Hlavní obsah

Péče o zuby po čtyřicítce by měla být mnohem důkladnější

Novinky, das

Všichni touží mít pěkné zdravé zuby, ale v určitém věku již genetika sama o sobě nic nespraví. Jedinou ochranou před skutečně velkými problémy je důkladná péče o chrup.

Foto: Profimedia.cz

Preventivní prohlídka u zubního lékaře by měla být samozřejmostí.

Článek

Obnažené krčky, nevzhledně vypadající výplně, křivé jedničky či dokonce chybějící zuby lze vždy s pomocí estetického stomatologa upravit tak, že sanovaný chrup bude od nerozeznání od zdravého. Nicméně mnohem snazší a levnější je, tomuto všemu předcházet důkladnou péčí a pak také volbou kvalitního lékaře.

„Například nekvalitně provedené výplně se pěkně prodraží. Mohou totiž skončit až ztrátou zubů a nutností výroby snímatelných náhrad, v lepším případě implantátů. Oboje vyjde podstatně dráž než důkladná péče o zuby, tedy správné čištění doplněné pravidelnými návštěvami stomatologa a dentální hygienistky,” vysvětluje doktorka Jana Martincová ve své knize Žena po 40.

Správné čištění - alfa i omega dentální péče

Naučit se správně pracovat se zubním či mezizubním kartáčkem a dentální nití je po čtyřicítce o to důležitější. Správná a dokonalá technika čištění zubů tak pomáhá  předejít různým problémům způsobených stárnutím.

„S přibývajícími roky dochází v ústech k celé řadě změn jak na zubech, tak na dásních, o to důležitější roli sehrává správná péče o chrup. Zuby je vhodné čistit minimálně dvakrát denně, a to ráno po snídani a večer před spaním. Přičemž není podstatná délka čištění,  jako správná technika," upozorňuje stomatoložka Irena Červená z projektu ZdraveOmlazeni.cz.

Pomocí vhodného zubního a mezizubního kartáčku se mechanicky odstraní ze zubů měkký povlak neboli plak. Právě v mezizubních prostorech vzniká u dospělých většina kazů, která je často odhalitelná až na základě RTG snímků. Celkově platí zásada, že správně vyčištěné zuby mají být lesklé a hladké jako sklo.

Plak, který zůstal po nesprávném vyčištění na zubech, obsahuje celou škálu mikroorganismů, na nichž závisí vznik zubního kazu a zánětlivých onemocnění parodontu, tedy závěsného aparátu zubu.

„Dlouhodobě neodstraněný plak mineralizuje a vzniká z něj zubní kámen. Ten se už nedá odstranit zubním kartáčkem, ale speciálními nástroji nebo ultrazvukem," vysvětluje dentální hygienistka Petra Koucká.

Dobrý stomatolog a dentální hygienistka

Preventivní prohlídka u zubního lékaře by měla být samozřejmostí. Dvakrát ročně ji lze absolvovat zdarma, má-li pracoviště smlouvu s pojišťovnou, neboť je hrazena z prostředků zdravotního pojištění. Kvalitně pracující zubní lékař také vždy doporučí návštěvu dentální hygienistky. Její péče je již placená.

„Dentální hygienistka vás naučí správně používat všechny kartáčky a zároveň si s ní nacvičíte správnou techniku čištění. Odstraní vám také zubní plak a kámen. Návštěva se doporučuje stejně jako u stomatologa dvakrát ročně,“ objasňuje doktorka Martincová a doplňuje: „Hlavně nepropadněte studu při zjištění, že jste si dosavadní život čistili zuby chybně. U hygienistky jsme proto, abychom se to naučili. I z toho důvodu doporučuji její návštěvu co možná nejdříve. Naučte k ní chodit i své děti. Je to jeden z největších vkladů do života, který jim můžete dát.“

Strach ze zubaře

Pokud ošetření zubů pro někoho představuje extrémně stresovou situaci a návštěvě stomatologa se dlouhodobě vyhýbá, je možné, že trpí odontofobií. Jde o úzkostnou poruchu, při níž člověk pociťuje iracionální a silný strach ze stomatologa, ošetření zubů i bolesti, kterou může výkon doprovázet. K lékaři se donutí jít pouze v případě intenzivní bolesti, při níž je léčba samozřejmě nepříjemná a strach se nadále prohlubuje.

Řada kvalitních pracovišť estetické stomatologie proto nabízí zubní ošetření v anestezii. V případě lehčích výkonů, jako je zhotovení nové zubní výplně, je možné se domluvit na provedení zákroku v místní anestezii.

„Lokální anestezie by měla být používána již standardně. S výjimkou specifických forem podání ji hradí zdravotní pojišťovna. Další možností, navíc značně elegantní, je ošetření v rajském plynu. V dětské stomatologii se používá u nespolupracujících dětí, ale lze ji využít i při ošetření dospělých. Má minimum kontraindikací a třicet minut po ukončení inhalace je možné řídit auto," vysvětluje doktorka Červená.

U složitějších či déletrvajících výkonů je možné ošetřit pacienta v řízené analgosedaci, tedy lehčí formě celkové anestezie. Jde o stav, kdy pacient sám dýchá a v průběhu výkonu pouze pospává. Necítí strach ani bolest a na průběh stomatologického zákroku si nepamatuje. Podle předpisů daného pracoviště je pacient po krátkém dospání propuštěn domů.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám