Hlavní obsah

Žijte déle a lépe: Pět návyků pro dlouhověkost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Změna jednoduchých denních rituálů může mít značný vliv na naše zdraví a přispět k plnějšímu a delšímu životu. Zde je pět užitečných návyků, které mohou být klíčem k vašemu zdraví a dlouhověkosti.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Vědci se rozhodli zkoumat nový fenomén, tzv. SuperAgers. Tento termín vytvořili vědci z Northwestern University, kteří jej definují jako „dospělí, starší 80 let, kteří mají paměťovou kapacitu jedinců, již jsou nejméně o tři desetiletí mladší“.

Odborníci zdůrazňují, že SuperAgers nejsou jen lidé, kteří se dožijí požehnaného věku, hlavním rozdílem je mozek a stav mysli. Je to také někdo, kdo si udržel poměrně vysokou úroveň fyzické, kognitivní, psychické a sociální pohody.

Studie ukazují, že mozky SuperAgers se podobají mozkům mnohem mladších lidí. „Neexistuje žádný zvláštní trik, jak se stát SuperAgerem – alespoň zatím ne. Jedná se o  kombinaci biologie, prostředí a osobního jednání,“ řekla Jennifer Ailshireová, docentka gerontologie na Univerzitě Jižní Kalifornie.

Proč je nám s přibývajícím věkem větší zima

Zdraví

„Pro některé je tajným tipem pití skleničky piva denně. Pro jiné je to zdržování se neřestí. Někteří stále úspěšně podnikají, zatímco jiní jsou již léta v důchodu. Předpokládám, že společným jmenovatelem je to, že většina se zdá být společensky aktivní nebo se zapojuje do nepřetržité, smysluplné činnosti. Ale jsou i výjimky,“ říká Tamar Gefenová, odborná asistentka v Centru Mesulam pro kognitivní neurologii a Alzheimerovu chorobu.

Ačkoliv má každý na dlouhověkost svůj vlastní recept, výzkumníci se shodují na tom, že existují návyky, které mohou život usnadnit a prodloužit.

1. Pravidelný pohyb

Ačkoliv je dnes velký problém vyhnout se sedavému povolání, odborníci se shodují na tom, že dlouhověcí lidé většinou vedli velmi aktivní život. „Mnoho výzkumů ukazuje, že každodenní pohyb těla je spojen s dlouhověkostí a se zdravým stárnutím. Úmyslně nemluvím o cvičení, protože pod tímto pojmem si většina z nás představí běhání nebo posilování, stejně efektní je přitom zahradničení nebo jiná fyzická práce,“ řekla Ailshireová.

2. Zapojte se do společenských aktivit

Výzkum ukazuje, že lidé se silnými sociálními vazbami žijí déle a mají lepší kognitivní a fyzické zdraví. Mít silnou sociální síť je tak důležitou součástí zdravého stárnutí. Nezáleží na tom, s kým čas trávíte. Ať už s rodinou, přáteli, nebo v rámci dobrovolničení, každý kontakt se počítá.

3. Udělejte, co můžete, abyste snížili stres

Stres může negativně ovlivnit naše zdraví a přispívat k rychlejšímu stárnutí. Věnujte čas relaxaci a meditaci. Pravidelné meditační praktiky nejenže snižují hladinu stresu, ale také podporují duševní rovnováhu a klid.

„Někteří ze SuperAgers se svěřili, že se celý svůj život snažili vyhnout velkým dramatům a vyvarovat se zloby a stresu. Také se sami nepoddávali stresovým situacím a brali život takový, jaký je,“ sděluje svoje poznatky Ailshireová.

4. Vyzvěte svůj mozek

Podle Ailshireové je kognitivní stimulace důležitá pro zdravé stárnutí a existuje mnoho způsobů, jak můžete svou mysl s přibývajícím věkem zkoušet.

Nikdy nejste příliš staří na to, abyste se naučili nový jazyk nebo něco nového začali vytvářet. Podobně působí také hraní různých strategických her, skládání puzzle atd.

5. Udělejte si čas na věci, které vás baví

Ačkoliv se to pro někoho může zdát jako luxus, SuperAgers často přiznali, že se ve svém životě snažili dělat co nejvíce věcí, které jim dělaly radost. Vždy se jednalo o aktivity, které pro ně byly poutavé, příjemné, motivující a odbourávaly stres. A to je dobrá výmluva, proč si najít více času na sebe, co myslíte?

Jak by měl vypadat dokonalý den podle expertů

Zdraví

Může se vám hodit na Firmy.cz: Fitness centra

Může se vám hodit na Zboží.cz: Puzzle, Deskové hry

Reklama

Výběr článků

Načítám