Hlavní obsah

Opalovací krémy rakovině kůže nezabrání

Novinky, Korzo/P

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MNICHOV

Lékaři neustále varují před spálením pokožky slunečními paprsky. Opalovací krémy ji sice ochrání, avšak nezabrání vzniku rakoviny kůže. Prohlásil to lékař Eckhard Breitbart z německé společnosti pro dermatologickou prevenci, který představil v Mnichově výsledky dlouhodobé studie.

Foto: Táňa Pokorná
Článek

Výzkumu podrobil celkem 14 tisíc dětí na začátku jejich školní docházky a zaměřil se hlavně na výskyt pigmentových skvrn.

O čtyři roky později vyšetření zopakoval. Při porovnání poznatků z obou prohlídek dospěl k závěru, že počet pigmentových skvrn se zvyšuje úměrně s tím, jak často se malý školák na slunci spálil, i s frekvencí jeho pobytu v jižních zemích. U většiny prověřovaných chlapců a děvčat stoupl počet skvrn na dvojnásobek.

"Je to nebezpečné, protože každé mateřské znaménko v sobě nese zvýšené riziko pozdější rakoviny kůže," uvedl autor studie.  

Počet pacientů s rakovinou roste

Za pravdu mu dává i celkový prudký nárůst případů tohoto onemocnění mezi dospělou populací, u níž bylo v uplynulých třech desetiletích zaznamenáno zvýšení o sto procent. Většina ze 150 000 Němců, kteří ročně přibudou mezi novými pacienty, se pohybuje ve věkové kategorii mezi 40 až 50 lety. Dříve touto chorobou byli postiženi lidé v průměru o dvacet let starší.

Podle odborníků je hlavní příčinou hojnějšího výskytu rakoviny kůže zásadní změna v naplňování a využívání volného času, častější pobyty v teplých krajích a dále pak stoupající obliba solárií.

Slunce padesátkrát a dost

Proto pracovníci obou organizací přistoupili k masivní osvětové akci zaměřené především na děti. Stěžejním heslem je slogan: 50 pobytů na slunci s opalovacím krémem ročně je dovoleno, víc už ale ne! Rodiče přitom nabádají, aby vůbec nevystavovali slunečním paprskům batolata do jednoho roku věku.

Na pomoc jim přispěchal i tvůrce dětských písniček Rolf Zuckowski, jenž vydal CD Nobbi a děti slunce, na němž prostřednictvím tuleního mláděte varuje před nebezpečnou sluneční aktivitou.

"Pokládám za důležité zaujmout posluchače i po citové stránce a zapůsobit nejen na děti, ale také na jejich rodiče," vysvětlil Rolf Zuckowski svůj záměr.

Reklama

Související články

Rakovině kůže lze snadno předejít

Rychlost, s jakou na celém světě přibývá případů rakoviny kůže, je alarmující. Nejúčinnější obranou proti ní je ochrana před příliš intenzívním sluncem. Nejen...

Výběr článků

Načítám