Hlavní obsah

Oblíbená italská kuchyně se obejde bez smetanové omáčky

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Italská kuchyně u Čechů vyhrává na celé čáře. Jídla obsahují velké množství ryb, mořských plodů, zeleniny a čerstvých bylinek. Nejsou příliš pikantní - neobsahují ostré druhy koření kromě česneku, kterým Italové opravdu nešetří.

Foto: Jiří Antal, Právo

Rajčatové omáčky ochutí těstoviny stejně dobře jako smetanové, navíc jsou i dietnější.

Článek

Českou specialitou v italské kuchyni je časté používání smetany do omáček, což ale s původními italskými recepturami nemá nic společného. Navíc, na rozdíl od nás, nepřidávají Italové do těstovin omáčky příliš velké množství, ale jen tolik, aby se těstoviny lehce obalily a spojily.

Pro milovníky italských těstovin, rizot, pizz atd. je možné doporučit raději lehčí varianty s použitím rajčat, bazalkového pesta, čerstvé mozarelly a jiných typicky italských ingrediencí.

Vepřové kotlety s fazolkami a omáčkou s červeným vínem
Suroviny: 600 g vepřových kotlet bez kosti (8 plátků), 600 g zelených luskových fazolek, 500 g / 1 sklenice omáčky Dolmio Bolognese česnek & cibule, 125 ml suchého červeného vína, sůl, drcený pepř, olivový olej
Postup: Maso potřete z obou stran olivovým olejem, posolte a ogrilujte nebo opečte na suché pánvi po obou stranách do zlatova. Omáčku smíchejte s vínem a povařte pár minut do požadované konzistence. Fazolky vhoďte do vroucí osolené vody a povařte tři minuty, aby byly „na skus“. Sceďte. Na talíře rozložte fazolky, zalijte omáčkou a přiložte grilované kotlety. Zalijte šťávou z výpeku (pokud připravujete na pánvi), posypte drceným pepřem a podávejte.
Celerovo-krůtí lasagne s drcenou bazalkou
Suroviny: 2 bulvy celeru (1 kg oloupaného celeru), 450 g mletého krůtího masa (můžete použít i vepřové nebo hovězí), 500 g / 1 sklenice omáčky Dolmio Bolognese Lasagne, 50 g strouhaného parmezánu, 20 g čerstvých bazalkových listů, 2 stroužky česneku, sůl, olivový olej
Postup: Maso orestujte krátce na troše oleje, vmíchejte omáčku, osolte a odstavte. Oloupaný celer nakrájejte na co nejtenčí plátky, vhoďte do vroucí vody, přiveďte opět k varu a povařte pět minut. Sceďte a nechte důkladně okapat.Dortovou formu o průměru 27 cm vymažte zlehka olejem a vyskládejte na dno rovnoměrně třetinu celerových plátků. Osolte je a rozprostřete na ně polovinu masové směsi. Pokračujte další vrstvou celeru, osolte a rozprostřete druhou polovinu masové směsi a zbylé plátky celeru. Posypte strouhaným parmezánem, pokapejte olivovým olejem. Dno formy zabalte do dvou plátů alobalu a důkladně utěsněte, aby neodkapával olej do trouby a nepřepaloval se. Vložte do rozehřáté formy na 200 stupňů a pečte asi 35 minut až je povrch zlatý.Bazalkové listy spolu se stroužky česneku a dvěma špetkami soli rozdrťte v hmoždíři nebo v sekací nádobě tyčového mixéru. Smíchejte se dvěma lžícemi olivového oleje a podávejte k celerovým lasagním.
Tymiánovo-parmezánové kuličky s těstovinami
Suroviny: 400 g těstovin (špagety nebo linguine), 500 g / 1 sklenice omáčky Dolmio Bolognese Original, 500 g mletého masa (vepřového, hovězího nebo obou mix), 70 g strouhaného parmezánu + na ozdobu, 2 vrchovaté lžíce otrhaného čerstvého tymiánu + na ozdobu, sůl, pepř, olivový olej
Postup: Mleté maso, strouhaný parmezán, tymián, dvě lžíce oleje smíchejte a ochuťte solí a pepřem. Ze směsi tvořte kuličky o průměru dva cm. Prsty si namočte do misky s olivovým olejem a kuličky olejem potřete. Klaďte je do zapékací misky.Vložte do trouby zapnuté na gril a pečte do zlatova (asi 15 minut). Těstoviny uvařte podle návodu na skus, sceďte a prohřejte s omáčkou. Do hlubokých talířů rozložte těstoviny, do nich posaďte masové kuličky, polijte vypečenou šťávou a ozdobte strouhaným parmezánem a tymiánem.
Plněné pizza žampiony s mozzarellou a slaninou
Suroviny: 8 ks žampionů portobello (nebo více klasických žampionů s většími kloboučky), 500 g / 1 sklenice omáčky Dolmio Bolognese Lasagne, 200 g mozzarelly v nálevu, 40 g prorostlé slaniny, 8 vypeckovaných oliv, čerstvé oregano na ozdobu.
Postup: Malé kostičky slaniny opečte na suché pánvi. Z žampionů vykrojte nožky (spotřebujte například do polévky). Mozzarellu nakrájejte na kostky, olivy nadrobno a vše smíchejte s omáčkou. Houby směsí naplňte a vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem. Zapékejte pod grilem asi 10 minut, než povrch zezlátne. Podávejte teplé s chlebem ozdobené lístky oregana.
Pečené trhané hovězí na zázvoru a cuketách podávané na toastech
Suroviny: 800 g hovězího z plece bez kosti nebo hovězí kližky, 500 g / 1 láhev omáčky Dolmio Bolognese česnek & cibule, 1 menší cuketa (225 g), 2 lžičky mletého zázvoru, sůl, olivový olej, toasty nebo topinky opečené na sucho, na ozdobu směs bylinek (například oregano, tymián, bazalka)
Postup: Maso osolte, potřete olivovým olejem a opečete po všech stranách zprudka na pánvi, jen aby se povrch zatáhl. Do pekáče (asi 20x20 cm) s poklicí dejte omáčku spolu s na kusy pokrájenou cuketou. Do středu položte maso, zakryjte a pečte 2,5 hodiny při 160 stupních. V polovině doby můžete maso odkrýt a polít omáčkou.Upečené maso dejte na prkýnko a natrhejte pomocí dvou vidliček na sousta. Vraťte do pekáče a rozmíchejte s omáčkou a cuketami. Podávejte teplé na opečených toustech nebo opečeném chlebu ozdobené bylinkami.
Všechna fota: Dolmio

Reklama

Související témata:

Související články

Čokoláda je jako láska a někdy lepší než sex

Z čeho se vyrábí čokoláda? To nejdůležitější roste na stromě, z kakaovníku. Z jeho plodů, kakaových bobů, se získává hnědý kakaový prášek a kakaové máslo. Tyto...

Chuťovky, které zlepšují sexuální život

Jídlo a sex jsou dvě věci, které člověk k životu potřebuje. Ještě navíc spolu velmi úzce souvisí. Například špatná strava může vést k nudnému, nezáživnému...

Jak se vaří podle tradiční čínské medicíny

Ačkoli se na nás ze všech médií sypou pořady o vaření a nekonečné řady receptů, zřejmě stále nemáme dost. Velkým hitem současnosti jsou totiž také nejrůznější...

Výběr článků

Načítám