Hlavní obsah

Kouření škodí celému tělu

– WASHINGTON
Novinky, Korzo/P

Kouření je příčinou mnoha nemocí. Patří mezi ně například šedý zákal, některé druhy leukémie a také rakovina krku, ledvin, slinivky břišní a žaludku, informoval americký chirurg Richard Carmona ve své zprávě o kouření.

Foto: Nela Parmová

Mongolové před Vratislaví po vítězné bitvě u Lehnice. Na kopí je napíchnutá hlava Jindřicha II. Pobožného. Iluminace je z rukopisu z 15. století.

Článek

"Již dlouhou dobu víme, že kouření škodí lidskému zdraví. Ovšem naše odborná studie dokazuje, že je to ještě daleko horší," uvedl Carmona na tiskové konferenci.

"Toxiny z cigaret se s krví dostanou úplně všude. Doufám, že tato nová informace pomůže motivovat lidi ke skoncování s kouřením a přesvědčí mládež, aby s kouřením vůbec nezačínala," varoval.

Plán má snížit počet kuřáků

"Lidé si musejí uvědomit, že s kouřením jsou spojeny ty nejhorší lidské nemoci, které jsou často nevyléčitelné. Patří mezi ně zejména rakovina, která kvůli cigaretám může postihnout mnoho orgánů, nejenom plíce," tvrdí Richard Carmona.

V USA v roce 2002 kouřilo 22,5 procenta obyvatel, což je jen nepatrně méně než v roce 2001. Pokles ovšem není dostatečný k tomu, aby se naplnily plány Americké zdravotnické organizace, která by chtěla do roku 2010 snížit procento kuřáků ve Spojených státech na dvanáct procent.

Kouření v USA zabije ročně 440 tisíc lidí, přičemž kouřící muži si zkracují život v průměru o 13,2 roku, zatímco kuřačky ztratí 14,5 roku. Stát stojí kouření ročně 157 miliard dolarů, z toho 75 miliard putuje na lékařskou péči o pacienty trpící nemocemi z kouření a na ztráty v ekonomice způsobené nižší produktivitou práce kuřáků.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám