Hlavní obsah

Líní, bez vůle a motivace a další stigmata panující o obézních, která jim ubližují

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za obezitou často stojí celá řada potíží, od dědičnosti, psychického problému po zdravotní problém. Samozřejmě někdy za tím stojí i pohodlnost. Není tomu tak ale vždy. Společnost má přitom často jasno. Obézní lidé jsou líní, bez motivace, nedostatku vůle a s nulovou osobní disciplínou. Obézní lidé jsou tak často cílem posměchu, diskriminace, ale i šikany. Děje se tak všude na světě.

Foto: Profimedia.cz

Škodlivé dopady váhového stigmatu jsou reálné a mohou přetrvávat dlouhodobě.

Článek

Před společenským stigmatem kvůli vyšší váze se není kam ukrýt. Desítky let výzkumu ho potvrdily na pracovištích, školách, ve zdravotnictví, hotelovém průmyslu i sdělovacích prostředcích, stejně jako v těsných mezilidských vztazích s přáteli a příbuznými. Je všude.

Tým Ruddova střediska se váhovým stigmatem zabývá už 20 let, studuje jeho původ, rozšíření, výskyt v různých společenských prostředích, škody, které páchá na zdraví lidí, i strategie, jak se s tímto problémem vypořádat. Nedávno také uskutečnil mezinárodní studii, která ukázala, že je váhové stigma široce rozšířené, škodlivé a velmi těžce odstranitelné.

Mezi americkými dospělými je váhové stigma běžný zážitek; až 40 procent jich někdy zažilo kvůli své váze posměšky, nespravedlivé zacházení a diskriminaci. U dětí a dospívajících je tělesná váha jednou z nejčastějších příčin popichování a šikany.

Sedm velkých lží o boubelkách

Styl

Ani skutečnost, že obezitou trpí více než 40 procent Američanů, nijak nezmírnilo postoj veřejnosti k této skupině.

Ačkoli se společenské postoje k dalším stigmatizovaným skupinám v posledních desetiletích zmírnily, v souvislosti s váhou se změnilo jen málo.

Převažuje názor, že lidé jsou za svou váhu zodpovědní

Jedním z důvodů, proč váhové stigma přetrvává, je převažující názor, že lidé jsou za svou váhu zodpovědní - navzdory dostatku vědeckých důkazů, že příčiny obezity jsou různé a podílí se na nich mnoho faktorů.

Tento názor je těžké změnit s ohledem na západní kulturu oslavující štíhlost až hubenost, negativní mediální zobrazování lidí s objemnějšími těly a vzkvétající dietní průmysl.

Navzdory obecnému názoru váhové stigma lidi nemotivuje, aby zhubli. Namísto toho zhoršuje jejich zdraví a snižuje kvalitu života. Škodlivé dopady váhového stigmatu jsou reálné a mohou přetrvávat dlouhodobě. Sahají od citového strádání - depresí, úzkosti, nízkého sebevědomí - až po poruchy příjmu potravy, nezdravé způsoby stravování, sníženou fyzickou aktivitu, další nárůst hmotnosti, zvýšený stres a vyhýbání se zdravotní péči.

Obezita ji přivedla až do depresí, k výraznému zhubnutí jí pomohla operace

Zdraví

Váhové stigma je záležitostí celého západního světa. Jak ukázala nedávna studie, které se zúčastnilo více než 14 tisíc lidí z Austrálie, Francie, Kanady, Německa, Spojených států a Velké Británie, váhové stigma zažilo či zažívá 58 procent lidí.

Nejčastějším zdrojem odsuzujících názorů byli zejména během dětství a dospívání příbuzní (76-87 procent), spolužáci (72-76 procent) a lékaři (58-73 procent).

Mnozí z lidí, kteří váhovou stigmatizaci zažili, ji promítají do toho, jak vnímají sami sebe. Dávají si vinu za svou váhu a považují se za podřadné osoby, které si tento druh společenského stigmatu zaslouží. Často pak padají do bludného kruhu.

Žena trpící lipedémou se snaží bourat stigma kolem obezity

Zdraví

Jak ukázal průzkum, čím více se ztotožňují se stigmatizujícím názorem, tím více přibývají na váze. Jídlem totiž často zahánějí stres, přičemž se zároveň vyhýbají chození do fitness center a tělocvičen, mají nezdravý pohled na své tělo a cítí vyšší úroveň stresu.

Také se vyhýbají zdravotní péči a podstupují méně lékařských prohlídek a kontrol než lidé, kteří se nenechají váhovou stigmatizací ovlivnit.

Reklama

Související články

Jak zatočit s nočními návštěvami lednice

Přistihli jste se, že se vám čím dál tím častěji stává, že se v noci vzbudíte hlady a vaše kroky míří k ledničce? Pak máte zřejmě narušený cirkadiánní rytmus...

Výběr článků

Načítám