Hlavní obsah

Ovoce po cvičení způsobuje tloustnutí, stejně jako jeho nadměrná konzumace

Novinky, das

Není pochyb o tom, že je ovoce plné vitaminů, stopových prvků a patří do zdravého a vyváženého jídelníčku. Nicméně v omezeném množství a konzumované ve správný čas. Jinak má tendenci se ukládat v podobě tělesného tuku. Hned vám vysvětlíme proč.

Foto: Profimedia.cz

Ovoce by se mělo jíst vždy před cvičením, nikdy ne po cvičení.

Článek

Sacharidy jsou důležitým zdrojem energie a jsou zapotřebí pro fungování mozku a funkci svalů. Obejít se bez nich tedy zcela nedokážeme. Je ale důležité hledět na to, jaké sacharidy konzumujeme, na jejich množství a na to, kolik energie během dne vydáme.

Zkonzumované sacharidy se ukládají ve dvou formách, jednak jako svalový glykogen, jednak jako jaterní glykogen. Zatímco svalový glykogen je produktem potravin obsahujících škroby, jaterní glykogen je produktem fruktózy (přírodního cukru obsaženého v ovoci).

Jaterní glykogen udržuje stabilní hladinu krevního cukru, zvláště při hladovění, svalový glykogen je okamžitě využitelný ke svalové práci jako bezprostřední zdroj energie. Zásoba glykogenu je pak vyčerpána po 30–90 minutách cvičení v závislosti na intenzitě fyzické aktivity. Jestliže jsou zásoby glykogenu nízké nebo zcela vyčerpané, jsou jako nový zdroj energie použity bílkoviny a tuky.

Pokud chcete zhubnout, pak nikdy nejezte cukry, včetně ovoce, a tedy i tolik oblíbený banán, po cvičení, ale dopřejte si je právě před cvičením. Ovocem jednak nikdy nedoplníte svalový glykogen, ale naopak ten jaterní, a zároveň ani neumožníte tělu využívat energii z tukových zásob.

K podpoře svalů budou vhodnější sacharidy obsahující škroby, tedy přílohy ve formě rýže či brambor.

Ideální čas pro konzumaci ovoce je v ranních a dopoledních hodinách a 15 minut před cvičením.

„I nad konzumací ovoce je tedy zapotřebí přemýšlet, abychom díky němu nezkonzumovali najednou více fruktózy, než naše tělo potřebuje, a nedocházelo tak k jejímu ukládání v podobě tělesného tuku,“ dodává pro Daily Mail osobní trenér Callum Melly.

Fruktóza jako nepřítel hubnutí

Již dříve vědci z University of Southern California zjistili, že když má člověk hlad a dá si džus, smoothie, sušené ovoce či salát z čerstvého ovoce, má hlad dokonce ještě větší. Za což může právě fruktóza. I podávání fruktózy rozpuštěné ve vodě vyvolává stejný účinek. Lidé, kteří ji přijmou, mají větší pocit hladu a prázdného žaludku a snědí následně více kalorií v nabídnutém jídle.

Fruktóza se tráví v játrech a způsobuje sedmkrát více poškození buněk než glukóza. Navíc při trávení řepného cukru – sacharózy – vzniká jedna molekula glukózy a jedna molekula fruktózy.

„Trávení fruktózy příbuzné s glukózou vede k vyšší aktivaci mozkových center, která se účastní na pozornosti a zpracování odměny, a může propagovat chování související s příjmem potravy,“ tvrdí vědci, kteří nadměrný příjem fruktózy přičítají epidemii obezity.

Zatímco se sacharózou (klasický bílý cukr, med či třtinový cukr) tělo přijímá poloviční množství fruktózy (jedna molekula sacharózy rozštěpením dává jednu molekulu sacharózy a jednu molekulu glukózy), když je pokrm oslazen jen fruktózou, tělo jí přijme velké množství a účinek na mozek je v tomto případě silnější. Člověk má větší pocit hladu a hůře se ovládá.

Reklama

Výběr článků

Načítám