Hlavní obsah

Lidé podceňují příznaky onemocnění štítné žlázy, léčí se jen každý druhý nemocný

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Štítná žláza je orgán s vnitřní sekrecí, který se nachází na přední straně krku. Jeho úkolem je produkovat hormony a podílet se na rychlosti látkové výměny, spotřebě kyslíku, růstu a vývoji. Snížená funkce štítné žlázy, tzv. hypotyreóza, nebo naopak zvýšená (hypertyreóza), postihne v průběhu života až 10 % populace. Polovina lidí ale podceňuje příznaky a nemoc neléčí, přičemž i zde platí, že když se nemoc odhalí včas, většinou je dobře léčitelná a nezanechává žádné trvalé následky.

Foto: Profimedia.cz

Hormony, které produkuje štítná žláza, zasahují do všech metabolických dějů.

Článek

Hormony, které produkuje štítná žláza, zasahují do všech metabolických dějů a významně ovlivňují všechny orgány a procesy v těle. „Dostatek hormonů štítné žlázy je tak důležitý od nitroděložního vývoje až po pozdní věk, v určitých životních etapách je jejich význam zcela klíčový,“ upozorňuje doc. MUDr. Jan Jiskra, Ph.D., vědecký sekretář České endokrinologické společnosti ČLS JEP.

Funkce žlázy je výrazně závislá na zevním prostředí, konktrétně na dodávce jódu, díky kterému poté vyrábí hormon tyroxin. Pokud je jódu nedostatek, štítná žláza se sice zvětšuje, ale produkce hormonu klesá.

„Kromě nedostatku či nadměrného přísunu jódu hraje při vzniku onemocnění štítné žlázy důležitou roli dědičnost, stres, předchozí léčba zářením a užívání některých léků, včetně tzv. biologické léčby. Průběh a prognóza některých poruch jsou přitom výrazně horší u kuřáků,“ vysvětluje MUDr. Jan Jiskra.

Onemocnění štítné žlázy postihují obě pohlaví, bez ohledu na věk. Ženy však onemocní 8–10x častěji než muži. Hypotyreóza se nejčastěji diagnostikuje u žen ve věku 40-50 let. Hypertyreóza je nejběžnější u žen ve věku 20-40 let, ale může se vyskytnout v každém věku.

Když se nemoc odhalí včas, většinou je dobře léčitelná a nezanechává žádné trvalé následky, v rozvinutém stadiu však závažně zasahuje do života, který může i ohrozit.

Jak se nemoc projevuje

Vzhledem k tomu, že hormony štítné žlázy ovlivňují teplotu těla, mezi prvotní projevy zvýšené funkce štítné žlázy patří teplá, jemná kůže, nadměrné pocení, návaly a špatná tolerance teplého prostředí. Pacient si uvědomuje i sníženou fyzickou výkonnost, během které se také více potí, je dušný, má svalovou únavu, cítí obtíže při stoupání do schodů.

Onemocnění se také může projevovat v trávicím traktu, a to zácpou v případě snížené funkce, řídkými a častějšími stolicemi v případě hypertyreózy.

Poruchy štítné žlázy významně ovlivňují také kardiovaskulární systém. Zvýšená funkce štítné žlázy má jasné projevy s rychlou srdeční akcí, dotyčný nepříjemně vnímá bušení srdce a má pocit vnitřního neklidu a tenze.

Ženy mívají poruchy menstruačního cyklu, častější potraty a problémy s otěhotněním.

„Neléčené onemocnění štítné žlázy u těhotné matky může způsobit komplikace v těhotenství, předčasný porod, nebo dokonce potrat, vliv má i na mentální vývoj dítěte. Důležitý je přísun jódu, ideálně potravou, jako jsou mléčné výrobky a ryby. Preventivní vyšetřování hormonů štítné žlázy na počátku těhotenství se zatím neděje automaticky, ale záleží na rizikových faktorech konkrétní pacientky. Česká endokrinologická společnost ČLS JEP prosazuje, aby toto vyšetření bylo jako součást krevních testů na začátku gravidity prováděno plošně,“ doplňuje MUDr. Richard Stejskal, předseda Sdružení ambulantních endokrinologů.

Varovné signály
Hypertyreóza (zvýšená funkce) - nespavost, nesnášenlivost tepla, kůže bývá jemná, často teple opocená, bušení srdce, oční příznaky (bolest, pálení, slzení, vypouklé oči).
Hypotyreóza (snížená funkce) - ospalost, zimomřivost, chladná a suchá kůže, zpomalení srdeční činnosti, poruchy menstruačního cyklu.

Pokud si nejste jisti, zkuste se otestovat na stránkách www.tydenstitnezlazy.cz, které vznikly ve spolupráci s Českou endokrinologickou společností ČLS JEP a nadnárodní pacientskou organizací TFI – Thyroid Federation International.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám