vaně. Výzkum také poukázal na to, že teplo nejenže pomáhá rychleji spálit kalorie, ale může také přispět ke snížení hladiny cukru v krvi, a to především po jídle.

Vedoucí výzkumu doufá, že toto zjištění pomůže při kontrole hmotnosti a možná i k lepšímu monitoringu hladiny cukru v krvi u lidí s diabetem 2. typu.

„Myslíme si, že je to tím, že horká vana uvolňuje specifické proteiny, které pomáhají snižovat hladinu krevního cukru a zlepšují řízení inzulinu, tím pádem i kontrolují hladinu glukózy.“

Ačkoliv jsou tato zjištění zajímavá, lékaři upozornili, že budou vždy podporovat zvýšenou fyzickou aktivitu jako nejlepší způsob, jak se udržet v co nejlepší kondici.

Reklama

Výběr článků

Načítám