Hlavní obsah

Nejnovější způsob léčby kloubní artrózy zpomaluje opotřebování chrupavky

Právo, Petr Veselý

Speciální injekce chránily klouby trojnásobného mistra světa v desetiboji Tomáše Dvořáka před vážnějším poškozením. „Nebyl jsem žádný lehký atlet, měl jsem kolem 90 kilo,“ žertoval na tiskové konferenci. „A moje kolena proto dostávala při sportu pořádně na frak.”

Článek

Injekce s kyselinou hyaluronovou pomáhaly udržovat v co nejlepší kondici jeho kloubní chrupavky. Abychom pochopili proč, musíme si říct něco o artróze. Při ní dochází právě k poškozování chrupavky a ubývání kloubní tekutiny, která zlepšuje její promazávání a tlumení nárazů.

Jakmile se tyto přirozené „skluznice“ zničí, začnou se o sebe třít hlavice kloubů. Jenže ty nejsou na něco podobného zařízené. „Dojde k jejich postupné destrukci,“ říká MUDr. Jiří Neumann ze Sportkliniky v Hradci Králové. „Což většinou bývá velmi bolestivé a rychle to omezí náš pohyb.“

Typickým příznakem artrózy je postupně stále intenzivnější:
Bolest a někdy až ostré bodání v kolenou při pohybu, nejednou však i bolest v klidu.
Zatuhnutí kloubů a pomalé rozhýbávání při delším sezení nebo odpočinku.
Otékání kloubů.
Zhoršení rozsahu pohybu nohou a funkce kloubů.

Ideální pohyb a zajímavé potraviny

Způsobů, jak přibrzdit proces ubývání chrupavky, je několik. Její výživu zlepšuje pohyb. O něm je nejlepší se poradit s lékařem. Vhodné bývá plavání a jízda na kole, které klouby nepřetěžují. Případně nordic walking, jenž jim při chůzi také ulevuje.

Existují potraviny, které podle všeho přispívají k lepšímu stavu pacienta. Třeba mandle, semena slunečnice a olej z nich, arašídy a lískové ořechy kvůli vitamínu E a jeho antioxidačním schopnostem. Nebo losos, makrela, tuňák a další tučné mořské ryby obsahující značné množství vitamínu D atd.

Velký nepřítel? Nadváha

Ještě důležitější se jeví ovšem to, abychom zhubli nebo si udrželi optimální váhu. „I jeden jediný kilogram navíc zvyšuje totiž při pohybu zátěž kloubů hned o několik kilogramů,“ zdůrazňuje doktor Neumann. „Závisí to na rychlosti pohybu.“

Postižený člověk by měl také navštívit dobrého fyzioterapeuta a nechat si zkontrolovat správné postavení nohou a kloubů. Případně je korigovat pomocí tvarovatelných gelových vložek a zdravé obuvi. Neméně závažné bývá i odstranění nerovnováhy svalů, které snadno zvětší zátěž na chrupavky a její opotřebení.

Rizika prášků proti bolesti

Nejčastějším lékem na tlumení bolesti jsou nesteroidní antirevmatika. Lepší než tabletky s kyselinou acetylsalicilovou jsou ty, které obsahují účinnou látku paracetamol. Nedráždí tolik žaludeční sliznici a bývá tedy u nich menší riziko, že ji naruší. Navíc mívají protizánětlivý efekt a působí lehce i proti otokům. Šetrnější, i když ne tak výrazně, bývají i pilulky s ibuprofenem.

Lidé, které trápí artróza, na ni často berou přípravky obsahující glukosamin nebo chondroitin sulfát. Při dlouhodobém užívání (minimálně tříměsíčním) mohou zlepšovat výživu a funkci kloubů, tím pádem i snižovat jejich bolestivost.

V poslední době se psalo o aplikaci krevní plazmy izolované z vlastní krve. Jde však zatím o metodu finančně náročnou, která mívá u různých lidí velmi rozdílné efekty.

Málo známé injekce

Injekce, které sportovní lékař aplikoval Tomáši Dvořákovi, patří do skupiny takzvaných viskosuplement. Doplňují nebo nahrazují v prostoru kloubního pouzdra synoviální, tedy kloubní tekutinu. A tím zlepšují jak klouzání kloubů po sobě, tak i jejich schopnost absorbovat nárazy. „Zpomalují tím přirozené opotřebování chrupavky, které je u špičkových sportovců nebo intenzivně sportujících mladých lidí nepřirozeně rychlé,“ vysvětluje doktor Neumann.

Preparátů s kyselinou hyaluronovou mají specialisté k dispozici několik. Aplikují je pacientům buďto v určitém odstupu tří až pěti injekcí, nebo jednorázově.

Zdravotní pojišťovny přispívají lidem na úhradu těchto preparátů různě. Pacient si doplácí zhruba 2000 až 5500 Kč. Pokud si pohlídá různé akce a slevy, může se dostat téměř na polovinu těchto částek, a někdy dokonce i níž.

Do jaké míry je vhodné použití určitého preparátu u konkrétního pacienta, to určí ortoped nebo revmatolog. Obvykle jde o pacienty s druhým až třetím stupněm postižení kloubů (ty existují celkem čtyři).

Výjimkou jsou intenzívně sportující mladí lidé, a hlavně vrcholoví sportovci. U nich může být aplikace kyseliny hyaluronové určitou prevencí. Ti si ji však hradí v plné výši. Tak tomu bylo i v případě Tomáše Dvořáka, u kterého se postižení kloubů pohybuje kolem prvního stupně. A doufá, že se k dvojce nebo trojce hned tak nepropracuje. I jemu je však jasné, že zmíněné injekce jsou pouze součástí prevence. Stačí se podívat na jeho štíhlou postavu a bude vám jasné, že si moc dobře uvědomuje, jak zbytečné riziko znamená pro klouby třeba přílišná nadváha.

Zajímavá fakta i poradna

Řadu praktických informací o osteoartróze najdete na bolimekolena. cz. Je tu také poradna jednoho z předních odborníků Profesora Tomáše Trče, přednosty Ortopedické kliniky Fakultní nemocnice v Praze Motole.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám