Hlavní obsah

Hygienici se snaží zabránit šíření žloutenky

Novinky, Radim Kijonka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ORLOVÁ

Klášterní kolonie v Orlové na Karvinsku vypadá jako místo po důkladném leteckém bombardování. Člověk by nevěřil, že tady ještě někdo může žít. Právě odtud bylo už šest dětí převezeno se žloutenkou typu A do havířovské nemocnice.

Článek

"Podmínky pro žloutenku jsou tu ideální," charakterizoval neutěšenou situaci v bývalé zhruba sto let staré hornické kolonii, kterou nyní obývají především Romové, orlovský místostarosta Radislav Mojžíšek. Rozbořené cihlové domky, většina z nich drží pohromadě zázrakem. Několik už je úplně rozebráno. Mezi zbylými stojí přeplněné kontejnery, kolem nich se válí spousta smetí. To je převážně i na dvorcích před většinou příbytků.

Mezi nepořádkem běhají malé děti. Člověk přitom tady musí dávat pozor, aby nespadl do odkrytých kanálů. Z nich a žump se celou osadou line nesnesitelný zápach. Hygienici již v úterý navštívili místo nákazy a podařilo se jim kontaktovat téměř 200 lidí, kteří s nemocnými přišli do styku.

Mimořádné očkování zdarma

"Vyhlášeno je mimořádné očkování, které provádějí příslušní praktičtí lékaři. S očkováním se začne od středy," informovala Právo hygienička Irena Martinková. První nemocní se objevili před týdnem. Od pondělka lékaři žádné nové onemocnění neobjevili. Podle hygieničky však nemohou mít stoprocentní jistotu, že nebezpečnou infekci nedostanou další.

"Inkubační doba žloutenky totiž může být až padesát dní," podotkla Martinková. Další nakažení nemocí špinavých rukou se proto mohou vyskytnout téměř po dobu dvou měsíců. Během protiepidemického šetření hygieniků se v ohnisku nákazy nacházelo celkem 197 osob, z toho 80 dětí. Všichni dostali dopis, ve kterém byli vyzváni, aby navštívili kvůli přeočkování svého obvodního nebo dětského lékaře. Hygienička věří, že na očkování přijdou všichni. Celkem by mělo být proti žloutence v Orlové očkováno více než 300 lidí.

Hygienička doufá, že budou spolupracovat

"Zatím jsme se s problémy nesetkali. Věřím, že budou spolupracovat," uvedla hygienička "Doufám, že budou rozumní a lékaře navštíví," věří orlovský starosta Vladimír Farana. Očkovací vakcínu získala hygienická služba z rezervy ministerstva zdravotnictví a všichni budou přeočkování zdarma. V ohnisku nákazy nařídili pracovníci hygieny zvýšenou dezinfekci v okolních prodejnách potravin a v restauracích. Přísnější hygienická pravidla začala platit i v základní škole Zimný důl, kam dochází většina dětí z osady.

Na zvýšenou hygienu tam dohlíží hlavně ve dvou třídách, jejichž šest žáků bylo se žloutenkou hospitalizováno na infekčním oddělení havířovské nemocnice. "Třídy mají zavedený takový režim, aby žáci minimálně přicházeli do kontaktu s ostatními. Mají vyčleněnu speciální toaletu a odděleně se také stravují. Děti si navíc po použití WC myjí ruce v chloraminu. V průběhu tohoto týdne děti postupně chodí na očkování. Očkováni budou i učitelé," uvedl podle ČTK ředitel vzdělávacího ústavu Petr Sobol. Do školy dochází zhruba 170 dětí, o které se stará 16 pedagogů.

Učitelé mají obavy

"Když se to učitelé dozvěděli, dostali obavy, aby nemoc nedonesli domů, protože hodně z nich má malé děti," řekl ředitel. V Klášterní ulici je zhruba 39 dvojdomků, v nichž je asi 114 bytů, které jsou v majetku Ostravsko-karvinských dolů. Místostarosta Mojžíšek sdělil, že v lokalitě ještě pro letošní rok nařídili asi 12 demolic. "Postupně budou zřejmě zdemolovány i další domky. Pokud se domky vybydlí a zůstanou stát, tak se tam většinou nastěhují Romové z jiných částí republiky," uvedl Mojžíšek. Obyvatelé kolonie netuší, jak se mohly děti žloutenkou nakazit. Josef Balog, který má v nemocnici na infekčním oddělení pětiletou vnučku, jen kroutil hlavou. "Nevím," řekl stručně.

Desetiletý Mário Šándor byl ve středu odpoledne sám doma. "Já žloutenku nemám. Rodiče jeli na návštěvu za mou čtyřletou sestrou a osmiletým bratrem do nemocnice," oznámil ve dveřích. Na povinné očkování musí i všichni zaměstnanci restaurace Barbara, kam hlavně obyvatelé osady chodí. "Navíc jsme nuceni minimálně padesát dnů pokaždé důkladně umýt použité nádobí dezinfekčním prostředkem od hygieny," řekla provozní hospody Alena Pacinová. Prodavačkám nedaleké prodejny potravin o očkování zatím nikdo neřekl. Ani dokonce nevěděly, že některé děti skončily se žloutenkou na infekčním oddělení. Zprávou byly evidentně zdrceny. "To je hrůza. Chodí k nám většinou nakupovat právě Romové, snad se nenakazíme," přály si.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám