Hlavní obsah

Tři jednoduchá pravidla, jak začít jíst zdravěji

Novinky, das

Abyste mohli jíst zdravě a starat se tak dobře o své tělo, je důležité hledět na správný výběr potravin. Klíčem je přitom schopnost rozlišit ty nejzdravější potraviny od ostatních a preferovat je před nimi.

Foto: Profimedia.cz

Jednoduché pravidlo semaforu

Článek

Jídlo je velmi důležitou součástí zdravého životního stylu. Získáváme z něj energii a životní sílu, proto se cítíme mnohem lépe, když se dobře stravujeme.

„Dodržovat zdravý jídelníček přitom nemusí nutně znamenat počítání kalorií, sledování obsahu tuků, cukrů, bílkovin či analýzu všech výživových faktů. Někdy postačí dodržovat tato jednoduchá pravidla, tzv. semaforu. Vše se řídí podle tří barev známých právě z dopravních semaforů,” vysvětluje na svém blogu koučka Annabelle-Caroline Breuer-Udoová.

1. Zelené potraviny

Patří sem všechny lehké potraviny, které můžeme konzumovat ve větším množství, protože jsou zdravé. Tedy veškerá čerstvá zelenina a ovoce. Důraz je kladem právě na to, aby se jednalo o čerstvé potraviny, a tedy nic zpracovaného.

Tyto potraviny mají obvykle nízký obsah kalorií a přitom vysoký obsah živin.

2. Žluté potraviny

Žluté potraviny jsou tzv. zpomalující potraviny. Je dobré je jíst každý den, jelikož obsahují důležité živiny, ale je nutné hlídat zkonzumované množství. Příliš mnoho dobrých věcí jednoduše není vždy ku prospěchu.

Patří sem například celozrnná pšenice, těstoviny, vejce, losos, ořechy, semena, rýže, celozrnný chléb či jogurt.

Tyto potraviny mají více kalorií než zelené potraviny, obvykle také více tuku či cukru.

3. Červené potraviny

Červené potraviny nás upozorňují na to, že je zapotřebí se před jejich konzumací „zastavit a přemýšlet”. Tyto potraviny obsahují jen velmi málo živin, přičemž mají vysoký obsah cukru či mohou obsahovat umělá sladidla a další přísady. Vždy je tedy lepší hledat k těmto potravinám zdravější alternativu anebo je konzumovat vždy ve velmi malém množství.

Patří sem například sušenky, bonbony, sladké nápoje, slanina, tučné maso, zpracované mastné výrobky či zmrzliny.

Červené potraviny mají minimum živin, ale větší množství kalorií, tuků a cukrů. Pokud tedy červené potraviny ze svého jídelníčku vynecháte, nic se nestane. Dobré by to bylo zejména u těchto potraviny, jež mají u svého složení napsány tyto tři ingredience:

  • glukózo-fruktózový sirup
  • hydrogenované oleje
  • škodlivá éčka, umělé příchutě a barvy 

Když se budete držet těchto tří jednoduchých pravidel, vaše stravování bude mnohem zdravější.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám