Hlavní obsah

Ovoce vhodné při hubnutí

Novinky, ema

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O vhodnosti ovoce při redukční dietě se hodně spekuluje. A to zejména z toho důvodu, že obsahuje fruktózu, tedy ovocný cukr. Ten má vyšší sladivost než obyčejný bílý cukr. Pokud ale člověk hubne s rozumem a kousky ovoce, potažmo fruktózy si správně nadávkuje, nemusí se ničeho bát.

Foto: Profimedia.cz

Některé druhy ovoce jsou pro redukční dietu vhodnější, než se zdá.

Článek

Některé druhy ovoce obsahují vysoké procento přírodního cukru, tudíž nejsou stoprocentně vhodné při redukční dietě, ale to zejména v případech, kdy jich člověk konzumuje opravdu nadměrné množství. Některé ale naopak mohou být při hubnutí vděčnými společníky. Například papája obsahuje enzym, který podporuje rychlejší trávení, a potrava tak rychleji projde střevy, což má samozřejmě pozitivní vliv na úbytek na váze.

Proč konzumovat celé plody

Liana Bonadiová, odbornice na výživu z NutriCentre.com, řekla pro Dailymail, že ovoce je skvělou formou na občerstvení v případě, kdy člověk sleduje svou váhu. „Ovoce obsahuje přírodní cukry. Nejlepší ale je, pokud jíte celý plod, na rozdíl od šťávy nebo smoothie totiž obsahuje více vlákniny, která pomůže ovocné cukry absorbovat do těla pomaleji, což je zdravější varianta. Také je tato forma tělu více prospěšná a šetrná,” vysvětluje specialistka.

Ovoce je také skvělou volbou, pokud člověka přepadne chuť na sladké. Všeho ale moc škodí, proto odborníci doporučují konzumovat maximálně dvě porce ovoce denně. „Při dietě do jídelníčku také zařaďte ořechy a semena, které také pomohou zpomalit vstřebávání cukrů.” Jestliže máte rádi sušené ovoce nebo nemáte jiné v danou chvíli na dosah, namočte je do vody, aby ji nasáklo, rychleji vás zasytí a nesníte jej tolik, jako v sušené podobě.

Stále si dávejte pozor na příjem ovoce a nezapomínejte k němu konzumovat zdravé tuky. Ty pomáhají udržování hladiny cukru v krvi. Například avokádo nebo již zmíněné ořechy a semena. Pokud ještě přidáte bílkoviny, strava vás zasytí na delší dobu.

Jestliže sáhnete po ovoci jakožto po odpolední svačince, vsaďte na druh, který obsahuje více vlákniny, která podporuje rychlejší trávení. Ideální jsou hrušky a jablka. Konzumujte je se slupkou, ve které je vláknina nejvíce obsažena.

Banány obsahují rozpustnou vlákninu, která v některých případech může zamezit přejídání a svádění k nezdravým potravinám. Ideální je konzumovat banány ke snídani.
Sušené ovoce, pokud je konzumováno společně s ovocem čerstvým, je účinné při spalování přebytečného tuku a snižování cholesterolu.
Kokos dostatečně zasytí a také zvyšuje funkci jater a metabolismu až o 30 %.
Citróny mají detoxifikační účinky, proto se také doporučuje hned po ránu vypít sklenici s čerstvě vymačkanou šťávou z půlky citrónu, pomáhá k lepšímu trávení a rychlejšímu vyprazdňování.
Vysoký obsah vody v grapefruitech pomáhá zvyšovat pocit plnosti a zároveň obsahují velmi nízké procento kalorií.
Granátová jablka, stejně jako borůvky, obsahují vysoké množství antioxidantů a podobně účinkují také pomeranče.
Broskve a meruňky jsou také ideálním ovocem, které se hodí do nízkokalorické diety. Obsahují antioxidanty a podporují regeneraci jater.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám