Hlavní obsah

Planými neštovicemi onemocnělo loni v Česku více než 48 500 lidí

PRAHA

Planými neštovicemi onemocnělo loni v Česku více než 48 500 lidí, nejvíce za poslední tři roky. Výskyt nemoci za posledních deset let kolísá mezi 30 až 50 tisíci ročně. Lidé plané neštovice často vnímají jako banální dětskou nemoc, ale v určitých případech mohou mít i vážné zdravotní komplikace.

Článek

Podle primářky infekční kliniky Fakultní nemocnice Na Bulovce Hany Roháčové se však mohou objevit nepříjemné komplikace. Velké riziko hrozí zejména těhotným ženám, neboť nemoc může vážně poškodit plod.

V prvním trimestru těhotenství může virus způsobit poškození zraku, sluchu a mozku plodu. Pokud žena onemocní planými neštovicemi pět dnů před porodem nebo dva dny po něm, je asi třicetiprocentní riziko, že dítě nepřežije. Onemocnění nehrozí ženám, které neštovice již prodělaly, nebo si jejich tělo vytvořilo protilátky po očkování.

Očkování není plošné

Proti planým neštovicím se neočkuje plošně. Lékařka by vakcínu doporučila zejména ženám v plodném věku, lidem nad 50 let a lidem, kteří pracují v dětských kolektivních zařízeních. Plané neštovice patří mezi vysoce infekční choroby s nakažlivostí až 95 procent. Šíří se přímým kontaktem, nemoc postihuje hlavně malé děti do deseti let.

Očkovací látku si člověk musí zaplatit sám, většina pojišťoven na ni přispívá v rámci preventivních balíčků. Od půlky března se na českém trhu objevila nová "čtyřvakcína" určená především malým dětem. Má je ochránit najednou proti planým neštovicím, zarděnkám, spalničkám a příušnicím. Cena jedné dávky se pohybuje kolem 2000 korun. Děti je nutné očkovat nadvakrát.

Pravděpodobnost komplikací spojených s onemocněním se zvyšuje s věkem pacienta. U dospělých se tak mohou až sedmkrát častěji než u dětských pacientů objevit záněty mozkových blan nebo onemocnění vedoucí k rozpadu svalové tkáně.

Nemoc se projevuje horečkou, malátností a nechutenstvím, typickým příznakem jsou svědivé puchýřky. Léčí se minimálně dva týdny. Při komplikacích je nutná hospitalizace.

Pokud se neobjeví komplikace, nemoc sama o sobě podle lékařů není závažná a prodělá ji mnoho dětí. Virus však v těle zůstává po zbytek života a může v budoucnu způsobit pásový opar. Ročně jím v ČR onemocní přes šest tisíc lidí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám