Hlavní obsah

Nikotinové náplasti fungují lépe u mužů

Novinky, Korzo/P
AUSTIN

Lékaři doporučují nejrůznější nikotinové náplasti, které kuřákům slibují, že je zbaví jejich smrtelného zlozvyku. Odborníci z Texasu však přišli na to, že u žen jsou tyto náhražky méně účinné než u příslušníků silnějšího pohlaví.

Foto: Vratislav Konečný

ilustrační foto

Článek

Experti z Texaské A University porovnávali různé studie z předchozích období. Všimli si, že ženám, které náplasti používaly, se s kouřením přestávalo hůře.   

Kombinace metod

Odborníci zjistili, že na počátku odvykací kúry jsou muži i ženy stejně úspěšní, ale později se více žen k cigaretě vrátí. Náplasti jim totiž nestačí a při odvykání je u nich potřeba kombinovat různé metody.

"Jen málo lékařů doporučuje ženám přestat s kouřením a ještě méně z nich jim doporučí při boji s tímto zlozvykem dobrého terapeuta," tvrdí profesor psychologie Cepeda-Benito.

Podle něj jen ve Spojených státech touží přestat se svou nikotinovou závislostí sedmdesát pět procent kuřaček, z nichž většina s odvykání skutečně začne.

Hlasujte v anketě pod článkem:
Zkoušeli jste při odvykání nikotinové náplasti?

Méně než deset procent z nich ale opravdu kouřit přestane a už nikdy se k cigaretám nevrátí. Podle profesora ženám znesnadňuje situaci také fakt, že bývají na cigaretách závislé psychicky, a to daleko více než muži.

Anketa

Zkoušeli jste při odvykání nikotinové náplasti?
Ano, ale nefungovaly
30,5 %
Ano, úspěšně
29,3 %
Ne, nezkoušel/a
40,2 %
Celkem hlasovalo 522 čtenářů.

Reklama

Související články

Kouření škodí celému tělu

Kouření je příčinou mnoha nemocí. Patří mezi ně například šedý zákal, některé druhy leukémie a také rakovina krku, ledvin, slinivky břišní a žaludku,...

Výběr článků

Načítám