Hlavní obsah

Pět zdravotních benefitů listového špenátu

Novinky, lin

Špenát je nejvšestrannější listová zelenina. Dá se přimíchat do ovocných smoothie, báječně se hodí i do salátů nebo jako tepelně upravená příloha k masu. Navíc obsahuje mnoho vitamínů a zdraví prospěšných látek. Začleňte ho do svého jídelníčku ještě dnes.

Foto: Profimedia.cz

Baby špenát

Článek

Je bohatý na živiny

Tři šálky čerstvého špenátu obsahují podle magazínu Health pouze 20 kalorií, žádný tuk, 2 gramy bílkovin, 3 gramy sacharidů a dva gramy bílkovin. To znamená, že navzdory tomu, že má velmi nízkou kalorickou hodnotu, je plný živin a zmíněné tři šálky zajistí více než 300% denní potřebu vitamínu K, který mimo jiné podporuje metabolismus a mineralizaci kostí a buněčný růst.

Špenát je také bohatý na foláty, vitamín B, hořčík, železo, draslík a vápník.

Vysoký obsah antioxidantů

Kromě mnoha vitamínů a minerálů obsahuje špenát antioxidanty, které působí protizánětlivě a chrání před nejrůznějšími druhy onemocnění. Například kaempferol a flavonoid snižují riziko rakoviny a zpomalují proces šíření rakovinových buněk.

Šest důvodů, proč si dát pomeranč ještě dnes

Styl

Ochranné účinky

Ve studii zveřejněné v časopise Food & Function vědci shrnují ochranné účinky špenátu, za které vděčí fytochemikáliím a bioaktivním sloučeninám, které se v něm vyskytují.

Tyto látky navíc snižují oxidační stres a zabraňují poškození DNA. Kromě toho spouštějí uvolňování hormonů sytosti, díky nimž se budete cítit plnější a spokojenější.

Pomáhá regulovat krevní tlak

Špenát je zdrojem přirozeně se vyskytujících dusičnanů, tedy sloučenin, které otevírají krevní cévy, aby se zlepšil průtok krve a došlo ke zmírnění srdeční zátěže.

To ostatně potvrdil i nedávný výzkum, v rámci kterého účastníci pili pravidelně nápoj obsahující špenát a červenou řepu. Výsledky ukázaly, že pět hodin po vypití se jejich tlak výrazně snížil a dosáhl zdravých hodnot.

Špenát chrání zdraví očí

Ukázalo se, že jeden z antioxidantů obsažený ve špenátu, lutein, snižuje riziko věkem podmíněné makulární degenerace (AMD), což je oční onemocnění, které může rozmazat ostré centrální vidění, které je stěžejní pro činnosti, jako je čtení a řízení.

AMD je současně hlavní příčinou ztráty zraku u lidí ve věku 50 let a starších. V současné době neexistuje žádný lék nebo léčba, která by zvrátila tento stav, takže prevence je klíčová.

Reklama

Související témata:

Související články

Mandle jako klíč k ženské kráse

Mandle jsou již od doby antiky vnímané za blahodárné plody, které mají spoustu zdravotních benefitů. Kromě toho, že obsahují hodně vitamínů a antioxidantů,...

Výběr článků

Načítám