Hlavní obsah

Ořechy pro každého: které si vybrat podle svých potřeb a cílů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ořechy jsou drobné plody, ale nabízejí širokou škálu benefitů jak pro vaše chuťové buňky, tak celkové zdraví. Ačkoli mnoho lidí považuje ořechy pouze za příležitostnou pochoutku, ve skutečnosti jsou ideální volbou pro svačinu, ať už je vaší prioritou hubnutí, regulace hladiny cukru v krvi, nebo zdraví mozku.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Přestože kolem jejich konzumace koluje řada mýtů, ořechy mohou posílit vaše zdraví a dodat vám potřebnou energii na celý den. Stačí si vybrat ty správné druhy podle svých zdravotních cílů a užívat si všech výhod, které přinášejí. Jaké oříšky či semínka jsou nejvhodnější právě pro vás?

Pro zdraví žen

Dýňová semínka obsahují složení živin, které podporují zejména zdraví žen. V porovnání s jinými druhy mají výrazně vyšší obsah hořčíku, který je důležitý zejména pro prevenci osteoporózy u žen,“ říká dietoložka Claire Rifkinová.

„Dýňová semínka obsahují také zinek, který hraje roli při regulaci menstruačního cyklu tím, že se podílí na syntéze, ukládání a uvolňování reprodukčních hormonů, jako je folikuly stimulující hormon (FSH) a luteinizační hormon (LH). Zinek je také důležitý během těhotenství kvůli jeho roli při syntéze DNA, což je základní fyziologický proces pro vývoj plodu,“ uvádí Rifkinová pro Huffington Post.

Žijte déle a lépe: Pět návyků pro dlouhověkost

Zdraví

„Skvělou alternativou jsou také para ořechy kvůli jejich obsahu selenu, který působí pozitivně na pravidelnost menstruace. Navíc stačí jíst pouze dva para ořechy denně,“ doplňuje.

Na hubnutí

Slunečnicová semínka jsou skvělou volbou. Ve srovnání s jinými variantami ořechů a semen mají méně kalorií a tuku než ostatní, což je dobrá zpráva pro ty, kteří se snaží zhubnout. Navíc slouží jako zdroj fosforu, který pomáhá při růstu a opravě buněk. Jsou také dobrým zdrojem železa a vlákniny,“ vyjmenovává Courtney Peliteraová, dietoložka specializující se na sportovní a wellness výživu.

„Další variantou jsou konopná semínka, která jsou nutriční elektrárnou s 10 gramy bílkovin ve třech polévkových lžících spolu s protizánětlivými a pro srdce prospěšnými omega-3 mastnými kyselinami. To je perfektní kombinace, která vám zajistí pocit sytosti a plnosti na delší dobu a zároveň doplní tělu minerály, jako je zinek a železo, které potřebuje, aby prosperovalo,“ poznamenává Kaytee Hadleyová, dietoložka funkční medicíny a zakladatelka Holistic Health and Wellness.

Proč se nebát zařadit do jídelníčku sacharidy i během hubnutí

Zdraví

A co arašídy? Ve srovnání s jinými ořechy jsou podle odbornice za rozumnou cenu, díky čemuž jsou pro mnohé dostupnější. „Z nutričního hlediska pomůže konzumace arašídů s pocitem sytosti díky obsahu vlákniny, zdravých tuků a bílkovin. Obsahují také antioxidanty, jako jsou flavonoidy, které zachycují volné radikály a chrání před rakovinou.“

Kešu oříšky mají zase krémovou texturu a lze je tak použít v různých lahodných receptech a také z nich vyrobit rostlinné mléko. Mají vysoký obsah bílkovin, což pomáhá s pocitem sytosti. Jednou z nejlepších věcí na kešu oříšcích je to, že jsou bohaté na mononenasycené a polynenasycené tuky, které pomáhají snižovat hladinu cholesterolu a optimalizovat zdraví srdce,“ dodává Lena Bakovicová, dietoložka specializující se na chronická onemocnění, regulaci hmotnosti, zdraví střev, onkologii a obecné zdraví a wellness.

Regulace krevního cukru

Pistácie mají vysoký obsah vlákniny a bílkovin a pomáhají tak s regulací hladiny cukru v krvi, mají nejnižší obsah kalorií na gram, což pomáhá při regulaci hmotnosti, a loupání pistácií může pomoci vnést do našeho stravování více pozornosti,“ je přesvědčen Toby Smithson, dietolog a specialista na péči a vzdělávání v oblasti diabetu.

Megan Hilbertová, dietoložka specializující se na zdravou střevní výživu, doporučuje zejména lískové ořechy. „Obsahují slušné množství vitaminu B6, fosforu, draslíku a zinku, které hrají důležitou roli v energetickém metabolismu, ale i imunitě a krevním tlaku. Jsou také vynikajícím zdrojem zdravých tuků, které mohou pomoci snížit hladinu cholesterolu a také zlepšit zánět. Některé výzkumy také ukazují, že kyselina olejová, která je v těchto ořeších hojně zastoupená, může mít příznivý vliv na citlivost na inzulin, což zlepšuje metabolismus cukru v krvi a snižuje riziko cukrovky.“

Pro zdraví srdce

„Kdysi jsem pracovala pro kardiologa, který doporučoval svým pacientům trpícím vysokým krevním tlakem, aby každý den snědli 1/4 šálku mandlí. Mandle mohou pomoci kontrolovat krevní tlak, protože mají vysoký obsah aminokyseliny argininu. Arginin je potřebný k výrobě oxidu dusnatého, který uvolňuje arteriální cévy, což následně snižuje krevní tlak. Také vlašské ořechy nabízejí mnoho výhod. Bylo prokázáno, že pokud jsou konzumovány jako součást vyvážené stravy, snižují hladinu cholesterolu v krvi. Jsou bohaté na srdci prospěšné omega-3 mastné kyseliny a kyselinu alfa linoleovou (ALA),“ říká dietoložka Tami Bestová.

Pekanové ořechy jsou skvělým zdrojem zdravých tuků a vlákniny. Mohou pomoci snížit krevní tlak a cholesterol díky omega-3 a omega-6 mastným kyselinám. Pekanové ořechy jsou také skvělým zdrojem vitaminu A, vitaminu E a kyseliny listové,“ doplňuje ji Peliteraová.

Pro zdraví mozku

Pokud jde o zdraví mozku, Tami Bestová opět vyzdvihuje benefity vlašských ořechů. „Jsou bohaté na protizánětlivé tuky, snižují neurozáněty a pomáhají podporovat duševní zdraví a pohodu. Snižují také riziko poklesu kognitivních funkcí. Jsou bohaté na antioxidanty a protizánětlivé tuky a mají potenciál mít neuroprotektivní účinky,“ uzavírá dietoložka.

Síla v pohybu: 4 cvičení, která podporují dlouhověkost

Zdraví

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám