Hlavní obsah

Nový bezbolestný test bleskově odhalí u muže nákazu chlamydiemi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Chlamydie, které mají z velké části na svědomí neplodnost u žen jsou nejrozšířenějšími pohlavními chorobami. Muži však žádné příznaky nemají a často svou chorobu neodhalí. Vyšetření je také bolestivé a nepříjemné. V dnešní době se ale muži i ženy nemusí bát. Nový test by měl pomoci s včasným odhalením tohoto onemocnění.

Foto: Profimedia.cz

Chlamydie jsou častou pohlavní chorobou

Článek

Nejvyšší míra nákazy je u osob ve věku mezi šestnácti a čtyřiadvaceti roky. Tito lidé jsou značně promiskuitní, takže infekci mezi sebou rychle šíří, aniž o ní vědí. Bakterie produkuje jen málo symptomů, ale neléčená může vést k vážným poruchám plodnosti, u žen až k neplodnosti.

Dosud se chlamydie odhalovaly kultivací, přičemž pány čekaly nepříjemné stěry z močové trubice. „Hororové příběhy o bolestivých stěrech odrazovaly muže od testování na chlamydie a jiné neinvazivní metody testování jsou zase drahé, technicky náročné a trvají celé dny.

To vede k tomu, že mezi muži je velké množství nakažených a nediagnostikovaných, kteří šíří infekci dále na své partnerky, u nichž hrozí mnohem vážnější komplikace,“ tvrdí doktorka Helen Leeová z University of Cambridge, kde vyvinuli rychlý Chlamydia Rapid Test.

Nový test prozradí výsledek do hodiny

Test se podobá těhotenskému a stačí k němu vzorek mužovy moči, přičemž výsledek je znám do hodiny. „Bez účinného a rychlého testovacího programu pro muže nemáme šanci uspět ve snaze omezit infekci chlamydií,“ tvrdí Leeová s tím, že nový test by mohl přinést průlom.

Reklama

Související témata:

Související články

Vědci objevili novou variantu viru HIV

Tým francouzských virologů identifikoval novou variantu viru HIV typu 1, který stojí za většinou případů onemocnění AIDS. Geneticky je tento virus velmi blízký...

Výběr článků

Načítám