Hlavní obsah

Opakovaně použitelná lahev na vodu může obsahovat více bakterií než záchodové prkénko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Používání opakovaně použitelných lahví na vodu by v dnešní době mělo být samozřejmostí. Mít takovou lahev po ruce je nejen ekologické, ale také zdravé, jelikož nás to nutí pít častěji. Bohužel ne každý však věnuje dostatek pozornosti mytí těchto lahví, a tak se snadno může stát, že v sobě obsahují víc bakterií než záchodové prkénko.

Foto: Profimedia.cz

Ne každý věnuje dostatek pozornosti mytí těchto lahví

Článek

Nezávislá studie z roku 2022 ukázala, že průměrná opakovaně použitelná lahev na vodu obsahuje 40 000krát více bakterií než záchodové prkénko. Bylo to způsobeno převážně tím, že lidé tyto lahve důkladně nemyli. Většinou je jen ledabyle propláchli studenou vodou, důkladně je myli pouze několikrát do týdne, přičemž každý pátý dokonce jen jednou za měsíc.

Svou roli sehrál ale i materiál každé lahve. „Sklo a nerezová ocel jsou vždy lepší volbou než plast, který je často doslova živnou půdou pro bakterie,“ vysvětluje nutriční specialistka Kristen Bernockieová z New Yorku.

Přitom mezi nejzákeřnější části lahve patří samotné víčka a jejich těsnící součásti, protože umožňují, aby se voda a vlhkost z nápoje hromadila ve štěrbinách. To podporuje růst plísní, nečistotu a bakterie v oblastech, které lidé často přehlíží či bagatelizují.

Podle analýzy nezávislé laboratoře jsou mezi víčky nejhorší šroubovací a svírací. Problémové ale bývají i víčka s krycím poutkem na horní straně, které mají omezit rozlití nápoje, i pod nimi se rády usazují škodlivé bakterie a plísně.

Imunitní systém si sice dokáže se spoustou z těchto věcí poradit, ale není to samozřejmost. Proto je nutné, aby lidé pravidelně všechny části lahve dezinfikovali. Je to nasnadě i kvůli tomu, že tyto lahve nosíme i do prostředí, kde se bakteriím běžně dobře daří, ať už se jedná o tělocvičny, hromadné prostředky apod.

Při výběru lahve je proto dobré hledět především na to, jak dobře se dá udržovat. Preferujte ty s velkým otvorem. Úzký náustek značně ztěžuje čištění v myčce, ale i ruční mytí. Je dobré se také vyhnout příliš komplikovaným náustkům, které mohou také snadno zachycovat plísně na těžko čistitelných místech.

Jak správně čistit opakovaně použitelnou lahev

V první řadě je dobré ji důkladně vyčistit po každém použití. Příbory byste taky nikdy nepoužili bez umytí dvakrát.

Ideální je, pokud lze mýt lahve v myčce. Pak už není potřebná žádná další dezinfekce. Pokud nemáte lahev vhodnou do myčky a nebo nemáte myčku, pak lahev můžete nechat schnout na vzduchu.

K odstranění choroboplodných zárodků a nečistot můžete použít směs bílého destilovaného octu a horké vody k propláchnutí lahve. Když nebudete mít tento ocet, lahev alespoň propláchněte v horké vodě a následně ji osušte. Pokud je lahev v opravdu špatném stavu, nechte vodu s octem v lahvi stát přes noc.

Dobrou variantou může být i šumivá směs jedlé sody a horké vody, případně teplé mýdlové vody s použitím kartáče na lahve.

Vždy myslete ale i na to, že nejde jen o omytí vnitřní části lahve. Vždy důkladně omyjte i víčka - tak, aby v žádné štěrbině nezůstala žádná nečistota.

Má-li lahev brčko, pak ani to nezapomeňte pořádně propláchnout horkou vodou s bílým octem. Pokud jsou na víčku viditelné skvrny od plísně, okamžitě víčko vyhoďte.

Plísně v bytě představují riziko pro naše zdraví

Zdraví

Jak správně pečovat o ručníky

Zdraví
Související témata:
Lahev

Výběr článků

Načítám