Hlavní obsah

Před rizikem vysokého tlaku varoval Světový den hypertenze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Světový den hypertenze má upozornit veřejnost na význam pravidelného měření tlaku. Vysokým tlakem trpí na dva milióny dospělých Čechů a třetina z nich o tom ani neví. Vysoký tlak nebolí a většinou nemá žádné specifické příznaky. Jeho prvním projevem můžou být až závažná kardiovaskulární onemocnění. Jejich riziko roste u hypertoniků až šestinásobně.

Foto: Profimedia.cz

Podle slov odborníků by si lidé měli nechat měřit tlak při každé návštěvě lékaře.

Článek

U valné většiny lidí souvisí vysoký tlak s rodovou zátěží. Přispívá k němu také nadváha, kouření, alkohol a zbytečné přisolování. Jen u pěti procent pacientů je příčinou onemocnění ledvin nebo žláz s vnitřní sekrecí. Krátkodobě se zvýší tlak například po krevní transfuzi, ale sám se upraví. Vysoký tlak se objevuje v těhotenství a provází také cukrovku.

Dalším nezanedbatelným faktorem je stres. Rizikovou skupinu tvoří zejména podnikatelé a vedoucí pracovníci, kteří pracují deset i více hodin denně, a mnohdy také sedm dní v týdnu. Kromě nich mají k hypertenzi sklon i takoví lidé, kteří jsou zvyklí naložit sami sobě více úkolů, než jsou schopni zvládnout, a neumějí odpočívat.

Jak se vyhnout hypertenzi

Pro snížení tlaku na normální úroveň, to jest příblížení se k ideálnímu tlaku 120/80 se doporučuje nekouřit, nepožívat větší množství alkoholu, zbavit se nadbytečných kilogramů, vyvarovat se dlouhodobému stresu a především pak poskytnout tělu dostatek pohybu. Samozřejmě je nezbytná i pravidelná kontrola krevního tlaku.

Odborníci radí lidem, aby si nechali měřit tlak při každé návštěvě lékaře a měřili si ho i doma. Tlak se během dne mění, má se měřit vícekrát a ve stejnou dobu: ráno po probuzení, v poledne a večer. Za vysoký tlak se považují naměřené hodnoty od 140/90.

Při domácím měření tlaku by měl člověk dodržet několik pravidel: měřit tlak ve stejnou dobu, nekouřit a nepít kávu hodinu před měřením. Začít s měřením až po dvou třech minutách klidu. Neměřit při silném nucení na močení. Při měření se nemá člověk hýbat ani mluvit.

Reklama

Související témata:

Související články

Dobré držení těla ovlivňuje krevní tlak

I prosté držení těla při chůzi, sezení či ležení může ovlivnit krevní tlak. Svým postojem člověk může částečně ovlivnit vysoký krevní tlak. Tvrdí to odborníci...

Výběr článků

Načítám