Hlavní obsah

Podle čeho poznat, že jste dehydratovaní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teplé dny jsou konečně tu a s nimi i možnost trávit více času venku. Čím větší teplo, tím více pozornosti bychom měli věnovat dostatečnému pitnému režimu. Kdy poznat, že pijeme málo a hrozí nám dehydratace?

Foto: Envato

Pravidelný pitný režim je důležitý, v teplých dnech o to víc.

Článek

K dehydrataci dochází, když tělo nemá dostatek vody, kterou potřebuje ke svému správnému fungování. Tělo přirozeně ztrácí tekutiny během dne, je tak potřeba je pravidelně doplňovat. Ovšem nenechte se mýlit, dehydratace není jen běžnou součástí léta.

Není zapotřebí „jen“ velké horko, abyste pocítili její příznaky. K odvodnění těla dochází i při průjmu, zvracení nebo horečce.

Dehydratace může postihnout kohokoli, obzvláště nebezpečná je ale pro malé děti a starší osoby. Mezi časté příznaky patří bolesti hlavy, závratě, únava, sucho v ústech a samozřejmě žízeň. Jednotlivé projevy se pak mohou lišit v závislosti na věku, obzvláště bedlivě by se měly hlídat u velmi malých dětí, které neumějí ještě říci, že mají žízeň.

Anketa

Dodržujete pravidelný pitný režim?
Ano, pravidelně po celý rok.
35,9 %
V létě se o to snažím, jinak moc ne.
7,6 %
Bohužel ne, piju méně, než je potřeba.
56,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3784 čtenářů.

Dehydrataci u nich lze rozpoznat méně častým močením, upozornit na problém ale také mohou vpadlé oči či tváře, tzv. suchý pláč téměř bez slz a u velmi malých dětí například i „propadlé“ měkké místo na temeni hlavy, upozorňují pro server Independent odborníci z Mayo Clinic.

Jak léčit dehydrataci? Jednoduchá odpověď - vodou. Samozřejmě ale záleží na vážnosti dehydratace. „Jen“ pozvolné doplnění tekutin postačí v případě mírné dehydratace. Voda je základ, stejně dobrou službu ale mohou udělat například i sportovní nápoje obsahující elektrolyty.

Závažnější případy je pak rozhodně lepší řešit pod dohledem lékaře. Mnohem lepší je ale pamatovat si, že dehydrataci je lepší předcházet. A to pravidelným „popíjením“ v průběhu celého dne. Jakmile totiž nejen v horku dostanete žízeň, je velmi pravděpodobné, že jste již mírně dehydratovaní.

První pomoc při úžehu, úpalu a spálení od sluníčka

Zdraví

Proč je dobré doplňovat tekutiny i v okamžiku, kdy nemáte žízeň

Zdraví

Může se vám hodit na Zboží.cz: Dětské lahve, Skleněné lahve, Nerezové lahve, Lahve bez BPA

Reklama

Výběr článků

Načítám