Hlavní obsah

Novinka v detoxikaci může způsobit vážné zdravotní problémy

Novinky, ema

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Takzvaný teatox, v překladu čajový detox, hýbe světem. Nejde o žádnou revoluční novinku, která by svět zdravé výživy a experimentálního stravování překvapila přes noc, přesto se ale o ní v poslední době hodně mluví. Mohou za to především celebrity, které značkám, jež teatox prodávají, propůjčily své slavné tváře.

Foto: Profimedia.cz

Nový hit v detoxikaci organismu může mít pro tělo spoustu negativních zdravotních dopadů.

Článek

Hubnutí pomocí bylinných čajů. I tak může vypadat nová závislost celebrit, které je pijí v naději, že jim pomohou dosáhnout kýžené váhy. Výrobci slibují, že jde o organické, bezkofeinové čaje, které regulují hladinu cukru v krvi a pomáhají při trávení stravy. Odborníci před nimi ale varují, že pití takových čajů po více než dva týdny může způsobit abnormální funkci střev a vést i k problémům se srdcem.

Roli hraje zdravý životní styl

Značka Bootea na svých webových stránkách uživatelům doporučuje, aby vypili jeden šálek před spaním a druhý hned ráno po probuzení. Balení obsahuje noční čaj a raní čaj, obojí po 14 sáčcích pro dvoutýdenní očistnou kůru.

„Bootea kombinuje několik bylin a koření ve dvou odlišných směsích a tím se snaží maximalizovat efekt hubnutí. Ingredience jako kořen zázvoru a další jsou známé pro své zdravotní přínosy. Lidé by si ale měli uvědomit, že tato procedura musí být spjata s vyváženou stravou a aktivním životním stylem,“ řekla pro DailyMail Alex Thompsonová, nutriční terapeutka Holland & Barrett.

Foto: Profimedia.cz

Televizní hvězda Vicky Pattisonová

Čaj značky StripTeas a jeho třídenní teatox program je „bohatý na antioxidanty“ a jeho výrobce tvrdí, že „pomáhá držet na uzdě mučivé pocity hladu“. Dále doporučuje vypít tři šálky čaje denně a z příchutí nabízí rooibos, vanilku, ženšen a eukalyptus.

Teatoxová mánie začala v době, kdy ji přiznala supermodelka a sestra slavné Kim Kardashianové, Kendall Jennerová pro E! News. Podle svých slov vypije denně ale až 12 šálků Kushmi Detox Tea. Odborníci znovu varují, že ačkoliv může jít o zdánlivě snadný způsob, jak zhubnout pár kil, pro tělo může být nebezpečné přijmout do těla tolik bylinných složek.

Foto: Profimedia.cz

Modelka Amber Rose

Nutriční terapeutka Elisa Zied řekla pro Shape: „Pití čajů obsahujících flavonoidy, chrání naše srdce, mozek a kosti, pomáhá zvládat stres a udržet váhu a chrání také před diabetem typu 2. Neexistuje ale žádný výzkum, který by dokazoval, že mají bezpečné nebo snad efektivní účinky na hubnutí“.

Ale podle Národního institutu pro zdraví (National Institutes of Health (NIH)) existuje dostatek důkazů o tom, že senna (přírodní projímadlo nalezené v některých detoxikačních čajích) podporuje hubnutí. NIH dále vydalo prohlášení, že více jak dvoutýdenní teatox může způsobit abnormální funkci střev, změny v hladinách elektrolytů, které mohou vést až k srdečním problémům, svalové slabosti, poškození jater a dalším, zdraví škodlivým účinkům.

Foto: Profimedia.cz

Nicki Hiltonová, sestra slavné Paris Hiltonové také propaguje detoxikační čaje.

Reklama

Související témata:

Související články

Nenásilné způsoby, jak pročistit organismus

Lidské tělo neustále prochází přirozeným čisticím procesem, přesto vlivem životního stylu nestačí samo odbourávat všechny škodliviny. Dochází tak přetížení...

Výběr článků

Načítám