Hlavní obsah

Odstartoval screening lidí s vysokým rizikem rakoviny slinivky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karcinom slinivky je jeden z nejzákeřnějších nádorů, naděje na účinnou léčbu je totiž jen v raném stadiu. Odhalit toto onemocnění včas bylo doposud přitom jen věcí náhody, kdy se na onemocnění přišlo díky jiným zdravotním problémům. I z tohoto důvodu lékaři dlouho usilovali o screening vysoce rizikových jedinců, což se jim od letošního roku podařilo.

Foto: Profimedia.cz

Rakovina slinivky břišní je v ČR třetím nejčastější typem karcinomu způsobujícím úmrtí.

Článek

Podle údajů SZÚ je rakovina slinivky břišní v ČR třetím nejčastější typem karcinomu způsobujícím úmrtí.

Screening se týká osob, u nichž se karcinom pankreatu vyskytuje v rodině, ohroženi jsou také lidé s tzv. genem BRCA, který je zároveň původcem karcinomu prsu. Na pravidelnou kontrolu by měli chodit i ti, kteří dlouhodobě trpí zánětem slinivky nebo mají diagnózu polypózního syndromu.

Tyto prohlídky by měly probíhat v centrech digestivní endoskopie. Lékaři na nich dokážou odhalit nemoc v raném stadiu, kdy se ještě nijak neprojevuje a mohou tak začít s léčbou včas. I díky tomu je možné prodloužit život nemocného na několik let.

Centra vysoce specializované péče pro digestivní endoskopie najdete na mzcr.cz.

„Slinivku zde prohlížejí specialisté na endoskopii, kteří mají k dispozici speciální gastroskop s ultrazvukovou sondou. Zatímco na běžném CT je nádor slinivky vidět až od dvou centimetrů, zkušený odborník s kvalitním přístrojem útvar odhalí už od pěti milimetrů. Když je nádor menší než centimetr, přežívá přibližně 40 % pacientů dalších pět let. Jakmile jeden centimetr přeroste, ale je stále menší než dva centimetry, přežije pět let už jen 20 % nemocných,“ vysvětluje lékař Ondřej Urban, předseda České gastroenterologické společnosti ČLS JEP.

BRCA gen stojí za rakovinou prsu, ale může vést i k rakovině slinivky

Zdraví

Dalšími diagnostickými možnostmi jsou: vyšetření krve, genetické vyšetření, ERCP, biopsie, výpočetní tomografie, molekulární diagnostika.

Velkou nadějí je i nová metoda špičkového vědce Michala Holčapka, která umožňuje diagnostikovat nemoc už v raném stadiu. Dokázal to analýzou lipidů a následnou vícerozměrnou statistickou analýzou z běžného vzorku krve. Tato metoda je zatím ve fázi klinických testů.

Rizikové faktory

Rizikovým faktorem rakoviny slinivky je kromě genetiky a výše uvedených rizik i i kouření, cukrovka, strava bohatá na maso a tuky, dlouhodobý kontakt s chemickými látkami (pesticidy a ropné produkty), věk, pohlaví… Nemoc se ale může objevit i u lidí bez jakéhokoli rizikového faktoru.

Nádory slinivky břišní jsou velmi těžko rozpoznatelné v počáteční fázi, neboť pankreas je uložen hluboko v břišní dutině a nejsou tedy zpočátku ani viditelné, ani hmatné při běžném klinickém vyšetření.

V době, kdy jsou přítomny klinické příznaky onemocnění, je již často nádor velký tak, že ho již nelze odoperovat. Anebo je rozšířený mimo oblast pankreatu, kdy jsou již vytvořeny vzdálené metastázy (nejčastěji do jater a uzlin).

Anketa

Podstupujete pravidelně preventivní vyšetření na nádorová onemocnění?
Ano, všechna, která jsou k dispozici
14,9 %
Ano, všechna, která mi hradí pojišťovna
10,6 %
Některá ano
29,4 %
Ne
45,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3882 čtenářů.

Rakovina slinivky břišní: příznaky, léčba a naděje na přežití

Zdraví

Kdy může bolest pod žebry značit větší problém, kdy banalitu

Zdraví

Reklama

Výběr článků

Načítám