Hlavní obsah

Dvě sklenky vína stačí k tomu, abyste dosáhli denního limitu cukru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výzkumníci zjistili, že konzumace dvou skleniček vína může pokrýt doporučený denní limit cukru pro dospělé. Aktivisté proto volají po tom, aby bylo množství cukru uvedeno na etiketách vín. Hodnoty byly zkoumány u červeného, bílého i šumivého vína.

Foto: Profimedia.cz

Dvě sklenice by mohly stačit k dosažení doporučeného denního limitu cukru pro dospělé.

Článek

Výzkumníci ze společnosti Alcohol Health Alliance UK zjistili, že některé láhve vína obsahovaly až 59 g cukru, což je více než obsahuje kobliha s cukrovou polevou.

Odborníci přitom doporučují konzumovat maximálně 30 g „volných cukrů“ denně, do kterých spadají i cukry z ovocných šťáv a smoothies. To znamená, že i pouhé dvě středně velké sklenice vína stačí k tomu, aby se denní limit příjmu cukrů vyčerpal.

Jak poznat, že moc pijete? Tělo vám to poví

Zdraví

Analýza také ukázala, že vína s nižší hustotou patří mezi ta obsahující nejvíce cukru, což znamená, že nemusí být nutně zdravou volbou, a to i přes nižší obsah alkoholu.

Lékaři proto apelují na výrobce, aby začali uvádět množství přítomného cukru na lahvích svých produktů.

„Lidé, kteří kupují mléko nebo pomerančový džus, mají obsah cukru a nutriční informace přímo na dosah ruky. Stejná pravidla se ale nevztahují na alkohol – produkt, který mimo jiné podporuje vznik obezity a je spojen se sedmi typy rakoviny,“ říká profesor Ian Gilmore, předseda Alcohol Health Alliance UK pro Daily Mail.

Reklama

Související témata:

Související články

Na lihovinách budou i údaje o kaloriích

Evropští výrobci lihovin plánují uvádět na etiketách ke svým nápojům také údaje o kaloriích a přísadách, aby tak podpořili snahy o zdravější životní styl. V EU...

Co nikdy neříkat abstinentům

Máte ve svém okolí kamarády, kteří přijali výzvu suchý únor nebo se z nich stali abstinenti? Pak nakládejte se slovy opatrně. I dobře míněné vtipy totiž mohou...

Výběr článků

Načítám