Hlavní obsah

Pití piva přispívá ke zdraví střev

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ne nadarmo se střevům přezdívá druhý mozek. V trávicím ústrojí totiž sídlí zdravé bakterie, které mají výrazný vliv na zdravé fungování našeho těla. Jak o ně pečovat? Dopřejte si jedno pivo denně.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Nová studie publikovaná v Journal of Agricultural and Food Chemistry uvedla, že pití piva má blahodárný vliv na naši střevní mikroflóru. Výsledky se vztahovaly jak na klasická piva, tak i na jejich nealko verzi.

Studie se podle Daily Mailu zúčastnilo 19 zdravých mužů ve věku od 23 do 58 let, kteří měli za úkol pít po dobu jednoho měsíce každý den k večeři 330 ml světlého ležáku. Zhruba polovina zúčastněných přitom pila pivo s obsahem 5,2 procenta alkoholu, zbytek pil nealkoholická piva.

Dobrovolníkům bylo zdůrazněno, aby neměnili nic na svém dosavadním režimu. To se týkalo zejména stravy a cvičení.

Dvě sklenky vína stačí k tomu, abyste dosáhli denního limitu cukru

Styl

Na konci experimentu nebyl u mužů vidět žádný rozdíl v hmotnosti, tukové hmotě nebo hladině cholesterolu. Analýza vzorků stolice – odebraných před a po studii – ale ukázala, že muži měli po „měsíční pivní kúře“ ve střevech větší rozsah zdravých bakterií. U obou skupin tvořil nárůst bakterií 7 %.

Důvodem jsou podle odborníků polyfenoly, které jsou v pivě obsaženy. Jedná se o mikroživiny, které se přirozeně vyskytují v rostlinách. Lidské tělo je ale schopné je přirozeně přijmout pouze z chmelu. Ostatní rostliny totiž netvoří běžnou součást našeho jídelníčku.

„Snížená diverzita bakterií je spojována s cukrovkou a kardiovaskulárními chorobami,“ uvádí zpráva. Dostatek zdravých bakterií by měl teoreticky také snížit riziko rozvoje onemocnění, jako je cukrovka 2. typu a zmíněné srdeční choroby.

Odborníci ale stále apelují na to, že nadměrná konzumace alkoholu je pro tělo mimořádně škodlivá. Alkohol je spojován s několika typy rakoviny, onemocněním jater, pankreatitidou, srdečním selháním a poškozením mozku.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související témata:

Související články

Co s tělem po čtyřicítce dělá alkohol

Nějakou zkušenost s alkoholem má téměř každý dospělý. Stačí jen velmi malé množství, aby se člověk hned cítil lépe, ztratil stud, byl mnohem komunikativnější...

Výběr článků

Načítám