Hlavní obsah

Poškození kloubů revmatickou artritidou je nevratné

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Revmatoidní artritida je chronické autoimunitní onemocnění, kdy imunitní systém napadá vlastní zdravou tkáň, jako kdyby byla cizí, a vyvolává především v kloubech chronický zánět. Ten způsobuje bolest, otoky a ztuhlost a v průběhu času ztrátu funkce kloubů, celkovou únavu a slabost. Bohužel celá řada lidí své problémy podceňuje, a když už přijde k lékaři, je často pozdě. Jakmile jednou dojde k poškození kloubů, pak je tento stav nevratný.

Foto: Profimedia.cz

K nástupu revmatoidní artritidy obvykle dochází u pacientů mezi 25. a 55. rokem.

Článek

Obecně platí, že po deseti letech trvání nemoci docílí 50 % pacientů invalidity. Celkově nemoc zkracuje život o šest až devět let, a to částečně i vlivem dalších onemocnění, která jsou u revmatiků přítomna. Jedná se například o kardiovaskulární nemoci, osteoporózu a zvýšení výskytu infekcí.

„K nástupu revmatoidní artritidy obvykle dochází u pacientů mezi 25. a 55. rokem, i když k výskytu tohoto onemocnění může dojít prakticky v jakémkoliv věku,“ upozorňuje prof. Karel Pavelka, přednosta Revmatologického ústavu v Praze, člen celosvětového poradního výboru pro revmatoidní artritidu a jeden z předních světových odborníků zapojených do průzkumu mezi pacienty s revmatoidní artritidou.

„Velmi důležitá je časná diagnóza a spolupráce s nemocnými na přípravě plánu zvládání tohoto závažného onemocnění. Pokud není léčba zahájena včas, může vést k trvalému poškození kloubů, disabilitě a ztrátě schopnosti pracovat. Časná léčba TNF preparáty může některé změny v počátku onemocnění odvrátit,” dodává profesor Pavelka.

Z největšího celosvětového výzkumu revmatoidní artritidy vzešlo, že revmatoidní artritida postihuje 0,5 % až 1 % dospělé populace na celém světě, přičemž postihuje více ženy než muže. V České republice přitom toto onemocnění nejčastěji postihuje klouby na prstech, na rukou a kolenou. Nemocní tak mají především problémy s vykonáváním běžných každodenních činností jako je například otevření víčka u sklenice, zapnutí knoflíku při oblékání či stlačení kliky při odemykání dveří.

Standardní léčba a odborná pomoc

V první řadě se jedná o podávání antirevmatických léků či chorobu modifikujících léků tzv. DMARDs. Až tam, kde tato léčba selhává, je doporučena léčba biologickými léky, která je soustředěna do tzv. Center biologické léčby.

Čeští pacienti jsou sdruženi v České asociaci pro revmatické choroby (CARD), která poskytuje bezplatné poradenství všem pacientům s revmatickými chorobami, informuje je o nových možnostech léčby a podporuje spolupráci mezi pacienty a lékaři.

Nemocní se dnes mohou připojit i k iniciativě Join the Fight (Připojte se k boji) a zapojit se tak do procesu zvládání revmatoidní artritidy. Iniciativa je globálním zdrojem informací, které pomáhají vzdělávat pacienty i jejich okolí. Iniciativa sdružuje kvalifikované odborníky v dané oblasti – lékaře, pacienty, zdravotní sestry a výzkumné pracovníky.

„Čím více jsme my, pacienti zapojeni do procesu zvládání svého onemocnění, tím větší kontrolu nad ním máme. Proto žádáme i ostatní, kteří žijí s revmatickým onemocněním, aby hovořili se svým lékařem a aktivně se zapojili do zvládání své nemoci,“ dodává Karel Vedral, prezident České asociace pro revmatické choroby.

Více informací naleznete na www.bolestkloubu.cz, www.card.cz, www.revmaliga.cz  .

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám