Hlavní obsah

Nic pro slabé povahy. Studie zjistila, jaké nečistoty lze najít na rukou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mytí rukou jako základ hygieny vštěpujeme do hlavy už malým dětem. Že je potřeba věnovat pozornost nejen pravidelnosti, ale i kvalitě mytí, o tom rozvířil povědomí nedávný experiment, který si dal za cíl zjistit, jaké nečistoty se nacházejí na rukou účastníků vědecké konference.

Foto: Envato Elements

Ilustrační foto

Článek

Název ani datum konání konference nebyly uvedeny, a možná je to i lepší. Výsledky totiž nejsou nijak povzbudivé. Vědci, odborníci na forenzní analýzu, odebrali od 66 (45 žen a 21 mužů) lidí vždy jeden stěr z každé ruky, celkem tedy 132 vzorků.

Všichni účastníci rovněž vyplnili dotazník, ve kterém byl kromě pohlaví uveden i věk a doba, kdy si před uvedeným odběrem umývali ruce.

Celá třetina vzorků vykazovala i po nedávném umytí rukou obsah různých nečistot. Přičemž viditelnější skvrny od ušpinění měly na rukou ženy.

Jak na správné mytí rukouVideo: Novinky

U třetiny lidí byly vzorky pozitivní na zbytky vlasů a různé špíny, u jednoho člověka z deseti pak dokonce zbytky slin. Ovšem nejvíce šokující bylo objevení „pozůstatku spermií“, uvádí server Daily Mail.

Zbytky se pro někoho možná nepřekvapivě našly na rukou žen, nikoli mužů. Jedna z žen (ve věkové skupině 18–29 let) si ruce myla hodinu před odběrem, další (ve věkovém rozmezí 40–49 let) tři hodiny předtím. Vědci ovšem nebyli schopni poznat, zda to bylo kvůli nedávné sexuální aktivitě „nositelek“, nebo zda se takto „neinfikovaly“ z nějakého jiného povrchu.

Více než třetina vzorků byla odebrána méně než hodinu po umytí rukou, přesto v nich byly nalezeny vlasy nebo různá vlákna. Po více jak třech hodinách od umytí byl obsah vlasů ve vzorcích dvojnásobný.

Anketa

Jak dlouho si myjete ruce?
Pár vteřin, jen je rychle opláchnu.
26,2 %
Vejdu se do dvaceti vteřin.
61 %
Více jak 20 vteřin. Mytí rukou řeším opravu důkladně.
12,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 477 čtenářů.

A jak dlouho by mělo trvat správné mytí rukou? Někteří odborníci tvrdí, že alespoň 20 vteřin, podle dalších je lepší 30–45. Každopádně je třeba umývat důkladně všechna místa i záhyby.

Výsledky experimentu byly uveřejněny v akademickém žurnálu Science & Justice.

Jak často měnit holicí strojek

Zdraví

Co lze najít ve filtrech čističek vzduchu? Vlasy, kůži, gumu i DNA chlamydie

Žena

Může se vám hodit na Zboží.cz: Tekuté mýdlo, Dezinfekční sprej, Papírový ručník

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám