Hlavní obsah

Chlamydie jsou nebezpečnější, než se dosud předpokládalo

Právo, Petr Veselý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O kapavce, syfilisu nebo viru HIV ví téměř každý. Zato chlamydie, nejrozšířenější pohlavní infekci, zná málokdo. Lékaři je dlouho nepovažovali za příliš vážnou nákazu. Názor na ně se však začíná dramaticky měnit.

Foto: Profimedia.cz

Chlamydie trachomatis

Článek

Souvisí to s poznáním těchto záludných bakterií. Dovedou totiž vniknout do buňky, skrývat se v ní, případně se uvnitř namnožit tak, až buňka praskne. Chlamydie se pak mohou šířit dál. Ale třeba se také v buňce schovají a přežívají v ní bez zjevných projevů. Aktivují se teprve tehdy, až je imunitní systém oslabený.

Na chlamydie narazí během života většina z nás. Proč se jim 80 % lidí dokáže ubránit a 20 procentům způsobí různé potíže, včetně velmi vážných, na to lékaři ještě neznají přesnou odpověď.

Stačí neopatrný dotyk

Chlamydií existuje několik druhů. Pohlavní nákazu vyvolává jeden z nich (typ Ch. trachomatis). Další napadá dýchací ústrojí (Ch. pneumonie). A jiný se na člověka může přenést z ptáků (Ch. psittaci). Tato ptačí forma je ale ještě málo prozkoumaná. Podle všeho působí nepříznivě na nervový systém a může zhoršovat bolestivé stavy. Zatím se ale nezdá, že by lidi napadala ve větším měřítku.

K infikování pohlavních orgánů nemusí dojít jen při intimním styku. Ch.trachomatis se může šířit i dotykem, například při sexuálních praktikách. V každém případě potřebují bakterie ke svému šíření vlhké prostředí.

Kromě pohlavních a močových cest umějí nakazit třeba konečník (zejména při análním sexu). Pokud si mikroorganismus bezděky vetřeme do oka, dokáže napadnout oční spojivku a vyvolat v ní zánět nebo i vážnější problémy.

Nejlepší obranou proti této chlamydii není kupodivu kondom, ale spíš to, že nebudeme střídat své sexuální partnery.

Hrozba neplodnosti

K infekci močových a pohlavních orgánů obvykle dochází až po opakovaných sexuálních stycích s infikovaným partnerem. Nákaza se šíří postupně a u spousty lidí bez příznaků. V tom spočívá její záludnost. Žádné nebo jen malé potíže má zhruba polovina mužů, a dokonce až 80 procent žen.

Postiženým lidem může pozvolna postupující nákaza způsobit zánět močové trubice, nadvarlat, prostaty, děložního hrdla nebo i některých kloubů. Zánět pohlavních orgánů pak někdy zaviní srůsty, a tedy neplodnost, u těhotných žen dokonce potrat.

Chlamydie však dokážou vniknout do spermií, kterým spotřebovávají energii. Méně pohyblivé spermie jsou pak jednou z nejčastějších příčin neplodnosti. Někteří vědci však mluví i o tom, že poškozují DNA (základ dědičné informace) spermií.

Tohle všechno je ale jen část důvodů, proč proti nim hygienici a lékaři začali postupovat razantněji.

Někdy je mají za hypochondry

Vědci objevili relativně nedávno Ch. pneumonie. Ta obvykle napadá dýchací cesty. Projevuje se jako těžší chřipka. Doprovází ji silný suchý kašel, bolest v krku, chrapot a horečka. Dokáže vyvolat nejrůznější potíže. Počínaje infekcemi horních cest dýchacích přes záněty plic, bronchitidy a katary až po astma.

Anglický mikrobiolog David Wheldon se výzkumem chlamydií zabývá řadu let. Dokonce navrhl jeden z léčebných postupů. Upozorňuje, že signálem infekce tímto typem chlamydie může být celá plejáda onemocnění.

Například opakující se záněty nosních dutin nebo hrudníku, chronický únavový syndrom (zejména pokud následuje po nemoci dýchacího ústrojí) a nevysvětlitelné bolesti svalů, kloubů, případně i břicha. Ale také angíny, silné menstruační krvácení, kožní problémy a tak dál.

Vědci zkoumají, do jaké míry se může zánět vyvolaný chlamydiemi podílet na rozvoji aterosklerózy a na vzniku nebezpečných krevních sraženin. Případně na spuštění nebo zhoršení roztroušené sklerózy, Alzheimerovy choroby apod.

Lidé napadení Ch. pneumonie zažívají někdy krušné chvíle. Je jim zle a jsou unavení. Pokud nemají žádné zjevné zdravotní problémy, považují je lékaři za hypochondry a posílají je za psychiatry. Těžko někomu vysvětlují, že jsou rádi, když dojdou na záchod a zpátky do postele, bez ohledu na to, že všechna dosavadní vyšetření byla negativní.

Dlouhá léčba

Doktoři léčí různé druhy chlamydií pomocí antibiotik a dalších léků. Sjednocená schémata zatím neexistují. Antibiotika bývá navíc nutné užívat delší dobu. To s sebou přináší nejeden vedlejší účinek.

Řada lidí zkouší jako doplněk léčby přípravky s enzymy nebo s rostlinnými extrakty. Tyto doplňky lze samozřejmě vyzkoušet, zvlášť když nemají vedlejší účinky. Jakákoliv úleva nebo pomoc je vítaná. Ale určitě je nemůžeme považovat za standardní léčbu.

Kde hledat informace

Postřehnout včas postupující infekci vyvolanou chlamydiemi nebývá jednoduché, stejně jako ji vyléčit. Spoustě lidí proto může pomoci knížka Chlamydie - skrytá hrozba v těle, kterou napsal MUDr. Bohumil Ždichynec, CSc. Další informace najdete na internetových adresách www.pohlavni-choroby.cz/chlamydie  nebo na www.chlamydie.info . Prostřednictvím této adresy si pacienti vyměňují své zkušenosti s nákazou a s její léčbou. Mají tu také spojení na jednoho z předních odborníků, mikrobiologa Davida Wheldona.

Chlamydie se v pohlavním a močovém ústrojí projevují

* častějším močením

* pálením v močové trubici nebo v pochvě, případně výtoky z nich

* bolestí při pohlavním styku, případně i v pánvi

* silnější menstruací než obvykle nebo i krvácením mimo měsíčky

* horečkou, kterou někdy doprovází zimnice

* zduřením mízních uzlin v tříslech a později různými typy zánětů

* nebolestivým puchýřkem nebo vředem

Počátkem roku 2008 bylo v ČR založeno občanské sdružení lidí postižených chlamydiovými infekcemi Chlamydieos.cz, jež  poskytuje informace o našich praktických poznatcích vlivu latentní chlamydiové infekce na zdraví lidí.

Reklama

Související témata:

Související články

Chlamydie vedou k neplodnosti miliónů mužů

Jedna z nejčastějších pohlavně přenosných infekcí tiše sterilizuje celé zástupy mužů, tvrdí američtí sexuologové. Chlamydie se totiž přenáší pohlavním stykem...

Výběr článků

Načítám