Hlavní obsah

Naslouchejte svému tělu aneb Kdy je zapotřebí zpozornět

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Různé zdravotní potíže se během života nevyhnou nikomu. Ačkoli není radno podceňovat žádné z nich, někdy takové chování nenapáchá výraznější škodu. Jindy už ale může. Jaké signály od vlastního těla bychom neměli ignorovat?

Foto: Profimedia.cz

Podceňovat jakékoli náznaky možných zdravotních potíží se nevyplácí.

Článek

Vstali jste někdy ráno z postele s pocitem, že se necítíte dobře, a přesto jste to ignorovali a šli do práce? A večer se do vás pustila třeba zimnice, měli jste teplotu či kašel? Pokud ano, rozhodně nejste jediní. Děláme to snad všichni.

Co kdyby ale nešlo o obyčejnou chřipku nebo nachlazení, chovali byste se stejně? Kdybyste předem věděli, že se třeba později nemusíte plně uzdravit? Chtěli byste znát varovné příznaky, abyste tomu předešli?

Příznaky, které vás mohou už v pětatřiceti upozornit na hrozbu Alzheimerovy choroby

Zdraví

Níže uvádíme některé, které opravdu není radno podceňovat a přehlížet. Návštěva lékaře by u nich měla být samozřejmostí.

Změna velikosti, textury nebo vůně

„Je zvláštní, že některé věci řešíme automaticky, jiné vůbec. I když mají často za následek vážný zdravotní problém. Je proto velmi důležité věnovat pozornost všem změnám struktury, tvaru, velikosti nebo i vůně určitých částí těla,“ uvádí pro server Yourtango koučka a poradkyně Mitzi Bockmannová.

Všimli jste si v poslední době, že se vám změnily vlasy nebo nehty? Jsou křehčí než obvykle? Změnily vaše nehty barvu, padají vám víc vlasy? To vše a nejen to může být signálem, že se s vaším tělem děje něco závažnějšího.

Stejně tak je třeba sledovat složení a barvu stolice a moči. Platí totiž jednoduché pravidlo – co přichází zevnitř, je ukazatelem toho, co se děje uvnitř našeho těla. I tento aspekt je tedy třeba brát v úvahu.

Nepodceňujte infekce močových cest, hrozí zánět ledvin, ale i dalších orgánů

Zdraví

A co vaše pleť? Je nezvykle suchá, dělají se vám červené fleky, nebo se objevují vyrážky? I tomu věnujte pozornost. I tyto navenek nevinné stavy mohou značit problém. Zvláště pokud se budou přecházet.

Netypické mravenčení, brnění

Pozorujete poslední dobou, že vám prsty na rukou či nohou brní více než obvykle? Píchá vás v konečcích prstů nebo v uších? To jsou opět možná poněkud podivné, ale rozhodně ne banální věci, které není radno podcenit.

Obzvlášť, když jste jimi dříve vůbec netrpěli. I takovéto drobnější náznaky bývají prvními signály nějakého problému.

Netypické příznaky infarktu u žen

Zdraví

Bolest, která se nedá s ničím spojit

Pokud zažíváte jakoukoli bolest, která se nedá spojit třeba s hojícím se zraněním nebo čímkoli jiným, je opět třeba zpozornět. Může se objevovat třeba jen občas, i tak už ale často značí nějaký počínající problém.

„Všímat si varovných signálů – těch, které se objevují nově a také opakovaně – je prvním krokem k ochraně vlastního zdraví. Všímáte-li si jakékoli změny, bolestí či třesu, ozvěte se svému lékaři včas. Jen tak budete mít šanci zjistit, co se děje, a případně větší šanci začít problém řešit. Později už to třeba nepůjde,“ uzavírá Bockmannová.

Kdy může bolest pod žebry značit větší problém, kdy banalitu

Zdraví

Reklama

Výběr článků

Načítám