Hlavní obsah

Jak často měnit holicí strojek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Holení podpaží, nohou nebo intimních míst je součástí života většiny lidí. Zatímco někdo nedá dopustit na elektrické strojky, mnozí další používají klasická pevná jednorázová holítka, případně ta s vyměnitelnými hlavami. Jak často právě takové pomůcky vyměňovat za nové?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Už z označení jednorázová holítka se dá usuzovat, že jsou určena nejlépe na jedno použití, a pak by se měla vyměnit. Jenže ruku na srdce, dámy a pánové – kdo každé takové obyčejné holítko vyhodí už po jednom oholení? Někdo ano, někdo ale určitě ne.

Ta sofistikovanější s vyměnitelnými hlavami vydrží o poznání déle, ale i ta lidé mnohdy používají déle, než by se mělo. Jak často tedy takové pomocníky měnit a co všechno nám kromě nepříjemného pořezání hrozí, když budeme používat opotřebované holítko?

„Řada lidí používá holítka o mnohem déle, než je doporučeno. Jsou často překvapeni, že by se měla měnit každých pět až osm holení,“ uvádí pro server Independent dermatoložka Cristina Somaová.

Jak odstranit nežádoucí chloupky na nohou doma vyrobenou pastou

Styl

„Četnost výměny samozřejmě také závisí na několika různých faktorech – jak často a která místa holíte, jaká je tloušťka chloupků, kvalita ostří na holítku, ale také třeba na tom, jak dobře se o holicí strojek staráte,“ dodává.

„Bohužel realita je mnohde taková, že řada lidí používá již dlouho tupou čepel, výjimkou nejsou ani zbytky holicího krému, chloupků, nebo dokonce zrezlé ostří,“ poukazuje na nebezpečné jevy.

Použití jakkoli znehodnocených či špinavých holítek s sebou kromě nedokonalého oholení nese i závažnější potíže. Odbornice vyjmenovala několik z nich.

Infekce

„Používáním starého, neostrého břitu hrozí vznik infekce. Nejčastější formou bývá ta bakteriální s typickými příznaky, jako je zarudnutí, otok, bolest, nebo dokonce zánět,“ popisuje odbornice.

Nedostatečné oholení a podráždění

„Pokud cítíte, že vás při holení kdekoli něco tahá, je dost pravděpodobné, že je břitva tupá. To může kromě špatného oholení způsobit i podráždění, zarůstání chloupků nebo odřeniny od neostré žiletky,“ vysvětluje dermatolog Tim Clayton.

Pozor na rez

„Jakmile kdekoli na břitu spatříte rez, nepoužívejte ho. Kromě toho, že takový pomocník už je k ničemu, můžete se jím i nepěkně odřít, případně si do rány zanést velmi nepříjemnou infekci či způsobit zánět,“ varuje Clayton.

Anketa

Jak často měníte holicí strojek (holítko)?
Je jednorázový, tak po jednom mytí, holení.
1,8 %
Použiji ho maximálně čtyřikrát.
7,1 %
Používám ho tak dlouho, dokud to jde.
85,1 %
Holení jsem přestal/a už dávno řešit.
6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 664 čtenářů.

Důvodem, proč mnozí lidé používají různé holicí pomůcky déle, než je vhodné, je nepřekvapivě i cena. Jak například ukázal průzkum z roku 2021, cena dámských holicích produktů se čtyřmi břity byla podle zjištění až o 66 procent vyšší než u mužských produktů.

A právě cena bývá někdy důvodem, proč se ženy zcela vzdají holení některých míst, případně se neholí nikde. Podle mnohých je to nehygienické, jak ale dodává Somaová, žádná hygienická výhoda holení ochlupení na těle opravdu neexistuje. Jde čistě o vlastní pocit, případně společenskou „normu“, která určila, co je či není vhodné.

„Stále častěji je vidět ochota přijímat rozmanitost v tom, jak se lidé staví ke svému ochlupení. Z lékařského hlediska, ať už se holíte, nebo ne, přistupujete-li k tomu se základními hygienickými pravidly, je to zcela na vás,“ dodává odbornice.

Zdravotní benefity neoholených intimních míst

Zdraví

Může se vám hodit na Zboží.cz: Holicí strojky, Náhradní břity a žiletky

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám