Hlavní obsah

Nejčastější příčiny nadměrného pocení a horkosti

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nadměrné pocení a pocity horka jsou občas běžné, například při vyšších letních teplotách. Jsou ale situace, kdy už to normální není, a je třeba začít pátrat po příčině.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Sedíte s kamarády v kině a máte pocit, že se uvaříte, zatímco ostatní si pochvalují, jaký je uvnitř díky klimatizaci chládek? Jste s kolegy v kanceláři, a zatímco oni se zdají být v klidu a pohodě, vám připadá, že doslova hoříte, i když nemáte teplotu a nejste nemocní? Pak je vhodné zvážit možnost, že za těmito stavy stojí nějaký problém, a to nejen zdravotní.

Hypertyreóza 

Štítná žláza produkuje a vylučuje hormony, které kromě jiného regulují metabolismus, růst, vývoj, ale také například tělesnou teplotu. Když nefunguje tak, jak má, lze to poznat podle různých příznaků.

Pokud je funkce štítné žlázy zvýšená, tedy produkuje příliš mnoho hormonů, než je obvykle v normě, jedná se o tzv. hypertyreózu. Jedním z projevů tohoto stavu je zrychlený metabolismus, který kromě jiného způsobuje zvýšení tělesné teploty a pocení.

Poruchy štítné žlázy se nevyplácí podceňovat

Zdraví

Stres

Když jsme dlouhodoběji vystaveni nadměrnému stresu, hypotalamus, oblast mozku, která má kromě jiného na starost termoregulaci, nefunguje tak, jak má. V důsledku toho pak při stresových situacích můžeme pociťovat buď přílišné horko, nebo naopak chlad.

Příliš kofeinu

Kofein je známý stimulant. Pokud si tedy během dne dopřáváte větší množství kávy, můžete častěji pociťovat horkost, uvádí server Yourtango.

Premenopauza a menopauza 

Blízké období před menopauzou, tzv. premenopauza, může být rovněž příčinou nadměrnějšího pocení či pocitů horka. V tomto období, stejně jako později při menopauze, se mění hladina hormonů, což může mít kromě jiného právě vliv i na tělesnou teplotu či pocení.

Jak zmírnit potíže v přechodu

Zdraví

Cvičební rutina 

Za pocitem větší tělesné teploty může stát i cvičení. Pravidelný pohyb zvyšuje tělesnou teplotu, zrychluje metabolismus a zahřívá celkově tělo jako přípravu na spalování kalorií.

Tělesná hmotnost

Pokud máte nějaké to kilo navíc, může být právě i to důvodem, proč je vám stále horko.

Obezitoložka radí, jak vyzrát na genetické poselství

Zdraví

Těhotenství

V těhotenství se tělo různými změnami připravuje na to, aby bylo schopno dostatečně vyživovat a podporovat plod, což se vztahuje i na tělesnou teplotu.

Léky 

Existuje celá řada léků, jejichž vedlejšími účinky mohou být návaly horka. Může to tak být například u antidepresiv, léků na migrénu nebo různé bolesti, ale také inhalátorů na astma nebo přípravků na pálení žáhy.

Reklama

Související témata:

Související články

Byliny, které zmírní projevy pocení

Jestli také patříte k lidem, které trápí neustále upocené ruce a nohy, a vybíráte si oblečení, aby nebyly vidět fleky v podpaží, potom můžete vyzkoušet...

Výběr článků

Načítám