Hlavní obsah

Co naznačují barvy vašich snů

Sny se čas od času zdají snad každému člověku. Jejich výklad a možné vysvětlení, co značí o naší osobnosti, zajímá lidi odnepaměti. Vybavíte si po probuzení obsah snu? A sníte černobíle, nebo barevně?

Foto: Profimedia.cz

Zdají se vám někdy barevné sny?

Článek

„Vždy jsem se zajímala o výklad snů. Co značí o mém typu osobnosti, emoční inteligenci a vlastnostech. Později, při zkoumání psychologie snů, jsem zjistila, že zatímco mnoho lidí sní černobíle, existuje mnoho jiných, kteří si své sny pamatují velmi živě a barevně,“ uvádí na svém blogu poradkyně, rehabilitační terapeutka a psycholožka Brittney Lindstromová s mnohaletými zkušenostmi.

Obecně se ví, že různé barvy mají specifické významy, když jsme vzhůru a při vědomí, a proto se mohou objevit i v našich snech, kde je náš mozek zpracovává jako různé myšlenky a pocity o někom či o něčem.

O čem nejčastěji sníme a jaký je výklad těchto snů

Styl

Je důležité si uvědomit, že význam snů se liší člověk od člověka, stejně jako se mění jejich okolnosti a zkušenosti. I tak se dá ale ve snění kromě hlavní linky podle vedlejších detailů něco společného odhalit. Třeba právě podle barev, ke kterým jsou obecně přiřazeny určité významy.

Jak se tedy podle nejčastějších barev snů dozvědět něco o své osobnosti, vlastnostech, stavu mysli či pocitech?

Černá

Černá je v mnoha kulturách barva smrti a smutku. Pokud se objeví ve snech, může to tedy značit smutek či ztrátu. Stejně tak ale i „smrt“ starých myšlenek či jinou podobnou změnu.

Černá se ovšem může ve snech objevit i ve spojitosti s něčím, co se vám v bdělém životě nesplnilo. Značí také lehkomyslnost a ignorování něčeho v životě.

Co všechno mohou odhalit naše sny

Zdraví

Béžová

Béžová je představitelem základních věcí a všeho nepostradatelného. Ve snech může značit váš objektivní a nezaujatý pohled nebo pozici v něčem. Vše, co souvisí s béžovou, představuje neutralitu a odpoutanost.

Ve snech to může značit absenci nebo nedostatek komunikace či vášně v bdělém životě. Možná značí potřebu většího vzrušení či vášně pro něco či někoho.

Zlatá

Zlato ve snech je obecně spojováno s bohatstvím a prosperitou. Může ovšem znamenat i bohatství duchovní či emocionální, stejně jako růst, zralost či změnu.

Konkrétně u zlaté barvy je ve snu potřeba věnovat i větší pozornost tomu, na čem se vyskytuje, aby bylo možno co nejlépe vysvětlit význam a jakou roli to sehrává v bdělém životě.

Máte živější a emotivnější sny? Může za to sociální izolace

Zdraví

Bílá

V mnoha kulturách je bílá barva čistoty, pravdy a dobra. Ve snech může značit potřebu najít v něčem či někom pravdu.

Pokud je ve snu spojena s konkrétní osobou, může odrážet její dobro nebo jen to, že právě daná osoba vám může v bdělém životě pomáhat dělat lepší věci.

Oranžová

Je obecně spojována s optimismem a velkorysostí. Znamená teplo, ohleduplnost a moudrost. Ve snu může poukazovat na možnou budoucí pozitivní změnu v bdělém životě. Tmavší odstíny oranžové mohou naznačovat potřebu být ohleduplnější k sobě nebo jiným.

Zelená

Zelená je barva přírody. Ve snech mnohdy značí růst či vývoj, je spojována i s pocity jemnosti a klidu. V závislosti na širším kontextu může zelená ve snu značit potřebu duševní relaxace.

Červená

Obvykle souvisí s vášní, energií, ohněm a vitalitou. Je také ale spojována s hněvem a vztekem. Opět v závislosti na okolnostech tak ve snu může značit váš hněv či vztek vůči nějaké osobě či situaci. Spojení mezi červenou a ohněm pak značí nebezpečí.

Snít s otevřenýma očima se vyplácí

Styl

Může také ale interpretovat násilné či negativní emoce a varování před možnými důsledky, pokud vás zcela ovládnou.

Světlejší odstíny představují vzrušení, vášeň, energii a život. Tmavší pak touhu po pomstě.

Stříbrná

Souvisí s novými začátky, dovednostmi a štěstím. Ve snech může stříbro sloužit jako forma sdělení ambicí. Může to být také impulzem k tomu, abyste zahájili cestu k novému cíli, který jste si stanovili. Občas může v kontextu provázet i vzácné vzpomínky.

Hnědá

Pokud je ve snech přítomna hnědá, je možné, že se chcete nebo potřebujete zapojit do „přízemnějšího“ životního stylu. Značí také soběstačnost a závazek, nabádá k tvrdé práci a převzetí kontroly.

Šedá

Ve snech může šedá barva indikovat odpoutanost nebo nejednoznačnost v bdělém životě. Může se to týkat někoho, koho znáte, nebo také někoho, s kým jste se nedávno setkali. Šedá ve snu může rovněž značit potřebu životního stylu, který zahrnuje vášeň či živost.

Co stojí za děsivými sny

Zdraví

Modrá

Obecně je modrá spojována s klidem a meditačními účely. Představuje také spravedlnost, pravdu a intelekt, značí pohodu či klid.

Tmavší odstíny mohou představovat depresi nebo náladovost. Voda ve snech může naznačovat, že se dotyčný více věnuje svým emocionálním potřebám.

Růžová

Růžová bývá běžně spojována s mladými dívkami, romantikou a pohodou. Rovněž tak s bezpodmínečnou láskou.

Pokud se objevuje ve snech, možná naznačuje neprozkoumané příležitosti ke štěstí nebo lásce. Mohla by také poukazovat na uzdravující a pozitivní přátelství.

Fialová

Fialová je často představitelem královské rodiny či také právnické profese. Vidíte-li ji ve svých snech, může být ve vašem bdělém životě silná duchovní či náboženská potřeba této barvy.

Ve snech naznačuje potřebu otevřenosti a poctivosti při jednání s lidmi a institucemi. Tmavší odstíny fialové mohou představovat nedorozumění či překážky, které je třeba překonat v bdělém životě.

Anketa

Zdají se vám někdy barevné sny?
Někdy ano
78,7 %
Nevím, málokdy si je pamatuji
21,3 %
Celkem hlasovalo 183 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám