Hlavní obsah

Jarní opalovaní na sněhu je značně nebezpečné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Vyjet si uprostřed bílé zimní parády na krkonošské Horní Mísečky nebo na Ovčárnu v Jeseníkách, svléknout se do půl těla a nastavit kůži teplému slunci - srdce hédonika plesá, lékař zvedá výstražně prst.

Článek

Právě o víkendu a na začátku příštího týdne tahle ojedinělá opalovací šance bude. Pondělní teploty se mají vyšplhat až na 22 stupňů a přitom na hřebenech nejvyšších českých hor leží po týdnu plném chumelenic kolem metru sněhu.

Sníh nebezpečnější než moře

Na hřejivé paprsky by si ale lidé měli dávat ještě větší pozor než v létě. Pokud se před nimi nebudou chránit oděvem nebo opalovacími krémy, spálí se mnohem víc než někde u jižních moří. "Čistý a čerstvě napadaný sníh zesiluje sluneční záření o 80 procent," vysvětlila ČTK Jana Hercogová, vědecká sekretářka České dermatovenerologické společnosti.

Pro srovnání - při pobytu u moře zesiluje voda sluneční záření jen o šest procent, písek zhruba o 20 až 30 procent. Lidé jsou na horách náchylnější ke spálení kůže i kvůli tomu, že s nadmořskou výškou roste síla slunečního záření. Po každých 300 metrech vzroste o čtyři procenta. V pondělí 14. dubna, kdy meteorologové hlásí jasno, bude tedy v nejvyšších partiích Krkonoš sluneční záření o 16 procent silnější než v nízko položené Praze.

Vysokofaktorové krémy nutností

Připočítá-li se vliv sněhu, pak na horách dostanou opalující se nadšenci téměř dvojnásobnou dávku slunečního záření. A pokud se mu nebudou bránit, riskují, že se jim na kůži objeví melanomy. Jde o kožní nádory, které mohou přerůst v životu nebezpečné metastázy. Na melanom, nejhorší typ rakoviny kůže, umírá ročně v České republice kolem 300 lidí.

Jarní opalování je riskantnější než letní i proto, že kůže po dlouhé zimě slunci odvykla. Kožní lékaři doporučují lidem, aby v prvních dnech opalování používali krémy s ochranným faktorem nejméně 30. Kdo má kůži na slunce chorobně citlivou, musí sáhnout pro krémy s ochranným faktorem 60 nebo dokonce 100. Nesmí při tom ovšem šetřit a šedesátimililitrovou tubu by měl mít prázdnou už po druhém namazání celého těla.

Reklama

Související články

Melanom ročně usmrtí 300 obyvatel ČR

Na nejhorší typ kožní rakoviny, melanom, umírá v České republice v poslední době přibližně 300 lidí ročně. "Melanom je značně nebezpečný typ nádoru, přechází...

Výběr článků

Načítám