Hlavní obsah

Pravidelné zdřímnutí během dne má pozitivní vliv na mozek, tvrdí odborníci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ohledně kvality a délky nočního spánku toho bylo napsáno mnoho. O denním zdřímnutí už tolik ne. A právě to chtějí odborníci změnit. Zdřímnutí během dne je podle nich totiž pro zdraví, respektive lidský mozek, výhodné. Měli bychom si ho proto dopřávat pravidelně.

Foto: Profimedia.cz

Podle vědců má krátké zdřímnutí během dne pozitivní vliv na mozek.

Článek

Vědci doufají, že jejich aktuální zjištění pomohou snížit jakákoli stigmata, která ohledně denního spánku podle nich existují.

Studie vedená odborníky z University College London a University of the Republic in Uruguay dospěla ke zjištění, že pravidelná půlhodina denního spánku pomůže snížit rychlost, jakou se mozek zmenšuje, když stárneme.

Studie naznačuje, že průměrný rozdíl v objemu mozku u lidí, kteří si během dne rádi dopřejí půlhodinku spánku, a těmi, kteří tak nečiní, odpovídal věku 2,6 až 6,5 roku.

Vědci proto doporučují ihned denní zdřímnutí nezavrhovat a klidně si ho dopřávat pravidelně.

Probouzíte se ze šlofíku ospalí? Děláte to špatně

Zdraví

„Naše zjištění naznačují, že u některých lidí může být denní spánek součástí skládačky, která by jim mohla pomoci zachovat lepší zdraví mozku v průběhu stárnutí,“ potvrdila pro server Independent vedoucí autorka studie Victoria Garfieldová.

Zpráva publikovaná v časopise Sleep Health analyzovala data od lidí ve věkovém rozmezí 40 až 69 let.

Vědci v rámci studie porovnávali úseky lidské DNA, a snažili se určit pravděpodobnost „obliby“ zdřímnutí během dne. Měřením „hodnot zdraví mozku“ a kognitivních schopností pak porovnávali rozdíly u lidí „více geneticky naprogramovaných“ k dennímu zdřímnutí a těmi, kteří podobné „znaky“ nevykazovali, a to na základě dat získaných z údajů více než 370 tisíc lidí ze studie britské biobanky (UK Biobank). Ta v současnosti skladuje přes 500 tisíc vzorků, které jsou využívány pro výzkum či různé experimenty.

Anketa

Dopřáli byste si každý den krátké zdřímnutí během dne, kdybyste měli možnost?
Ano, ihned.
90,6 %
Ano, ale nemuselo by to být každý den.
6,4 %
Raději ne, rozhodil/a bych si celý den.
3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1004 čtenářů.

Výsledky navazují na dřívější zjištění, že lidé, kteří si během dne na chvíli zdřímnou, podávají poté lepší výsledky v kognitivních testech.

Jak odborníci dodávají, jakékoli zjištění, které pomůže vylepšovat a udržovat zdraví mozku, je prospěšné. Kromě jiného i proto, že zdravý mozek je nejlepší ochranou před demencí.

Stále více lidí spí méně než 6 hodin, ohrožují tak své zdraví

Zdraví

Rychlost usínání může prozradit mnohé o vašem zdraví

Zdraví

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám