Hlavní obsah

Na zápachu těla se podepisuje vyvržená molekula

Právo, Jan Plesník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„To opravdu nemají nic užitečnějšího na práci?“ řekne si určitě nejeden čtenář po zhlédnutí titulku. Pravdou je, že za uvedený výzkum o zápachu těla a jeho příčinách Nobelova cena určitě udělena nebude. Nicméně i obdobná zjištění mohou být zajímavá a najít uplatnění v praxi.

Foto: Profimedia.cz

Sirné alkoholy bývají obvykle cítit po sýru či cibuli a jsou nesmírně pronikavé.

Článek

Britští vědci vedení Michelle Ruddenovou z Yorské univerzity hledají již delší dobu odpověď na otázku, nakolik se na tvorbě pohoršujícího zápachu podílejí bakterie žijící na lidské kůži.

Podařilo se jim zjistit, že se mikroorganismus Staphylococcus hominis, vyskytující se v podpaží, běžně živí chemickou sloučeninou Cys-Gly-3m3sh. Látku vylučují potní žlázy a sama je bez zápachu. Kde se tedy bere odpudivý odér?

A teď stafylokok

„Bakterie začne konzumovat molekulu Cys-Gly-3m3sh, ale obvykle ji nespořádá naráz,“ vysvětluje mikrobiolog Gavin Thomas.

„Zbytek vyvrhne, ale ten se pomocí enzymu, jejž bakterie produkuje, změní na nepříjemně zapáchající thiol. Jako enzymy označujeme sloučeniny určující charakter i rychlost chemických reakcí a řídící většinu biochemických procesů v těle všech živých organismů včetně člověka.

Náš čich přitom dokáže zaznamenat thioly, známé také jako sirné alkoholy, už v mimořádně malém množství: bývají totiž obvykle cítit po sýru či cibuli a jsou nesmírně pronikavé.“

Co o vašem zdraví prozradí jazyk

Zdraví

Své zjištění badatelé potvrdili zajímavým pokusem. Použili k němu příbuzný druh, zlatého stafylokoka Staphylococcus aureus, který velmi často způsobuje nejrůznější infekce, ale na tvorbě odpuzujícího odéru lidského těla se vůbec nepodílí.

Gen, tedy část dědičné hmoty, zodpovědný za produkci enzymu vnesli do této z hlediska zápachu neškodné bakterie. Po velmi krátké době se i zlatý stafylokok stal zdrojem značně nelibé vůně.

Co prozradí pohled do zpětného zrcátka

Britští odborníci šli ještě dál. Porovnáním dědičné hmoty desítek druhů stafylokoků došli k závěru, že několik málo typů zmiňovaných bakterií zdědilo uvedený enzym od dávného předka.

Zřejmě se tak stalo asi před 60 miliony let, tedy nepříliš dlouho – alespoň z geologického hlediska – poté, co naši planetu ovládali dinosauři.

Neochuzujte se o polibky, posilují vztah i vaše zdraví

Vztahy a sex

„Předpokládáme, že Staphylococcus hominis doprovázel již předky moderního člověka,“ tvrdí Ruddenová v časopise Scientific Reports.

„Než jsme začali před 100 až 50 lety používat deodoranty a antiperspiranty, musel být cítit úplně každý,“ uzavírá Thomas.

Reklama

Související články

Nepřítel romantických ranních polibků

Jistě jste někdy viděli romantický film, ve kterém se partneři ráno ihned po probuzení políbí. Je to krásné, že? Jenže v reálném životě jen málokdy...

Co o vašem zdraví prozradí jazyk

Jazyk využívá k diagnostice onemocnění nejen tradiční čínská medicína, mnohé o našem zdraví může napovědět i nám samotným. Některé změny na jazyce by pak měly...

Výběr článků

Načítám