Hlavní obsah

Byliny, které zmírní projevy pocení

Právo, Zdena Nováčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jestli také patříte k lidem, které trápí neustále upocené ruce a nohy, a vybíráte si oblečení, aby nebyly vidět fleky v podpaží, potom můžete vyzkoušet zaručené babské rady, které problém zlepší. Ostatně v létě, kdy je horké počasí, se budou hodit všem.

Foto: Profimedia.cz

Domácí antiperspirant s vůní levandule a citrusů

Článek

Pocení je přirozený mechanismus organismu pro vyrovnávání tělesné teploty a odstraňování odpadních látek z těla. Víc se potíme při intenzivnější námaze a v horkém počasí. Ale tělo může reagovat zvýšeným pocením (hyperhidrózou) i při fyzické nebo psychické nemoci.

Zdravotních příčin je celá řada – špatná funkce štítné žlázy, hormonální poruchy, překyselení organismu, potravinová alergie, stres, nemoci srdce a mnohé další. Stejně tak množství potu ovlivňuje skladba potravin. Pocení zvyšují káva, alkohol, kořeněná jídla, těžká jídla, ale i sladkosti.

Libeček odstraňuje zápach

Zařazováním libečku do jídla zeslabíme odér našeho potu. Máme-li pocit, že vůně našeho těla přebíjí parfém, stojí za vyzkoušení odvar z libečku. Na čtvrt litru stačí jeden asi patnácticentimetrový stonek s listy, který nadrobno nakrájíme a krátce – přibližně pět minut povaříme.

Nápoj pijeme chladný ráno a večer. Odvar si můžeme připravit na dva dny dopředu a uchovávat v lednici. Po týdnu až deseti dnech by neměl být pot tak cítit. Obzvláště když se zaměříme na dostatečný příjem tekutin během dne.

Domácí antiperspirant s vůní levandule a citrusů

Antiperspirant bez konzervantů si připravíme lehce sami doma. Potřebujeme 20 ml kokosového oleje, 20 g sody, 20 g škrobového prášku, několik kapek esenciálního levandulového a citrusového oleje. Pro lepší krémovost a lepší absorpci pachů můžeme přidat 2 ml čajového oleje.

Vše důkladně promícháme v misce. Hotovou směsí naplníme neprůhledný uzavíratelný kelímek. Uchováváme na chladném místě. Antiperspirant nabíráme vždy čistou špachtličkou a vtíráme do podpaží. Vonné esence můžeme zaměnit i za jiné, podle toho, jaká vůně nám je příjemná.

Šalvěj jako první pomoc

Když chceme, aby druhý den potní žlázy snížily svoji sekreci, dopřejme si večerní šalvějovou koupel. Účinky ještě podpoříme čajem ze šalvěje, který si připravíme do zásoby i na ráno. Touto rychlou kúrou zaručeně snížíme činnost potních žláz na minimum. Výluh na pití připravíme ze dvou až tří čerstvých lístků nebo kávové lžičky sušené byliny, zalijeme půllitrem vody a necháme pět minut louhovat. Potom pijeme vlažné po doušcích. Ale pozor! Šalvějový čaj není vhodný pro dlouhodobé užívání.

V lékárnách a prodejnách zdravé výživy můžeme koupit i tabletky ze šalvěje, které pak užíváme podle návodu. Koupel si připravíme ze dvou až tří polévkových lžic sušené šalvěje nebo pěti lžic čerstvé – krátce převaříme v litru vody a vlijeme do lázně. V lázni zůstaneme asi čtvrt hodiny, neutíráme se, necháme kapičky vody uschnout na těle. Kromě snížení potivosti koupel příznivě působí na ženské orgány a revma.

Odvar z dubové kůry zmírňuje pocení i mykózy

Když se nám hodně potí chodidla, pomáhá silný odvar z dubové kůry, ve kterém si omýváme nohy. Kromě toho dubová kůra pohlcuje i nepříjemné pachy a má pozitivní vliv na mykózy. Když vydržíme a koupele budeme provádět pravidelně alespoň dvakrát týdně po dobu dvou měsíců, dojde ke zlepšení problému potivých nohou.

Směs bylin pro zmírnění pocení 

Vyzkoušet můžeme i bylinkovou směs, kterou lze popíjet dlouhodobě. Obsahuje vřes (50 g), zlatobýl (50 g), šalvěj (20 g), rozrazil (30 g), přesličku (30 g), plody borůvek (10 g).

Čaj připravíme lehce: dvě polévkové lžíce zalijeme půllitrem vroucí vody a necháme 15 minut louhovat.

Přeslička zmírňuje pocení nohou a dlaní 

Nejlepší a nejrychlejší účinek má přeslička formou tinktury, kdy si jednu polévkovou lžíci roztoku dáme do lavoru s vodou a mácháme v něm nohy. Nebo si můžeme přesličkovou tinkturu nakapat na odličovací tampón a potírat si chodidla a místa mezi prsty, případně i dlaně, pokud se nám nepřiměřeně potí.

Koupele můžeme ještě podpořit čajem z nasušené přesličky. Přeslička obsahuje křemičitany, zlepšuje stav kůže, nehtů a vlasů. Příprava přesličkové tinktury: vezmeme 150 g přesličky a 200 ml lihu, necháme dva týdny louhovat, přecedíme a přelijeme do tmavé lahve. Nebo ji koupíme v prodejnách zdravé výživy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám